Клавиатурата на лаптопа се различава от обичайната, тъй като рядко става неизползваема отделно от всички останали компоненти. Въпреки това, дори ако това се случи, в някои случаи може да бъде възстановено. В тази статия ще опишем действията, които трябва да се предприемат в случай на повреда в клавиатурата на лаптопа.

Ремонт на клавиатура за лаптоп

Като цяло, можете да прибегнете до три различни варианта за ремонт, изборът на които се определя от степента на повреда и личните ви възможности. Най-радикалното решение е пълната подмяна на компонента, като се вземат предвид техническите характеристики на лаптопа.

диагностика

Най-често срещаните проблеми са: неправилна конфигурация на операционната система, повреда на контролера или контур. Възможните причини за повредата на клавиатурата и мерките за диагностициране на грешки са описани подробно в друга статия. Разгледайте го, за да не се сбърка с избора на най-подходящото решение при ремонт.

Решаване на системни проблеми с клавиатурата на лаптоп

Още подробности:
Причините за неработоспособността на клавиатурата на лаптопа
Какво да направите, ако клавиатурата не работи в BIOS

Тук няма да се фокусираме върху процедурата за ремонт на клавиатурата, тъй като за неопитен потребител без подходящите умения този процес ще бъде ненужно сложен. Поради този аспект най-добрият вариант е да се свържете със сервизния център.

Вижте също: Какво да направя, ако ключовете на лаптоп стик

Замяна на ключове

Ако неизправностите на клавиатурата са главно в клавишите, най-лесният начин е да ги замените с нови. Процедурата за премахване и инсталиране на ключове на лаптоп, обсъждахме в друг материал на нашия уебсайт. В този случай действията са почти еднакви за всеки преносим компютър, включително устройства с вградена клавиатура в горната част на тялото.

Забележка: Можете да опитате да поправите ключовете, без да придобивате нови, но в повечето случаи това е необосновано време с доста ненадежден резултат.

Процесът на замяна на ключовете на лаптоп клавиатура

Още подробности: Правилната подмяна на клавишите на клавиатурата на лаптопа

Смяна на клавиатурата

Както споменахме в първата част на статията, най-сериозните неизправности са механични повреди на ключови елементи. В частност, това се отнася за контура и пътеки, чийто срив често не работи. Единственото подходящо решение в този случай ще бъде пълната подмяна на компонента в съответствие с характеристиките на лаптопа. Описахме тази процедура подробно в инструкциите за връзката по-долу, като използваме примера на лаптоп ASUS.

Подмяна на клавиатура на лаптоп ASUS

Още подробности: Правилната подмяна на клавиатурата на лаптопа ASUS

заключение

Опитахме се да обобщим всички действия, които могат да бъдат извършени за възстановяване на клавиатурата. Ако имате някакви въпроси, ще се радваме да им отговорим в коментарите под статията.