Форматът M4R, който е MP4 контейнерът, в който е пакетиран AAC аудио потокът, се използва като мелодии в Apple iPhone. Следователно, доста популярна посока на конвертиране е конвертирането на популярния MP3 музикален формат в M4R.

Методи за преобразуване

Можете да конвертирате MP3 в M4R, използвайки конверторни програми, инсталирани на вашия компютър или специализирани онлайн услуги. В тази статия ще говорим само за приложенията на различни приложения за преобразуване в горната посока.

Метод 1: Формат Фабрика

Конверторът за универсален формат може да разреши поставената пред нас задача - Формат Фабрика ,

 1. Активирайте файловия фактор. В основния прозорец в списъка с групи формати изберете "Аудио" .
 2. Отваряне на групата "Аудио" в "Формат Фабрика"

 3. В списъка с аудио формати, които се появяват, потърсете името "M4R" . Кликнете върху него.
 4. Преминаване към M4R конвертиране в Format Factory

 5. Прозорецът за настройка на преобразуването в M4R се отваря. Кликнете върху Добавяне на файл .
 6. Отидете при добавяне на файл в Format Factory

 7. Обвивката за избор на обект се отваря. Преместете се до мястото, където се намира MP3, което искате да конвертирате. След като го изберете, кликнете върху "Отваряне" .
 8. Прозорец за отваряне на файл във формат Фабрика

 9. Името на маркирания аудио файл ще се покаже в прозореца за реализация в M4R. За да посочите къде да изпратите преобразувания файл с разширението M4R, кликнете върху връзката "Промяна" до полето " Целева папка" .
 10. Отворете избора на папката за поставяне на конвертирания файл в програмата Format Factory

 11. Ще се покаже черупката " Преглед на папките" . Отидете до мястото, където се намира папката, където искате да изпратите конвертирания аудио файл. Проверете тази директория и кликнете върху "OK" .
 12. Прозорецът Преглед на папките в Format Factory

 13. Адресът на избраната директория ще се покаже в областта "Целева папка" . Най-често тези параметри са достатъчни, но ако искате да направите по-подробна настройка, кликнете върху "Конфигуриране" .
 14. Отворете подробните настройки за преобразуване във формат M4R в програмата Format Factory

 15. Отваря се прозорецът "Audio Setup" . Кликнете върху блока "Профил" в полето с падащия списък, в който стойността по подразбиране е "Най-високо качество" .
 16. Отворете избора за качество в прозореца Audio Setup на Format Factory

 17. Отваря се за избор на три опции:
  • По-високо качество;
  • Средната;
  • Ниска.

  Колкото по-високо е избрано качеството, което се изразява в по-висока скорост на предаване на данни и скорост на изваждане, така че полученият аудиофайл ще заема повече място, а процесът на конвертиране ще отнеме по-дълго време.

 18. Изберете качеството в прозореца Audio Setup на Format Factory

 19. След като изберете качеството, кликнете върху "OK" .
 20. Качеството е избрано в прозореца Audio Setup на Format Factory

 21. Връщайки се към прозореца за реализации и посочвайки параметрите, кликнете върху "OK" .
 22. Всички настройки за преобразуване във формат M4R са зададени в програмата Фабрична формат

 23. Той се връща към главния прозорец Формативен фактор. Списъкът ще покаже задачата за конвертиране на MP3 към M4R, която сме добавили по-горе. За да активирате конверсията, я изберете и натиснете "Старт" .
 24. Стартирайте процедурата за конвертиране на MP3 файл във формат M4R в Format Factory

 25. Процесът на трансформация започва, чийто прогрес ще се покаже като процентни стойности и визуално дублиран с динамичния индикатор.
 26. Процедура за конвертиране на MP3 файл във формат M4R във формат Фабрика

 27. След завършване на реализацията в графата "Състояние" ще се покаже "Завършен" в линията на задачите.
 28. Процедурата за конвертиране на MP3 файл във формат M4R се извършва в програмата Format Factory

 29. Преобразуваният аудио файл може да бъде намерен в папката, която сте посочили по-рано, за да изпратите обекта M4R. За да отидете в тази директория, кликнете върху зелената стрелка в завършения ред.
 30. Отидете в директорията на конвертирания файл M4R в Format Factory

 31. "Windows Explorer" се отваря в директорията, където се намира преобразуваният обект.

