Как да изберем Linux за слаб лаптоп

Сега не всички потребители имат възможност да закупят компютър или лаптоп с добро желязо, много от тях все още използват стари модели, които вече са на възраст над пет години от момента на пускането им. Разбира се, когато се работи с остаряло оборудване, често възникват различни проблеми, файловете се отварят за дълго време, няма достатъчно RAM дори за стартиране на браузъра. В този случай трябва да помислите за промяна на операционната система. Представената днес информация би трябвало да ви помогне да намерите лесно разпространение на ОС в ядрото на Linux.

Избор на дистрибуция на Linux за слаб компютър

Решихме да разгледаме операционната система, работеща с ядрото на Linux, защото на нейно основание има огромен брой различни дистрибуции. Някои от тях са предназначени само за стария лаптоп, неспособни да се справят с изпълнението на задачите на платформа, която изразходва лъвския дял от всички железни ресурси. Нека разгледаме всички популярни сбирки и да ги разгледаме по-подробно.

Lubuntu

Бих искал да започна с Любунту, тъй като това събрание се счита за едно от най-добрите. Той има графичен интерфейс, но работи под контрола на LXDE обвивката, която в бъдеще може да се промени на LXQt. Тази работна среда ви позволява леко да намалите процента на потребление на системни ресурси. Можете да видите появата на текущата обвивка в следната снимка на екрана.

Появата на операционната система Lubuntu

Системните изисквания тук също са доста демократични. Нуждаете се само от 512 MB RAM, всеки процесор с тактова честота от 0.8 GHz и 3 GB свободно място на вграденото устройство (по-добре е да разпределите 10 GB, така че да има място за запазване на нови системни файлове). Така лесно дистрибуцията прави липсата на визуални ефекти при работа в интерфейса и ограничена функционалност. След инсталацията ще получите набор от персонализирани приложения, а именно браузъра Mozilla firefox , текстов редактор, аудио плейър, торент клиент трансмисия , архиватор и много други леки версии на необходимите програми.

Изтеглете дистрибуцията на Lubuntu от официалния сайт.

Linux мента

По едно време Linux Mint беше най-популярната дистрибуция, но след това отстъпи място на Ubuntu. Сега този монтаж е подходящ не само за начинаещи потребители, които искат да се запознаят с Linux средата, но и за доста слаби компютри. При изтегляне изберете графична обвивка, наречена Cinnamon, защото тя изисква най-малко ресурси от вашия компютър.

Появата на операционната система Linux Mint

Що се отнася до минималните системни изисквания, те са точно същите като тези на Lubuntu. Въпреки това, когато изтегляте, погледнете битността на изображението - за стария хардуер, x86 версията е по-подходяща. След завършване на инсталацията, ще получите основен комплект лек софтуер, който ще функционира перфектно, без да изразходва голямо количество ресурси.

Изтеглете дистрибуцията на Linux Mint от официалния сайт.

Puppy linux

Препоръчваме да обърнете специално внимание на Puppy Linux, тъй като той се отличава от гореспоменатите сглобки, тъй като не изисква предварителна инсталация и може да работи директно от флаш устройство (разбира се, можете да използвате диск, но скоростта ще падне няколко пъти). Сесията винаги ще бъде запазена, но промените няма да бъдат нулирани. За нормална работа Puppy изисква само 64 MB RAM, докато дори има GUI (графичен потребителски интерфейс), въпреки че е строго ограничено по отношение на качеството и допълнителните визуални ефекти.

Появата на операционната система Puppy Linux

Освен това Puppy се превърна в популярна дистрибуция, въз основа на която се разработват паплети - нови разработки от независими разработчици. Сред тях е русифицираната версия на PuppyRus. ISO образът заема само 120 MB, така че се вписва дори и на малка флаш-памет.

Изтеглете дистрибуцията Puppy Linux от официалния сайт.

Проклет малък Linux (DSL)

Официалната подкрепа за Damn Small Linux бе преустановена, но тази операционна система все още е много популярна в общността, затова решихме да говорим и за това. DSL (означава „дяволски малък линукс“) получи името си с причина. Той е само с размер 50 МБ и се зарежда от диск или USB устройство. Освен това може да се инсталира на вътрешен или външен твърд диск. За да стартирате това "бебе", ви трябват само 16 MB RAM и процесор с архитектура не по-стара от 486DX.

Външен вид на операционната система DSL

Заедно с операционната система ще получите набор от основни приложения - уеб браузър Mozilla Firefox, текстови редактори, графичен софтуер, файлов мениджър, аудио плейър, конзолни помощни програми, поддръжка на принтери и преглед на PDF файлове.

Fedora

Ако се интересувате от факта, че инсталираният дистрибутор е не само лесен, но и способен да работи с най-новите версии на софтуера, ви препоръчваме да разгледате по-отблизо Fedora. Тази конструкция е предназначена да тества функции, които по-късно ще бъдат добавени към корпоративната операционна система Red Hat Enterprise Linux. Затова всички собственици на Fedora редовно получават различни иновации и могат да работят с тях преди всеки друг.

Външен вид на операционната система Fedora

Системните изисквания тук не са толкова ниски, колкото тези на няколко предишни дистрибуции. Имате нужда от 512 MB RAM, CPU с честота поне 1 GHz и около 10 GB свободно място на вграденото устройство. Тези със слаб хардуер винаги трябва да избират 32-битовата версия с работната среда LDE или LXQt.

Изтеглете дистрибуцията на Fedora от официалния сайт.

Manjaro

Последният от нашия списък е Manjaro. Решихме да я определим точно за тази позиция, тъй като няма да работи за собствениците на много стара желязо. За удобна работа ще са ви необходими 1 GB RAM и процесор с архитектура x86_64. Заедно с Manjaro ще получите целия набор от необходимия софтуер, за който вече говорихме, като вземем под внимание други групи. Що се отнася до избора на графичната обвивка, си струва да изтеглите само версията с KDE, тя е най-икономичната от всички налични.

Появата на операционната система Manjaro

Струва си да се обърне внимание на тази операционна система, защото тя се развива доста бързо, придобивайки популярност сред общността и активно подкрепяна от нея. Всички открити грешки ще бъдат отстранени почти незабавно, а поддръжката на тази операционна система е предвидена за още няколко години напред.

Изтеглете дистрибуцията на Manjaro от официалния сайт.

Днес ви бяха представени шестте леки дистрибуции на операционната система на ядрото на Linux. Както виждате, всеки от тях има индивидуални изисквания за хардуера и осигурява различна функционалност, така че изборът зависи само от вашите предпочитания и компютъра, който имате. Можете да се запознаете с изискванията на други, по-сложни сглобки в нашата друга статия на следния линк.

Още подробности: Системни изисквания за различни Linux дистрибуции