Много потребители на устройства с Android знаят, че експериментирането с фърмуер, инсталирането на различни добавки и поправки често водят до неспособността на устройството, което може да бъде коригирано само чрез инсталиране на системата, и този процес изисква пълно почистване на паметта от цялата информация. В случай, че потребителят предварително се е погрижил да създаде резервно копие на важни данни или дори по-добре - пълно архивиране на системата, възстановяването на устройството в състояние "как беше преди ..." ще отнеме няколко минути.

Има много начини за архивиране на определена потребителска информация или пълно архивиране на системата. За каква е разликата между тези понятия, за кои устройства е препоръчително да използвате този или този метод, ще разгледаме по-долу.

Архивиране на лични данни

Архивирането на лична информация означава запазване на данните и съдържанието, генерирани от потребителя в процеса на работа на устройството с Android. Тази информация може да включва списък с инсталирани приложения, снимки, направени от устройството за камера или получени от други потребители, контакти, бележки, музикални и видеофайлове, отметки в браузъра и др.

Един от най-надеждните и най-важните лесни начини за съхраняване на личната информация, съдържаща се в устройството с Android, е синхронизирането на данните от паметта на устройството с хранилището за облаци.

компания Google в софтуерната платформа Android предоставя почти всички функции за лесно запазване и бързо възстановяване на снимки, контакти, приложения (без пълномощията), бележки и други неща. достатъчно създайте профил в Google когато за първи път стартирате устройството с версия на Android за всяка версия или въведете данни от съществуващ профил, а също така да позволите на системата да синхронизира редовно потребителските данни с хранилището за облаци. Не пренебрегвайте тази възможност.

google резервна сметка при първото стартиране

Запазете снимки и контакти

Само два прости примерни съвета, както винаги, имат готово, сигурно запазено копие от най-важните за повечето потребители - лични снимки и контакти, използващи възможността да се синхронизират с Google.

 1. Включете и конфигурирайте синхронизацията в Android.

  Отворете "Настройки" - " Профил в Google" - "Настройки за синхронизиране" - "Моят профил в Google" и отметнете данните, които непрекъснато ще се копират в хранилището в облака.

 2. google account enable sync

 3. За да съхранявате контакти в облака, трябва да посочите профила на Google като място за съхранение при създаването му.

  Профилът на Google запазва контакт

  В случай, че данните за контакти вече са създадени и съхранявани на различно място от профила в Google, можете лесно да ги експортирате, като използвате стандартното приложение за Android "Контакти".

 4. Google контакти за експортиране на контакти

  За повече информация относно работата с контактите в Google вижте статията:

  Урокът: Как да синхронизирате контакти с Android с Google

 5. За да не загубите собствените си снимки, ако нещо се случи с телефона или таблета, най-лесният начин е да използвате стандартното приложение Google Photos Android.

  Google снимка в Google Play

  Изтеглете Google Фото в Google Play Магазин

  За да осигурите резервно копие на настройките на приложението, трябва да активирате функцията "Стартиране и синхронизиране" .

Google Фото незабавно качване

Разбира се, Google не е недвусмислен монопол в архивирането на потребителски данни от устройства с Android. Много известни марки като Samsung, Asus, Huawei, Meizu, Xiaomi и др. Предоставят своите решения с предварително инсталирани приложения, чиято функционалност ви позволява да организирате информация по начин, подобен на горепосочените примери.

Освен това, такива добре познати услуги за облак като Yandex.Disk и Cloud Mail.ru предлагат на потребителите, когато инсталират своите брандирани приложения за Android, функцията автоматично копиране на различни данни, по-специално на снимки, в хранилището за облаци.

Yandex карам да играя в Google

Изтеглете Yandex.Disk в Google Play Магазин

Облачно съобщение в плейлиста в Google

Изтеглете Cloud Mail.ru в Google Play Магазин

Пълна система за архивиране

Горните методи и действия подобни на тях ви позволяват да запазите най-ценната информация. Но когато мигащи устройства, често се губят не само контакти, снимки и т.н., защото манипулациите със секциите на паметта на устройството поемат почистването си от абсолютно всички данни. За да запазите възможността да се върнете към предишното състояние на софтуера и данните, е необходимо само пълно архивиране на системата, т.е. копие на всички или определени части от паметта на устройството. С други думи, пълен клонинг или моментна снимка на програмната част се създава в специални файлове с възможност за възстановяване на устройството до предишното състояние по-късно. Това ще изисква от потребителя да има определени инструменти и знания, но може да гарантира пълното запазване на цялата информация.