Директория за поставяне на преобразувания файл във формат M4R в Windows Explorer

Метод 2: iTunes

Apple има приложение качи , сред функциите на които има възможност за конвертиране на MP3 във формат на мелодии M4R.

 1. Стартирайте iTunes. Преди да преминете към реализация, трябва да добавите аудио файл към "Mediatech", ако не е бил добавен там преди това. За да направите това, в менюто кликнете върху "Файл" и изберете "Добавяне на файл в библиотеката ..." или приложете Ctrl + O.
 2. Превключете към добавяне на файл към библиотеката в iTunes

 3. Появява се прозорецът Добавяне на файл. Преместете се в директорията за местоположението на файла и маркирайте желания MP3 обект. Кликнете върху "Отваряне" .
 4. Прозорецът за добавяне на файл към библиотеката в iTunes

 5. След това трябва да отидете в самия Медиакет . За да направите това, изберете полето "Музика" в полето за избор на съдържание, което се намира в горния ляв ъгъл на програмния интерфейс. В "Медия библиотека" в лявата част на приложната обвивка кликнете върху "Песни" .
 6. Придвижете се до библиотеката в iTunes

 7. Отваря "Медия библиотека" със списък от добавени песни. Намерете списъка в списъка, който искате да конвертирате. Допълнителни действия с редактиране на параметрите на продължителността на възпроизвеждане на файлове могат да се извършват само ако полученият обект във формат M4R, който планирате да използвате като тон на звънене за iPhone устройството. Ако възнамерявате да го използвате за други цели, не е необходимо да извършвате манипулации в прозореца "Детайли" , който ще бъде разгледан по-късно. Затова кликнете върху името на песента с десния бутон на мишката ( PCM ). От списъка изберете Детайли .
 8. Превключете към информацията за песента чрез контекстното меню в iTunes

 9. Отваря се прозорецът "Детайли" . Отидете в него в раздела Настройки . Поставете отметки в квадратчетата до "Старт" и "Край" . Факт е, че в устройствата iTunes продължителността на тона на звънене не трябва да надвишава 39 секунди. Следователно, ако избраният аудиофайл се изпълнява по-дълго от определеното време, тогава в полетата "Старт" и "Край" трябва да определите началния и крайния час на възпроизвеждането на мелодия, като се брои от началото на стартирането на файла. Времето за стартиране може да бъде определено, но сегментът между началото и края не трябва да надвишава 39 секунди. След като завършите тази настройка, кликнете върху "OK" .
 10. Раздел "Опции" на информационния прозорец в iTunes

 11. След това отново се връщате към списъка с песни. Изберете отново желаната песен, след което кликнете върху "Файл" . В списъка изберете "Convert" . В допълнителния списък кликнете върху "Създаване на AAC версия" .
 12. Отидете да конвертирате файла в AAC версия в iTunes

 13. Процесът на преобразуване е в ход.
 14. Процедура за конвертиране на файл в AAC версия в iTunes

 15. След като приключите с реализация, кликнете върху RMB с името на конвертирания файл. В списъка изберете "Покажи в Windows Explorer" .
 16. Отидете до местоположението на преобразувания файл в Windows Explorer чрез менюто за бърз достъп в iTunes

 17. Отваря "Explorer" , където е поставен обектът. Но ако имате разширение, показано в операционната система, ще видите, че файлът има разширение не M4R, а M4A. Ако разширението не е показано, трябва да го активирате, за да се уверите в горния факт и да промените необходимия параметър. Фактът е, че разширенията M4A и M4R са всъщност един и същи формат, но те имат различни целеви дестинации. В първия случай - това е стандартното музикално разширение на iPhone, а във втория - специално създадено за тонове на звънене. Тоест, ние просто трябва ръчно да преименуваме файла, като променим разширението му.

  Кликнете върху PCM на аудио файла с разширение M4A. В списъка изберете "Преименуване" .

 18. Преминете към преименуване на файла в Windows Explorer чрез контекстното меню

 19. След това името на файла става активно. Изберете името на разширението "M4A" в него и вместо това напишете "M4R" . След това кликнете върху Enter .
 20. Заменете файловото разширение в Windows Explorer чрез контекстното меню

 21. Ще се появи диалогов прозорец, в който ще има предупреждение, че когато промените разширението, файлът може да не е налице. Потвърдете действията си, като кликнете върху "Да" .
 22. Предупредителен диалогов прозорец

 23. Преобразуването на аудио файл в M4R е завършено.

