Форматът GZ най-често се намира на операционни системи под лиценз GNU / Linux. Този формат е помощен gzip, вграден архиватор на данни Unix-system. Файловете с това разширение обаче могат да бъдат намерени в семейството на Windows, така че въпросът за отварянето и манипулирането на GZ-файлове е много подходящ.

Начини за отваряне на архивите на GZ

Форматът на самия GZ е много подобен на по-познатия за потребителите на ZIP (първият е просто безплатна версия на последния) и вие трябва да отворите такива файлове чрез архиваторски програми. Те включват PeaZip, PicoZip, WinZip и разбира се WinRAR с 7-Zip.

Прочетете още: Безплатни аналози на архивара на WinRAR

Метод 1: PeaZip

Мощен и в същото време лек архиватор с много функции и поддържани формати.

Изтеглете PeaZip

 1. Отворете приложението и отворете "Файл" - "Отваряне на архива" .

  Основният начин да отворите файл в PeaZip
  Алтернативен начин е да използвате страничното меню, бутона "Отвори" .

 2. Алтернативен метод за отваряне на файл в PeaZip

 3. В отворения "Explorer" намерете файла си, изберете го и кликнете върху "Open" .
 4. Намерете файл в PeaZip Explorer

 5. След кратка процедура за отваряне (в зависимост от размера и съотношението на компресиране на данните в архива) вашият GZ ще бъде отворен в главния прозорец на програмата.
  Отворете файла в PeaZip
  Оттук можете да използвате цялата гама от манипулации с архива: можете да извличате данни, да проверявате хеш сумата, да добавяте файлове към него или да конвертирате архива в друг формат.

Тази програма има много предимства, включително безплатно и наличието на преносима версия (която не е нужно да инсталирате на компютъра си). Съществуват обаче някои недостатъци, като ключовият е бъгът с поддръжка на кирилица. Грешките могат да бъдат избегнати, ако в пътя към архива няма руски букви, а самият GZ файл няма да ги съдържа в името.

Метод 2: PicoZip

Малък, но удобен архиватор с приятен интерфейс. Също така заема малко място на твърдия диск, но броят на поддържаните формати е по-малък от този на конкурентите.

Изтеглете софтуера PicoZip

 1. Отворете архиватора и използвайте менюто "Файл" - "Отваряне на архива" .
  Първият начин да отворите файл в PicoZip
  Освен това можете да използвате клавишната комбинация Ctrl + O или бутона с иконата на папка в горната лента с инструменти.
 2. Вторият начин да отворите файл в PicoZip

 3. Отвореният прозорец "Explorer" ще позволи да откриете и отворите в програмата необходимия архив във формат GZ.
 4. Файл в Explorer чрез PicoZip

 5. Архивът ще се отвори в PicoSip.

Отворете файла в PicoZip

Предимствата на тази програма, като недостатъците, малко. На първо място, нека използваме възможността да видим съотношението на компресия на архива в долната част на работния прозорец.
Степен на компресия на архива на PicoZip
Недостатъкът е, че можете да платите за приложението - пробна версия е само 21 дни.

Метод 3: WinZip

WinZip от Corel Corporation - една от най-често използваните програми за архивиране. Така поддържането на формата GZ изглежда съвсем естествено за това приложение.

 1. Пусни WinZip.
 2. Отворете WinZip

 3. Можете да отворите файла, който ви трябва, по няколко начина. Най-лесният начин е да използвате бутона с иконата на папката в горната лента с инструменти.
  Отворете файл в WinZip
  Ще се отвори прозорецът на вградения файлов мениджър, в който трябва да бъде избран елементът "Всички архиви ..." в падащото меню в долния десен ъгъл.
  Изберете всички файлове в Explorer в WinZip
  След това отидете в папката с файла, който ви е необходим във формат GZ, и го отворете.
  Избиране на файл, който да се отвори в WinZip
  Алтернативен метод за отваряне на архива е главното меню за приложения, разположено в горния ляв ъгъл.
  Главно меню WinZip
  Отворете го, като кликнете върху него с мишката, изберете "Отваряне (от компютър / услуга за облаци)" .
  Отворете елемента в менюто WinZip
  Ще стигнете до файловия мениджър, чиито действия са описани по-горе.
 4. Файлът ще бъде отворен. В лявото меню се показва името на архива, в центъра на работния прозорец съдържанието му, а вдясно - бързи действия.
  Отворете файл в WinZip