Къде да съхранявате резервно копие? Ако това е въпрос на дългосрочно съхранение, най-добрият начин е да използвате облак за съхранение. В процеса на съхраняване на информация по следните начини е желателно да използвате карта с памет, инсталирана в устройството. Ако не е налице, можете да запазите резервните файлове във вградената памет на устройството, но в този случай се препоръчва да копирате архивните файлове на по-надеждно място, например компютър, веднага след създаването му.

Метод 1: Възстановяване на TWRP

Най-лесният начин от гледна точка на потребителя за създаване на резервно копие е използването на модифицирана среда за възстановяване за тази цел - персонализирано възстановяване. Най - функционалният от тези решения е Възстановяване на TWRP ,

 1. Ние отиваме към TWRP Recovery по всеки достъпен начин. Най-често за въвеждане трябва да натиснете клавиша "Сила на звука" на изключеното устройство и да го задържите бутона "Захранване" .

  Как да влезете в TWRP

 2. След като въведете възстановяване, трябва да отидете в раздела "Архивиране" .
 3. Основно резервно копие на TWRP

 4. На екрана, който се показва, можете да изберете разделите на паметта на устройството за архивиране, както и бутонът за избор на устройство за съхранение на копия, натиснете "Избор на устройство" .
 5. TWRP секции за архивиране, бутон за избор на диск

 6. Най-добрият избор сред наличните носители за съхранение е SD карта с памет. В списъка с наличните места за съхранение преместете превключвателя на позиция "Micro SDCard" и потвърдете избора си с бутона "OK" .
 7. TWRP изберете съхранение за архивиране

 8. След като определите всички параметри, можете да продължите директно към процеса на запаметяване. За да направите това, трябва да изпълните svayp вдясно в полето "Svayp to start" .
 9. TWRP svayp да започне резервно копие

 10. Копирането на файлове към избрания носител започва, придружено от попълване на лентата за прогрес, както и появата на съобщения в полето за регистрация, което ви разказва за текущите действия на системата.
 11. Прогрес на архивиране на TWRP

 12. След като завършите процеса на архивиране, можете да продължите да работите в TWRP Recovery, като кликнете върху бутона "Назад" (1) или рестартирате незабавно на Android - бутона "Рестартиране в операционната система" (2).
 13. Създаването на резервно копие на TWRP е завършено

 14. Архивните файлове, направени по описания по-горе начин, се съхраняват в пътя TWRP / BACKUPS на устройството, избрано по време на процедурата. В идеалния случай можете да копирате папката, съдържаща полученото копие, в по-надеждна от вътрешната памет на устройството или картата с памет, поставете го на твърдия диск на компютъра или в хранилището за облаци.

TWRP архивиране съхранение на файлове

Метод 2: Възстановяване на CWM + Ръководство за приложения на ROM за приложения на Android

Както при предишния метод, при създаването на гръб на фърмуера на Android ще се използва модифицирана среда за възстановяване само от друг програмист - командата ClockworkMod - Възстановяване на CWM , По принцип методът е подобен на използването на TWRP и осигурява не по-малко функционални резултати - т.е. файлове на резервното копие на фърмуера. В същото време CWM Recovery не разполага с необходимите възможности за много потребители да управляват процеса на архивиране, например не е възможно да изберете отделни дялове за създаване на резервно копие. Но разработчиците предлагат на потребителите си добър приложен програмен интерфейс ROM за приложения на Android, след като прибягна до функциите, можете да започнете да създавате резервно копие директно от операционната система.

