Повишеното натоварване на процесора причинява спиране в системата - приложенията се отварят по-дълго, времето за обработка се увеличава и може да се стига до затваряне. За да се отървете от това, трябва да проверите натоварването на основните компоненти на компютъра (преди всичко на процесора) и да го намалите, докато системата отново не работи правилно.

Причини за голямо натоварване

Централният процесор зарежда открити тежки програми: съвременни игри, професионална графика и видео редактори, сървърни програми. След като приключите с работата с тежки програми, не забравяйте да ги затворите и да не се срутвате, за да запазите ресурсите на компютъра. Някои програми могат да работят дори след затваряне във фонов режим. В този случай те ще трябва да бъдат затворени чрез "Мениджъра на задачите" .

Ако не включвате програми на трети страни и процесорът има голямо натоварване, може да има няколко опции:

 • Вируси. Има много вируси, които не вредят много на системата, но същевременно я натоварват тежко, което прави трудната работа в нормални условия;
 • "Запушен" регистър. С течение на времето, OS работа натрупва различни бъгове и боклук файлове, които в голям брой може да създаде значително натоварване на компонентите на компютъра;
 • Програми в "Стартиране" . Към този раздел може да се добави софтуер и да се зареди без знанието на потребителя, заедно с Windows (най-високият товар на процесора се случва в момента на стартиране на системата);
 • Натрупаният прах в системния модул. Той не зарежда процесора сам по себе си, но може да доведе до прегряване, което намалява качеството и стабилността на процесора.

Също така, не се опитвайте да инсталирате програми, които не отговарят на вашия компютър, за системни изисквания. Такъв софтуер може да работи сравнително добре и да работи, но има максимално натоварване на процесора, което във времето значително намалява стабилността и качеството на работата.

Метод 1: Почистване на диспечера на задачите

Първо, погледнете какви процеси вземат най-много ресурси от компютъра, ако е възможно, ги изключете. Също така трябва да направите с програмите, които са заредени с операционната система.

Не забранявайте системните процеси и услуги (имайте специално обозначение, което ги различава от другите), ако не знаете каква функция изпълняват. Деактивирайте само препоръчваните потребителски процеси. Можете да деактивирате системния процес / услуга само ако сте сигурни, че това няма да доведе до рестартиране на системата или екран за черно / синьо смърт.

Инструкциите за деактивиране на ненужните компоненти са както следва:

 1. Използвайте прекия път Ctrl + Shift + Esc, за да отворите диспечера на задачите . Ако имате Windows 7 или по-стара версия, използвайте клавишите Ctrl + Alt + Del и изберете "Task Manager" от списъка.
 2. Отворете раздела "Процеси" в горната част на прозореца. Кликнете върху "Подробности" в долната част на прозореца, за да видите всички активни процеси (включително фон).
 3. Намерете програмите / процесите, които имат най-много зареждане на процесора, и ги деактивирайте, като кликнете върху тях с левия бутон на мишката и изберете "Изтриване на задача" по-долу.
 4. Премахване zadchi

Също така, чрез "Task Manager" трябва да изчистите "Startup" . Можете да го направите по следния начин:

 1. В горната част на прозореца отидете на "Стартиране" .
 2. Сега изберете програмите, които имат най-голямо натоварване (написани в колоната "Въздействие при стартирането" ). Ако не искате тази програма да бъде заредена със системата, изберете я с мишката и кликнете върху бутона "Прекъсване" .
 3. Направете стъпка 2 с всички компоненти, които имат най-голям товар (ако нямате нужда от тях за зареждане с операционната система).
 4. Автоматично създаване на резервно копие

Метод 2: Почистване на регистъра

За да изчистите регистъра на счупени файлове, е достатъчно просто да изтеглите специален софтуер, например, CCleaner , Програмата има платени и безплатни версии, напълно русифицирана и лесна за използване.

Урокът: Как да почистите регистър с помощта на CCleaner

Почистване на регистъра с CCleaner

Метод 3: Премахване на вируси

Незначителните вируси, които зареждат процесора, маскират като различни системни услуги, се отстраняват много лесно с почти всеки качествен антивирус.

Обмислете почистването на компютъра от вируси, като използвате примера на антивирусен софтуер Kaspersky :

 1. В отворения прозорец на антивирусната програма намерете и отидете в елемента "Проверка" .
 2. В лявото меню отидете на "Пълен сканиране" и го стартирайте. Може да са необходими няколко часа, но всички вируси ще бъдат намерени и изтрити.
 3. Сканиране в Kaspersky

 4. След като завършите сканирането, Kaspersky ще ви покаже всички открити подозрителни файлове. Изтрийте ги, като кликнете върху специалния бутон срещу името.

Метод 4: Почистете компютъра от прах и сменете топлинната паста

Самият прах не натоварва процесора по никакъв начин, но може да се задръсти в охладителната система, което бързо ще доведе до прегряване на сърцевините на процесора и ще повлияе върху качеството и стабилността на компютъра. За почистване ще ви трябва суха кърпа, за предпочитане специални кърпи за почистване на компонентите на компютъра, памучни тампони и прахосмукачка с ниска мощност.

Инструкциите за почистване на системния модул от прах изглеждат така:

 1. Изключете захранването, свалете капака на системния модул.
 2. Избършете със салфетка всички места, където ще намерите прах. Трудните места могат да бъдат почистени с мека четка. Също така на тази стъпка можете да използвате прахосмукачка, но само при минимална мощност.
 3. Дъсти Компютър

 4. След това извадете охладителя. Ако дизайнът ви позволява да изключите вентилатора от радиатора.
 5. Почистете тези компоненти от прах. В случай на радиатор може да се използва прахосмукачка.
 6. Почистване на охладителя

 7. Докато охладителят се отстранява, премахнете стария слой термо паста с памучни пръчици / дискове, напоени с алкохол, и след това нанесете нов слой.
 8. Изчакайте 10-15 минути, докато термичната паста изсъхне, след което отново поставете охладителя.
 9. Затворете капака на системния модул и свържете компютъра обратно към мрежата.

Уроци по темата:
Как да премахнете охладителя
Как да нанесете топлинна паста

Като използвате тези съвети и инструкции, можете значително да намалите натоварването на процесора. Не се препоръчва да изтегляте различни програми, които се предполага, че ускоряват работата на процесора, защото няма да получите никакви резултати.