Едно гнездо е специален съединител на дънната платка, където са инсталирани процесора и охладителната система. Конекторът зависи от това кой процесор и охладител можете да инсталирате на дънната платка. Преди да смените охладителя и / или процесора, трябва да знаете точно кой контакт имате на дънната платка.

Как да намерите гнездото на процесора

Ако сте съхранили документацията, когато купувате компютър, дънна платка или процесор, можете да намерите почти всяка информация за компютъра или неговия отделен компонент (ако няма документация за целия компютър).

В документа (в случай на пълна документация на компютъра) намерете раздел "Общи характеристики на процесора" или просто "Процесор" . След това намерете елементите, наречени "Soket" , "Nest" , "Connector Type" или "Connector" . Напротив, трябва да се напише модел. Ако все още имате документацията от картата на майката, просто намерете секцията "Soket" или " Connector Type" .

Документацията за процесора е малко по-сложна, защото в точката "Socket" са посочени всички гнезда, с които този модел на процесора е съвместим, т.е. можете само да познаете какво е вашето гнездо.

Най-точният начин да разберете кой тип конектор за процесора е да го разгледате сам. За да направите това, трябва да разглобите компютъра и да демонтирате охладителя. Не е необходимо да изваждате процесора, но слоят термична паста може да ви попречи да видите модела на гнездото, така че може да се наложи да го изтриете и след това да го приложите върху нов.

Прочетете повече:

Как да премахнете охладителя от процесора

Как да нанесете топлинна паста

Ако нямате документация и не можете да погледнете самия гнездо, или името на модела е напълно изтрито, можете да използвате специални програми.

Метод 1: AIDA64

AIDA64 - ви позволява да научите почти всички характеристики и възможности на вашия компютър. Този софтуер се плаща, но има демонстрационен период. Има руски превод.

Подробни инструкции за това как да откриете гнездото на вашия процесор, използвайки тази програма, изглеждат така:

  1. В главния прозорец на програмата отидете в секцията "Компютър", като кликнете върху съответната икона в лявото меню или в главния прозорец.
  2. По същия начин отидете на "DMI" , след което отворете раздела "Processors" и изберете вашия процесор.
  3. По-долу ще намерите информация за него. Намерете реда "Инсталиране" или "Тип конектор" . Понякога в последната може да се напише "Socket 0" , така че се препоръчва да се обърне внимание на първия параметър.
  4. Socket в AIDA64

Метод 2: CPU-Z

CPU-Z - безплатна програма, тя се превежда на руски език и ви позволява да научите подробните характеристики на процесора. За да откриете гнездото на процесора, просто стартирайте програмата и отидете в раздела "CPU" (по подразбиране се отваря с програмата).

Обърнете внимание на реда "Корпус на процесора" или "Пакет" . Ще бъде написано следното "Socket (socket model)" .

Socket в процесора-Z

За да научите сокет е много просто - просто погледнете документацията, разглобете компютъра или използвайте специални програми. Коя от тези опции за избор зависи от вас.