ROM мениджър Google Play

Изтеглете най-новата версия на ROM Manager в Google Play Магазин

 1. Инсталирайте и стартирайте ROM Manager. На главния екран на приложението е налице секцията "Архивиране и възстановяване" , в която трябва да се използва елементът "Запазване на текущата ROM", за да се създаде резервно копие.
 2. Задайте името на бъдещия архив на системата и кликнете върху бутона "OK" .
 3. Името на архива на CWM ROM Manager OK

 4. Приложението работи при наличието на права на root, затова е необходимо да им се предоставят при поискване. Веднага след това устройството ще се рестартира в процеса на възстановяване и ще започне да създава резервно копие.
 5. CWM ROM мениджър Ruth права

 6. Ако предишната стъпка не е успяла (най-често това се дължи на невъзможността за монтиране на дялове в автоматичния режим (1)), ще трябва да направите резервно копие ръчно. Това ще изисква само две допълнителни действия. След като влезете или рестартирате, изберете "backup and restore" (2), след това "backup" (3) в CWM Recovery.
 7. CWM архивиране и възстановяване

 8. Процесът на създаване на резервно копие започва автоматично и, трябва да се отбележи, продължава, в сравнение с други методи, доста дълго време. Процедурата не може да бъде отменена. Остава само да се наблюдава появата на нови елементи в регистъра на процесите и индикатора за напредъка на пълненето.
 9. Прогрес на архивиране на CWM Recovery

  Когато процесът приключи, се показва основното меню за възстановяване. Можете да рестартирате в Android, като изберете "рестартиране на системата сега" . Архивните файлове, създадени в CWM Recovery, се съхраняват по пътя, посочен при създаването, в папката clockmod / backup / .

архивиране на файлове за възстановяване

Метод 3: Приложение за Android Titanium Backup

Програмата Titanium Backup е много мощна, но в същото време доста лесна за използване средство за създаване на резервна система. С помощта на инструмента можете да запазвате всички инсталирани приложения и техните данни, както и потребителска информация, включително контакти, дневници за обаждания, sms, mms, WI-FI точки за достъп и др.

Титан Backup за създаване на резервни копия на Android

Предимствата включват възможността за широко конфигуриране на параметрите. Например, можете да изберете приложения, които ще бъдат запазени и чиито данни ще бъдат запазени. За да създадете пълно резервно копие на Titanium Backup, трябва да предоставите права на root, т.е. за тези устройства, на които не са получени правата на Superuser, методът не е приложим.

Изтеглете най-новата версия на Titanium Backup в Google Play Магазин

Titanium Backup Изтеглете и инсталирайте от Playmarket

Много е желателно да се грижите за безопасно място, за да запазите архивите предварително. Вътрешната памет на смартфона не може да се счита за такава, препоръчва се да се използва компютър, диск за съхранение в облак или поне microSD карта на устройството за съхранение на архивите.

 1. Инсталирайте и стартирайте резервното копие на титан.
 2. Titanium Backup Първо начало

 3. В горната част на програмата има раздел "Резервни копия" , отидете на него.
 4. Раздел Резервно копие на титан

 5. След отваряне на раздела "Резервни копия" е необходимо да извикате менюто "Действия по партиди", като кликнете върху бутона с изображение на документа с отметка в горния ъгъл на екрана на приложението. Или натиснете клавиша за избор "Меню" под екрана на устройството и изберете съответния елемент.
 6. Титаниево резервно копие на партидни действия

 7. След това натискаме бутона "START" , разположен близо до опцията "Направете рек. общ потребителски софтуер и системни данни. " Отваря се екран със списък на приложенията, които трябва да бъдат архивирани. Тъй като има пълна архивиране на системата, нищо не трябва да се промени тук, трябва да потвърдите, че сте готови да започнете процеса, като кликнете върху зеления отметка в горния десен ъгъл на екрана.
 8. Titanium Backup Направи PK общо потребителски софтуер и системни данни

 9. Процесът на копиране на приложения и данни започва, придружен от извеждането на информация за текущия прогрес и името на софтуерния компонент, който се съхранява в даден момент. Между другото, приложението може да бъде сведено до минимум и да продължи да се използва в нормален режим, но за да се избегнат катастрофи, е по-добре да не се направи това и да се изчака, докато копието се създаде, процесът е доста бърз.
 10. Титаниево архивиране Напредък за създаване на резервно копие на всички приложения и данни

 11. В края на процеса се отваря раздел " Архивиране" . Можете да видите, че иконите отдясно на имената на приложенията са променени. Сега те са оригинални усмивки с различни цветове, а под всяко име на софтуера компонент се появи надпис, показващ създаденото гръб с датата.
 12. Създадени са приложения за създаване на резервно копие на резервно копие на титан

 13. Архивните файлове се съхраняват в пътя, посочен в настройките на програмата.