Файлът се преобразува в M4R формат

Метод 3: Всеки видеоконвертор

Следващият конвертор, който ще помогне за разрешаването на този проблем, е Всеки видео конвертор , Както и в предишния случай, можете да го използвате, за да конвертирате файл от MP3 в M4A, след което ръчно да промените разширението на M4R.

 1. Стартирайте Ani Video Converter. В отворения прозорец кликнете върху бутона "Добавяне на видео" . Не се бъркайте с това име, защото по този начин можете да добавяте аудио файлове.
 2. Отидете при добавяне на файл в Any Video Converter

 3. Добавя се Shell. Придвижете се до него, където е разположен MP3 аудио файла, изберете го и кликнете върху "Open" .
 4. Прозорецът за отваряне на файла в Any Video Converter

 5. Името на аудиофайла ще бъде показано в главния прозорец на Ani Video Converter. Сега трябва да посочите формата, към който да се преобразува. Кликнете върху областта "Избор на профил на изхода" .
 6. Отворете избора на изходния профил в програмата Any Video Converter

 7. Списъкът с формати започва. В лявата част кликнете върху иконата "Аудио файлове" под формата на музикална бележка. Извежда се списък с аудио формати. Кликнете върху "MPEG-4 Audio (* .m4a)" .
 8. Изберете формат в програмата Any Video Converter

 9. След това отидете в блока за настройки "Основни настройки" . За да посочите директорията, в която ще се препраща преобразуваният обект, кликнете върху иконата във формата на папката вдясно от областта "Изходна директория" . Разбира се, ако не искате файлът да бъде записан в директорията по подразбиране, който се показва в полето "Output directory" .
 10. Отидете на избора на директорията за местоположението на конвертирания файл в програмата Any Video Converter

 11. Отваря се инструментът "Преглеждане на папки", който вече ни е познат от работата с някоя от предишните програми. Изберете в нея директорията, в която искате да изпратите обекта след конвертирането.
 12. Прозорец Преглеждайте папките в програмата Any Video Converter

 13. Освен това всички в същия блок "Основни настройки" можете да зададете качеството на изходния аудио файл. За целта кликнете върху полето "Качество" и изберете една от представените опции:
  • ниско;
  • Средна;
  • Висока.

  Тук функционира и принципът: колкото по-високо е качеството, толкова по-голям е размерът на файла, а процесът на конвертиране ще отнеме по-дълго време.

 14. Изберете качеството на конвертираното аудио в програмата Any Video Converter

 15. Ако искате да зададете по-точни настройки, щракнете върху името на блока "Аудио параметри" .

  Отидете на аудио параметрите в програмата Any Video Converter

  Тук можете да изберете конкретен аудио кодек ( aac_low , aac_main , aac_ltp ), да зададете битрейт (от 32 до 320), честота на извадката (от 8000 до 48000), броя на аудио каналите. Тук, ако искате, можете да изключите звука. Въпреки че тази функция практически не се прилага.

 16. Прозорец с аудио параметри в програмата Any Video Converter

 17. След като зададете настройките, кликнете върху "Convert!" .
 18. Стартирайте процедурата за конвертиране на MP3 в M4A във всеки видео конвертор

 19. Процедурата за конвертиране на MP3 аудио файл в M4A е в ход. Нейният напредък ще бъде показан в проценти.
 20. Процедурата за конвертиране на MP3 към M4A във всеки видео конвертор

 21. След като приключи преобразуването, "Explorer" ще се стартира автоматично в папката, съдържаща преобразувания файл M4A без намеса на потребителя. Сега трябва да промените разширението в него. Кликнете върху този PCM файл. От отворения списък изберете "Преименуване" .
 22. Преименувайте файловото разширение в Windows Explorer чрез контекстното меню

 23. Променете разширението от "M4A" на "M4R" и натиснете Enter, след което потвърдете действието в диалоговия прозорец. На изхода получаваме готовия аудио файл M4R.

Файлът се преименува на M4R формат в Windows Explorer

Както можете да видите, има редица програми за конвертор, с които можете да конвертирате MP3 към аудио мелодия за iPhone M4R. Най-често обаче приложението извършва преобразуване в M4A и по-късно се изисква ръчно да се промени разширението към M4R чрез нормално преименуване в "Explorer" . Изключение е преобразователят Format Factory, в който можете да изпълните пълната процедура за преобразуване.