Услугите на Yandex се отличават със стабилна работа и много рядко създават проблеми за потребителите. Ако откриете, че не можете да отворите началната страница на Yandex, докато връзката с интернет е наред и другите устройства я отварят без проблеми, това може да означава нападение на компютъра ви от злонамерен софтуер.

В тази статия ще разгледаме този проблем по-подробно.

В Интернет има категория вируси, наречени "вируси на страница грешки". Тяхната същност се крие във факта, че вместо исканата страница, според нея, потребителят е изложен на сайтове, чиято цел е финансова измама (изпращане на SMS), кражба на парола или инсталиране на нежелани програми. Най-често страниците са "маскирани" за най-посещаваните ресурси, като например Yandex, Google, Mail.ru, vk.com и други.

Дори и да не виждате измамно съобщение с подканваща фраза, когато отворите главната страница на Yandex, тази страница може да има подозрителни знаци, например:

 • отваря празна страница със съобщения за грешка на сървъра (500 или 404);
 • Когато въвеждате заявка, на линията се появява задържане или забавяне.
 • Какво да направите, когато възникне този проблем

  Горните признаци може да показват, че компютърът е бил заразен с вируси. Какво да направя в тази ситуация?

  1. Инсталирайте антивирусната програма или я активирайте, ако тя не е активна. Сканирайте компютъра с антивирус.

  2. Приложете безплатни помощни програми, например "CureIt" от Dr.Web и "Virus Removal Tool" на Kaspersky Lab. С голяма вероятност тези безплатни приложения идентифицират вируса.

  По-подробно: Инструмент за премахване на вируса на Kaspersky - средство за заразяване с вирусен компютър

  3. Напишете писмо до екипа за поддръжка на Yandex [имейл защитено] с описание на проблема, като прикачите скрийншота за яснота.

  4. Ако е възможно, използвайте защитени DNS сървъри за сърфиране в интернет.

  По-подробно: Преглед на безплатния DNS сървър Yandex

  Това може да е само една от причините, поради които главната страница на Yandex не работи. Обърнете внимание на сигурността на компютъра.