  Резервна папка за архивиране на титан

  За да избегнете загуба на информация, например при форматиране на паметта, преди да инсталирате системния софтуер, копирайте папката с резервни копия, най-малко до картата с памет. Това действие е възможно с помощта на всеки мениджър на файлове за Android. Добро решение за операции със файлове, съхранявани в паметта на устройства с Android, е ES Explorer ,

Титан Backup копиране на папка със резервни копия на карта с памет

допълнително

В допълнение към обичайното копиране на резервната папка, създадена с Titanium Backup, на безопасно място, за да се предпази от загуба на данни, можете да конфигурирате инструмента така, че копията да се създават незабавно на MicroSD картата.

 1. Отворете резервното копие на титана. По подразбиране резервните копия се съхраняват във вградената памет. Отворете раздела "Разписания" и след това изберете опцията "Настройки на облака" в долната част на екрана.
 2. Графики на времето за архивиране на титан - конфигурация на облака

 3. Прегледайте списъка с опции надолу и намерете елемента "Път към папката от RK" . Влизаме в него и кликваме върху връзката "(кликнете, за да промените)" . На следващия екран изберете опцията "Storage storage provider" .
 4. Титулна резервна папка - Кликнете, за да промените

 5. В отворения диспечер на файлове, посочете пътя към SD картата. Titanium Backup ще има достъп до хранилището. Кликнете върху връзката "Създаване на нова папка"
 6. Титулна резервна папка Избиране на SD карта като място за съхранение

 7. Посочете името на директорията, в която ще се съхраняват копията на данните. След това кликнете върху "Създаване на папка" , а на следващия екран - "USE CURRENT FOLDER" .
 8. Titanium Backup създава резервна папка на SD картата

 9. Още важно! Не сме съгласни с прехвърлянето на съществуващи резервни копия, кликнете върху "Не" в заявената прозорец-заявка. Ще се върнем към главния екран на Titanium Backup и ще видим, че местоположението на резервните копия не се е променило! Затваряме приложението по всеки достъпен начин. Не изключете, а именно "убий" процеса!

 10. Титан Backup принудително затваряне за извършване на промени в маршрута за запис

 11. След като стартирате отново приложението, местоположението на бъдещите архиви ще се промени и файловете ще бъдат запазени, когато е необходимо.

Титулна резервна папка се намира на картата с памет

Метод 4: SP FlashTool + MTK DroidTools

Използване на приложения SP FlashTool и MTK DroidTools е един от най-функционалните начини, който ви позволява да създадете наистина пълно архивиране на всички части от паметта на устройството с Android. Друго предимство на метода е незадължителното наличие на правата на root на устройството. Методът е приложим само за устройства, изградени на хардуерната платформа на Mediatek, с изключение на 64-битовите процесори.

 1. За да създадете пълно копие на фърмуера със SP FlashTools и MTK DroidTools, в допълнение към самите приложения, ще трябва да имате инсталирани ADB драйвери, драйвери за режима за изтегляне MediaTek, както и приложението Бележник ++ (можете също да използвате MS Word , но обичайният Notepad няма да работи). Зареждаме всичко необходимо и разопаковаме архивите в отделна папка на устройството C:
 2. архивиране SP FT разопакованите файлове.

 3. Включете режима на устройството "Debug USB" и го свържете към компютъра. За да разрешите отстраняването на грешки,
  Първо, режимът "За разработчици" е активиран. За да направите това, отидете в "Настройки" - "За устройството" - и докоснете пет пъти върху елемента "Номер на монтажа" .

  Android Активиране на режима за програмисти

  След това в отвореното меню "For Developers" активирайте елемента "Allow USB debugging" с помощта на превключвателя или отметката и при свързването на устройството към компютъра потвърждаваме разрешението за извършване на операции, използващи ADB.

  Включване на Android за отстраняване на грешки от USB

 4. След това трябва да стартирате MTK DroidTools, да изчакате дефиницията на устройството в програмата и да кликнете върху бутона "Блокиране на карта" .
 5. архивиране SP FT MTK Droid Tools основен

 6. Предишните манипулации са стъпки, предхождащи създаването на разсейвателен файл. За да направите това, в отворения прозорец кликнете върху бутона "Създаване на файл с разсейване" .
 7. архивиране SP FT MTK Droid Tools създават разсейване

  И изберете пътя за запазване на разсейването.

