TGZ форматът е по-познат на потребителите на фамилията операционни системи Unix: това е компресирана версия на архиви като TAR, в която често се разпространяват програми и системни компоненти. Днес ще ви разкажем как да отваряте такива файлове в Windows.

Опции за отваряне на TGZ

Тъй като файловете с това разширение са архиви, ще бъде логично да се използват архиваторски програми за отваряне. Най-често срещаните приложения на Windows от този тип са WinRAR и 7-Zip и ще ги разгледаме.

Метод 1: 7-цип

Популярност на комунални услуги 7-Zip поради три неща - напълно безплатно; мощни алгоритми за компресиране, които са по-добри от тези в търговския софтуер; и огромен списък от поддържани формати, включително TGZ.

  1. Пуснете програмата. Ще се появи прозорецът на файловия мениджър, вграден в архиватора. В него отидете в директорията, в която се съхранява желаният архив.
  2. Папка с TGZ, отворена в 7-Zip мениджъра на файлове

  3. Кликнете два пъти върху името на файла. Тя ще се отвори. Моля, имайте предвид, че в TGZ се показва друг архив, вече във формат TAR. 7-Zip разпознава този файл като два архива, един в друг (който е). Съдържанието на архива е във файла TAR, така че го отворете и като кликнете два пъти върху левия бутон на мишката.
  4. Файлът TGZ бе отворен със 7-цип

  5. Съдържанието на архива ще бъде достъпно за различни манипулации (разархивиране, добавяне на нови файлове, редактиране и други неща).

Независимо от предимствата си, значителният недостатък на 7-Zip е интерфейсът, при който е трудно да се навигира новак.

Метод 2: WinRAR

WinRAR , въображаемото дете на Юджийн Рошал остава може би най-популярният архиватор на операционната система Windows: потребителите оценяват удобния за потребителя интерфейс и широките възможности на програмата. Ако първите версии на VINRAR могат да работят само с ZIP архиви и собствен RAR формат, тогава съвременната версия на приложението поддържа почти всички съществуващи архиви, включително TGZ.

  1. Отворете WinRAR. Кликнете върху "Файл" и изберете "Отваряне на архива" .
  2. Отворете файла TGZ през главното меню на WinRAR

  3. Ще се появи прозорец "Explorer" . Отидете в директорията с целевия файл. За да го отворите, изберете архива с мишката и кликнете върху бутона "Отвори" .
  4. Отворете файла TGZ във WinRAR

  5. Файлът TGZ ще бъде отворен за манипулиране. Моля, имайте предвид, че VinRAR, за разлика от 7-Zip, третира TGZ като единствен файл. Следователно, отварянето на архив с този формат в този архив незабавно показва съдържанието, заобикаляйки етапа на TAR.

Съдържанието на файла TGZ е отворен в WinRAR

WinRAR е прост и удобен архиватор, но не е без недостатъци: трудно се отваря някои архиви на Unix и Linux. Освен това програмата се плаща, но функционалността на пробната версия е достатъчна.

заключение

Както виждате, няма особени затруднения при отварянето на TGZ файлове в Windows. Ако по някаква причина не сте доволни от приложенията, описани по-горе, на ваше разположение материали, посветени на други популярни архивьори ,