Разбира се, WinZip - най-модерният архиватор във всички сетива, от интерфейса и завършващ с възможностите. Модерността на програмата, от друга страна, също е недостатък - тя е доста ресурсно интензивна и интерфейсът е донякъде претоварен. Е, висока цена, както и ограничаване на валидността на пробната версия, може да изплаши много.

Метод 4: 7-цип

Най - известният от тях безплатен софтуер за компресиране на файлове , обаче, един от най-неприятелски за начинаещи.

 1. Имайте предвид, че по подразбиране програмата не създава преки пътища на работния плот. Отворете го от "Старт" - елемент "Всички програми" , папката "7-Zip" .
  Отворете от Start 7-Zip
  Или намерете изпълнимия файл на диска, местоположението по подразбиране е C:Program Files7-Zip7zFM.exe или C:Program Files(x86)7-Zip7zFM.exe , ако използвате 32-битова версия на програмата на 64-битова операционна система.
  Отворете програмата 7-Zip
 2. Алгоритъмът за допълнителни действия е подобен на работата с Explorer (тъй като този 7-Zip графичен интерфейс е файлов мениджър). Отворете "Компютър" (кликнете два пъти върху левия бутон на мишката върху елемента).
  Отворете компютъра 7-Zip
  След това по същия начин отидете на диска, където вашият архив се съхранява във формат GZ.
  Отидете на шофиране 7-Zip
  И така до папката с файла.
  Вижте 7-Zip
 3. Можете да отворите файла, като кликнете два пъти върху него.
  Отворете архива в 7-Zip
 4. Оттук вече е възможно да се извършат необходимите действия - да се извлече съдържанието на архива, да се добави нов към него, да се провери дали е повреден и т.н.
  Действия с архивно съдържание в 7-Zip

Въпреки минималния интерфейс и очевидната простота, 7-Zip е един от най-мощните архиватори. Подобно на повечето свободен софтуер, това не е много удобно, но можете да свикнете с неудобството - особено след като алгоритмите за компресия в тази програма се смятат за едни от най-добрите в света.

Метод 5: WinRAR

Известни и най-популярни програма за работа с архиви е в състояние да отвори архиви във формат GZ.

Прочетете още: Използване на WinRAR

 1. Отворете програмата и отворете елементите от менюто "Файл" - "Отваряне на архива" .
  Архив Действия Отваряне на архив в WinRAR
  Или използвайте клавишната комбинация Ctrl + O.
 2. Отваря се "Explorer" .
  Windows Explorer в WinRAR
  Обърнете внимание, че WinPAR си спомня последната папка, от която е бил отворен този или този архив.
 3. Изберете директорията в "Explorer", където се намира GZ-файла, който трябва да отворите и щракнете върху съответния бутон.
  Файл в WinRAR Explorer
 4. Готово - архивът е отворен и можете да направите всичко необходимо.
  Отворете файла в WinRAR
 5. Предимствата и недостатъците на WinRAR могат да бъдат оценени въз основа на популярността му. Тя е проста, интуитивна и умна. Освен това работи най-добре с архиви, защитени с парола или криптирани файлове. При недостатъците на понякога неправилно създаване на архиви или заплащане на приложението, много потребители просто затварят очите.

За да обобщим, нека ви обърнем внимание на този факт - онлайн услугите за работа с архивирани файлове все още са далеч от удобството на отделно инсталираните решения. Предимството на самостоятелните програми над уеб вариантите е очевидно, когато става въпрос за архиви, които са криптирани или защитени с парола. Така че архиваторът на приложения за дълго време ще бъде включен в "джентълменския комплект" на софтуера, инсталиран на чиста операционна система. За щастие, изборът е много богат - от гигантския WinRAR и завършва с прост, но функционален PeaZip.