  backupSP FTзапасяване на разсейващ се файл

 8. Следващата стъпка е да се определи адреса, който ще е необходим, за да се укаже SP FlashTools при определяне на диапазона от блокове в паметта на устройството за четене. linear_start_addr файл, получен в предишната стъпка в Notepad ++, и откриваме partition_name: CACHE: под който се намира линията с параметъра linear_start_addr . Значение этого параметра (на скриншоте выделено желтым цветом) необходимо записать или скопировать в буфер обмена.
 9. Android-scatter в Notepad

 10. Непосредственное чтение данных из памяти устройства и сохранение их в файл осуществляется с помощью программы SP FlashTools. Запускаем приложение и переходим на вкладку «Readback» . Смартфон или планшет при этом должен быть отключен от ПК. Нажимаем кнопку «Abb» .
 11. backup SP FT вкладка Readback Abb

 12. В открывшемся окне наблюдается единственная строка. Кликаем по ней дважды для задания диапазона чтения. Выбираем путь, по которому будет сохранен файл будущего дампа памяти. Имя файла лучше оставить без изменений.
 13. Flash Tool сохранить РОМ

 14. После определения пути сохранения откроется небольшое окошко, в поле «Length:» которого необходимо внести значение параметра linear_start_addr , полученное в шаге 5 настоящей инструкции. После внесения адреса, нажимаем кнопку «ОK» .

  backup SP FT внесение адреса блоков

  Нажимаем кнопку «Read Back» одноименной вкладки в SP FlashTools и подключаем выключенный (!) девайс к порту USB.

 15. backup SP FT кнопка Read back

 16. В том случае, если пользователь заранее позаботился об установке драйверов, SP FlashTools автоматически определит аппарат и начнет процесс чтения, о чем свидетельствует заполнение индикатора выполнения синего цвета.

  backup SP FT read back OK!

  По завершению процедуры, выводится окошко «Readback OK» с зеленым кружком, внутри которого расположилась подтверждающая галочка.

 17. Результатом выполнения предыдущих шагов является файл ROM_0 , представляющий собой полный дамп внутренней флеш-памяти. Для того, чтобы с подобными данными было возможно осуществлять дальнейшие манипуляции, в частности, заливать прошивки в устройство, необходимы еще несколько операций с помощью MTK DroidTools.
  Включаем аппарат, загружаемся в Андроид, проверяем что «Отладка по ЮСБ» включена и подключаем девайс к USB. Запускаем MTK DroidTools и переходим на вкладку «root, backup, recovery» . Здесь понадобиться кнопка «Сделать бэкап из ROM_ флэштула» , нажимаем ее. Открываем, полученный в шаге 9 файл ROM_0 .
 18. backupSP FT DrOid Tools создать бэкап из ROM

 19. Сразу после нажатия на кнопку «Открыть» начнется процесс разделения файла дампа на отдельные образы разделов и прочие данные, необходимые при восстановлении. Данные о продвижении процесса отображаются в области лога.
  MTK Droid Tools создание бэкапа из ROM прогресс

  Когда процедура разделения дампа на отдельный файлы завершиться, в поле лога отобразится надпись «задание завершено» . На этом работа окончена, можно закрыть окно приложения.

 20. MTK Droid Tools создание бэкапа завершено

 21. Результатом работы программы является папка с файлами-образами разделов памяти устройства – это и есть наша резервная копия системы.

backupSP FT MTK-MtkDroidTools-получившийся бэкап

Способ 5: Бэкап системы с помощью ADB

При невозможности использования других методов либо по другим причинам, для создания полной копии разделов памяти практически любого Android-девайса можно воспользоваться инструментарием разработчиков ОС – компонентом Android SDK – Android Debug Bridge (ADB) , В целом ADB предоставляет все возможности для проведения процедуры, необходимы только рут-права на устройстве.

Следует отметить, что рассматриваемый способ достаточно трудоемок, а также требует от пользователя довольно высокого уровня знаний консольных команд ADB. Для облегчения процесса и автоматизации введения команд можно обратиться к замечательному приложению-оболочке ADB Run , это автоматизирует процесс ввода команд и позволяет сэкономить массу времени.

