Как да разберете IMEI телефона

IMEI е международен идентификатор за мобилно оборудване, уникален номер, използван за удостоверяване на телефони и не само за това. Необходимостта да го научите може да възникне по различни причини, а днес ще говорим как да го направите на смартфони с Android и Apple iPhone.

Прочетете също: Как да разберете дали телефонът има NFC

Как да знам IMEI телефона

Лесно е да научите IMEI и можете да го правите по различни начини, както от самото мобилно устройство, така и чрез приложената към него документация и оригиналната опаковка. Има софтуерни методи, разработени от производителите. Ще разгледаме всичко това по-подробно по-долу.

Прочетете също: Какво да направите, ако телефонът не вижда SIM картата

андроид

За да разберете IMEI на смартфон, работещ на операционната система Android, можете да преминете по един от няколко начина. Първо, трябва внимателно да проучите кутията му и / или приложената документация, ако има такава, тъй като обикновено там е посочена информацията, която ни интересува. Второ, можете да използвате едно от специализираните приложения - маркови или създадени от трети разработчици, това зависи от марката. Трето, при условие че устройството работи, погледнете неговите „Настройки“ и намерете тази информация там. И четвърто, можете просто да изпратите специално USSD заявка от него. Можете да научите за всичко това, но с много повече подробности от статията, предоставена от линка по-долу.

Как да разпознаете IMEI на телефон с Android

Повече подробности: Как да разберете IMEI смартфон на Android

Забележка: На смартфони с две SIM карти идентификаторите на мобилно оборудване обикновено също са два, което може да се види на екрана по-горе.

В някои случаи може да се наложи промяна на идентификатора на мобилното оборудване. Следното указание ще ви помогне да направите това:
Промяна и поправяне на IMEI в специални приложения
Повече подробности: Как да промените IMEI на Android

Случва се също така, че независимият фърмуер на смартфон с Android протича с повреди и / или грешки, а едно от неприятните последици от тази процедура може да бъде загубата на IMEI, което означава възможността да извършвате обаждания по мобилни телефони и да използвате Интернет. За щастие този проблем често се решава лесно, за което многократно писахме в материалите от рубриката, посветена на фърмуера на различни устройства. Всичко, което трябва да направите, е да намерите статия в нея, посветена специално на вашия смартфон или да използвате търсенето в сайта.

Поправете IMEI, след като го загубите на телефон с Android

Повече подробности: Мобилен фърмуер

iPhone

Въпреки че Apple позиционира iPhone като уникален продукт, по отношение на дефинирането на IMEI, той не се различава много от устройствата от конкурентния лагер, управляващи „зеления робот“. Можете да намерите информацията, която ни интересува, в рамките на темата на тази статия в опаковката и в документацията, в менюто на телефона и в неговия калъф, а също и да използвате качи - собствено приложение за обслужване на устройството и обмен на данни между него, компютър и облака. Можете да научите повече за всеки от наличните методи в статията по-долу.

Вижте IMEI на iPhone Box

Повече подробности: Как да намерите IMEI на iPhone

Едно спиране решение

Има универсален метод за идентифициране на IMEI за абсолютно всички мобилни устройства (не само смартфони iPhone и Android, но и обикновени телефони с бутони). Всичко, което е необходимо, е да стартирате „дайлер“ и да наберете USSD-заявката, представена по-долу, след което тя ще бъде изпратена автоматично и след момент ще дойде отговор, съдържащ желаната комбинация.

*#06#

Универсална USSD заявка за получаване на IMEI телефон с Android и iPhone

Забележка: Преди да изпратите тази заявка от iPhone, уверете се, че „Airplane mode“ е деактивиран върху нея, в противен случай нищо няма да работи. В същото време, без SIM карта в телефона, тя се изпраща без проблеми.

Както може би се досещате, такъв прост метод има един недостатък - ако смартфонът не се включи или екранът не работи в него, или ако поне някои бутони на обикновения телефон не работят, изпращането на заявка и ученето на IMEI няма да работи.

Прочетете също: Как да проверите скоростта на интернет на телефона си

заключение

Независимо кой телефон използвате - Android, iPhone или обикновен „набирач на бутони“, сега знаете как да разпознаете IMEI.