Intel произвежда най-популярните микропроцесори в света за компютри. Всяка година те искат потребителите с ново поколение процесори. Когато купувате компютър или поправяте грешки, може да се наложи да разберете кое поколение принадлежи на вашия процесор. За да постигнете това, ще помогнете по няколко прости начина.

Определете генерирането на процесора на Intel

Intel отбелязва CPU, като ги присвоява в модела. Първата от четирите числа и означава принадлежността на CPU към определено поколение. Можете да намерите модела на устройството с помощта на допълнителни програми, системна информация, да видите маркировките на кутията или кутията. Нека да разгледаме по-отблизо всеки метод.

Метод 1: Програми за определяне на хардуера на компютъра

Има няколко допълнителни помощни програми, които предоставят информация за всички компоненти на компютъра. В такива програми винаги има данни за инсталирания процесор. Нека да разгледаме процеса на определяне на генерирането на CPU чрез пример PC Wizard :

 1. Отидете на официалния сайт на програмата, изтеглете и инсталирайте.
 2. Започнете и отидете в раздела "Желязо" .
 3. Основен прозорец за съветника на компютъра

 4. Кликнете върху иконата на процесора, за да видите информация за нея вдясно. Сега, след като погледнете първата фигура на модела, ще разпознаете своето поколение.
 5. PC Wizard процесор

Ако програмата PC Wizard по някаква причина не се побере, препоръчваме ви да се запознаете с други представители на такъв софтуер, за които споменахме в нашата статия.

Прочетете повече: Програми за компютърен хардуер

Метод 2: Проверка на процесора и кутията

За устройството, което току-що сте купили, просто трябва да обърнете внимание на кутията. Той разполага с цялата необходима информация и се изисква и модел на процесора. Например, ще има написано "i3-4170" , след това цифрата "4" и означава поколението. Още веднъж насочваме вниманието Ви към факта, че поколението се определя от първата от четирите фигури на модела.

Етикетиране върху процесора

Ако няма кутия, необходимата информация е върху защитната кутия на процесора. Ако не е инсталиран на компютъра, достатъчно е просто да го разгледате - моделът трябва да е посочен върху табелата.

Етикетиране на процесора

Трудности възникват само ако процесорът вече е инсталиран в гнездото на дънната платка. Прилага се термична паста и се прилага директно към защитната кутия, на която са написани необходимите данни. Разбира се, можете да разглобите системния модул, да изключите охладителя и да изтриете топлинната паста, но това трябва да се прави само от потребители, които са добре запознати с тази тема. С процесора в лаптопите е още по-трудно, защото процесът на нейното демонтиране е много по-труден от разглобяването на компютъра.

Прочетете още: Разглобяваме лаптоп у дома

Метод 3: Системни инструменти на Windows

С помощта на инсталираната операционна система Windows не е трудно да се учи генерирането на процесора. Дори неопитен потребител може да се справи с тази задача и всички действия се извършват с няколко кликвания:

 1. Кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел" .
 2. Windows 7 Контролен панел

 3. Изберете "Система" .
 4. Система в контролния панел

 5. Сега, точно срещу линията "Процесор", можете да видите необходимата информация.
 6. Информация за процесора в системата

 7. Има и малко по-различен начин. Вместо "Система" трябва да отидете в "Device Manager" .
 8. Мениджър на устройства

 9. Тук в раздела "Процесор" има цялата необходима информация.
 10. Информация за процесора в мениджъра на устройства

В тази статия разгледахме подробно три начина, по които можете да научите генерирането на вашия процесор. Всеки от тях е подходящ в различни ситуации, не изисква никакви допълнителни знания и умения, достатъчно е само да знаете принципите на маркиране на процесора на Intel.