В допълнение към физическата памет (оперативен и свързан носител за съхранение) има и виртуална памет в операционната система. Благодарение на този ресурс е налице едновременно изпълнение на голям брой процеси, с които RAM няма да се справи. Един от механизмите на виртуалната памет е SWAP (paging). Когато използвате тази функция, фрагментите от RAM се прехвърлят на твърдия диск или на друго външно устройство. Става въпрос за този механизъм, който ще бъде разгледан допълнително.

Определете оптималния размер на файла за пейджинг в Windows

Има много противоречия по този въпрос в Интернет, но никой не може да даде правилен и надежден универсален отговор, тъй като оптималният размер на файла за пейджинг за всяка система е определен отделно. Това зависи преди всичко от размера на инсталираната памет и честотата на зареждане на операционната система чрез различни програми и процеси. Нека да разгледаме два прости метода за това как самостоятелно да определите най-добрия размер SWAP за вашия компютър.

Вижте също: Имам ли нужда от файл за пейджинг на SSD

Метод 1: Използване на Process Explorer

Можете да решите колко памет да разпределите към файла за пейджинг, като направите малки изчисления. За да направите това, ще трябва да изпълните всички програми, които често използвате едновременно. Препоръчваме да изчакате малко, докато натоварването в паметта бъде максимално. След това трябва да се обърнете към Process Explorer - софтуер, закупен от Microsoft, който показва информация за всички процеси. За да извършите изчисленията, изпълнете следните стъпки:

Отидете на официалната страница за изтегляне на Process Explorer

 1. Отидете на официалната страница за изтегляне на Process Explorer и кликнете върху съответния бутон, за да изтеглите софтуера на вашия компютър.
 2. Страница за изтегляне на Process Explorer

 3. Отворете изтеглената директория чрез всеки удобен архиватор и стартирайте програмата.
 4. Стартирайте процеса Explorer

  Повече подробности: Архиватори за Windows

 5. Задръжте курсора на мишката над менюто "Преглед" и изберете "Системна информация" в изскачащия прозорец.
 6. Отворете системната информация в Process Explorer

 7. В раздела "Памет" обръщайте внимание на раздела "Комисионна такса (К)" , където трябва да разберете значението на "Връх" .
 8. Прегледайте използваната памет в Process Explorer

Номерата, които видяхте, показват пиковата физична и виртуална консумация на памет в дадена сесия. Още веднъж искам да изясня, че измерванията трябва да се извършват, след като всички необходими програми се изпълняват и те са в активен режим за най-малко десет минути.

Сега, когато имате необходимата информация, направете преброяването:

 1. Използвайте калкулатор, за да извадите размера на вашата RAM от Peak стойността.
 2. Полученият номер е количеството използвана виртуална памет. Ако резултатът е отрицателен, задайте стойността на файла за пейджинг на около 700 MB, за да сте сигурни, че системният дъмп е генериран правилно.
 3. Ако номерът е положителен, трябва да го напишете в минималния и максималния размер на SWAP. Ако искате да зададете максимално малко повече от полученото в резултат на тестването, не превишавайте размера, така че фрагментацията на файловете да не се увеличава.

Метод 2: Въз основа на размера на RAM

Този метод не е най-ефективният, но ако не искате да правите изчисления чрез специална програма или не използвате активно системните ресурси, можете да определите размера на файла за пейджинг на базата на размера на RAM. За тази цел изпълнете следните манипулации:

 1. Ако не знаете какво е инсталирано общото количество RAM на вашия компютър, обърнете се към инструкциите, изброени в статията на връзката по-долу. Информацията, предоставена там, ще ви помогне да определите тази характеристика на компютъра.
 2. Повече подробности: Разберете размера на RAM на компютъра

 3. По-малко от 2 GB. Ако имате обща памет от 2 или по-малко гигабайта на компютъра си, задайте размер на файла за пейджинг, който да е равен на тази стойност или малко над него.
 4. 4-8 GB . Тук решението трябва да бъде взето въз основа на честото натоварване на системата. Средно най-добрият вариант е да настроите обема на половината от размера на RAM.
 5. Повече от 8 GB . Това количество RAM е достатъчно за средния потребител, който не използва много системни ресурси, така че няма нужда да се увеличава силата на звука. Оставете стойността по подразбиране или вземете около 1 GB, за да създадете правилно системна заявка.

Вижте също: Деактивирайте файла за пейджинг в Windows 7

На компютъра могат да се създават до 16 файла за пейджинг, но всички те трябва да се намират на различни части от носителя. За да увеличите скоростта на достъп до данните, препоръчваме да създадете отделен дял на диска за SWAP или да го инсталирате на втора среда за съхранение. Освен това, ние не препоръчваме да деактивирате въпросната функция въобще, тъй като за някои програми е необходимо по подразбиране и чрез него да се създаде системен дъмп, който вече е споменат по-горе. Подробни указания как да активирате файла за пейджинг можете да намерите в другата ни статия в линка по-долу.

Прочетете повече: Как да промените размера на файла за пейджинг в Windows XP , Windows 7 , Windows 8 , Windows 10