 1. Подготовительные процедуры заключаются в получении рут-прав на устройстве, включении отладки по USB, подключении девайса к порту ЮСБ, установке драйверов ADB. Далее загружаем, устанавливаем и запускаем приложение ADB Run. После того, как вышеперечисленное выполнено, можно переходить к процедуре создания резервных копий разделов.
 2. Запускаем ADB Run и проверяем, что девайс определился системой в нужном режиме. Пункт 1 главного меню — «Device attached?» , в раскрывшемся списке производим аналогичные действия, снова выбираем пункт 1.

  backup adbrun Device attached

  Положительным ответом на вопрос, подключен ли девайс в режиме ADB, является ответ ADB Run на предыдущие команды в виде серийного номера.

 3. ADB RUN ус-во определилось верно

 4. Для дальнейших манипуляций необходимо наличие списка разделов памяти, а также сведения о том, к каким «дискам» — /dev/block/ было осуществлено монтирование разделов. С помощью ADB Run получить такой список довольно просто. Переходим в раздел «Memory and Partitions» (п.10 в главном меню приложения).
 5. backup adbrun главное пункт 10.

 6. В открывшемся меню выбираем пункт 4 – «Partitions /dev/block/» .
 7. backup adbrun меню Memory Partitions п4.

 8. Раскрывается список с перечислением методов, которыми будут осуществляться попытки прочитать необходимые данные. Пробуем каждый пункт по порядку.

  backup adbrun меню партишнс методы

  В случае, если метод не срабатывает, выводится следующее сообщение:

  backup adbrun меню партишнс метод1 неудача

  Выполнение придется продолжать до появления полного перечня разделов и /dev/block/:

  backup adbrun партишнс метод 9 ок!

  Полученные данные, необходимо сохранить любым доступным способом, автоматической функции сохранения в ADB Run не предусмотрено. Наиболее удобным способом зафиксировать отображаемую информацию, является создание скриншота окна с перечнем разделов.

 9. Прочетете още: Как сделать скриншот на Windows

 10. Переходим непосредственно к резервному копированию. Для этого понадобится переход в пункт «Backup» (п.12) главного меню ADB Run. В открывшемся перечне выбираем п.2 – «Backup and Restore dev/block (IMG)» , затем п.1 «Backup dev/block» .
 11. backup adbrun backup p2

 12. Открывшийся список демонстрирует пользователю все доступные для копирования блоки памяти. Чтобы перейти к сохранению отдельных разделов, необходимо понимание того, какой раздел, к какому блоку примонтирован. В поле «block» нужно с клавиатуры ввести имя раздела из списка, озаглавленного «name», а в поле «name» — наименование будущего файла-образа. Вот здесь то и понадобятся данные, полученные в шаге 5 настоящей инструкции.
 13. backup adbrun backup dev-block

 14. Для примера сделаем копию раздела nvram. В верхней части изображения, иллюстрирующего этот пример, расположено окно ADB Run с открытым пунктом меню «Backup dev/block» (1), а под ним — скриншот окна результатов выполнения команд «Partitions /dev/block/» (2). Из нижнего окна определяем, что имя блока для раздела nvram – это «mmcblk0p2» и вводим его в поле «block» окна (1). Поле «name» окна (1) заполняем в соответствии с наименованием копируемого раздела – «nvram».

  Adb Run Backup nvram имя блока

  После заполнения полей нажимаем клавишу «Enter» , что даст старт процессу копирования.

  backup adbrun backup nvram прогресс

  По завершению процедуры программа предлагает нажать любую клавишу для возврата в предыдущее меню.

 15. backup adbrun backup nvram готово

 16. Аналогичным образом создаются копии всех остальных разделов. Еще один пример – сохранения в файл-образ раздела «boot». Определяем соответствующее имя блока и заполняем поля «block» и «name» .
 17. Adb Run Backup boot name block

  Нажимаем клавишу «Enter» .

  backup adbrun backup boot прогресс

  Дожидаемся окончания процесса.

  backup adbrun backup boot готово

 18. Полученные в результате манипуляций файлы-образы сохраняются в корне карты памяти Android-аппарата. Для дальнейшего сохранения их необходимо скопировать/перенести на диск ПК или в облачное хранилище.

adb run файлы образов в результате бэкапа

Таким образом, применив один из вышеописанных методов, каждый пользователь любого Android-устройства может быть спокоен – его данные будут в сохранности и их восстановление возможно в любой момент. Кроме того, используя полный бэкап разделов, задача восстановления работоспособности смартфона или планшетного ПК после возникновения проблем с программной частью имеет довольно простое в большинстве случаев решение.