Възможността за печат на стандартен мрежест принтер с водачи в Word липсва - показва се само в електронната версия на документа. Можете да го получите на хартия само ако създадете аналог под формата на таблица или фоново изображение.

Метод 1: Създайте таблица

Можете да направите стандартната мрежа видима, като създадете копие от нея като таблица. Този метод е подходящ само за онези случаи, когато трябва да отпечатате празен документ с клетка, защото не можете да въведете текст върху него.

Прочетете също: Как да създадете таблица в Word

 1. Преди да започнете да създавате таблица, трябва да коригирате параметрите на полетата в документа. Отворете раздела "Оформление" и разгънете менюто с бутони "Полета".

  Променете размера на полетата на нормален в документ на Microsoft Word

  Избери предмет "Редовен" или Персонализирани полета и въведете сами следните стойности:

  • Отгоре - 2 см;
  • Долна - 2 см;
  • Ляво - 3 см;
  • Вдясно - 1,5 см.
  • Натиснете за потвърждение "ДОБРЕ".

  Самонастраиваеми размери на полета в документ на Microsoft Word

  Прочетете също: Как да настроите полета в Word

 2. След това отидете в раздела „Вмъкване“, щракнете върху бутона "Таблица" и изберете „Вмъкване на таблица“.
 3. Вмъкнете таблицата като мрежа в документ на Microsoft Word

 4. В прозореца, който се отваря, в зависимост от размера на клетката, която искате да видите при печат, задайте следното:

  За клетка с размери 1 * 1 см:

  • Брой редове: 16;
  • Брой колони: 24.

  За клетка с размери 0,5 * 0,5 cm (използвана в нашия пример):

  • Брой редове: 32;
  • Брой колони: 49.

  Щракнете "ДОБРЕ" за да потвърдите.

 5. Размери на създадената таблица под формата на мрежа в документ на Microsoft Word

 6. Въпреки факта, че в предишната стъпка определихме точно размера на клетките, те все още могат да бъдат изкривени. Можете да проверите дали това е така и ако е необходимо, можете да коригирате стойностите чрез свойствата на таблицата. За да направите това, изберете го, като щракнете с левия бутон на мишката (LMB) върху бутона в горния ляв ъгъл под формата на плюс в квадрат и след това щракнете с десния бутон (RMB) и изберете съответния елемент в контекстното меню.
 7. Отворете свойствата на таблицата в документа на Microsoft Word

 8. В диалоговия прозорец, който се появява, отидете в раздела "Линия", поставете отметка в квадратчето "височина" и задайте стойността на 1 cm или 0,5 cm, в зависимост от това какви данни сте въвели в третата стъпка от инструкцията.
 9. Посочете размерите на реда на таблицата в документ на Microsoft Word

 10. Отворете раздела "Колона" и направете същото, само това време "Ширина"и след това въведете подходящите стойности.
 11. Посочете размерите на колоните в таблицата в документ на Microsoft Word

 12. За да запазите промените, щракнете върху "ДОБРЕ"... При желание или необходимост изгледът на таблицата по подразбиране може да бъде променен, например, като границите й станат сини или пунктирани. Инструментите, необходими за тези цели, са представени в раздела "Конструктор" група „Работа с таблици“, а приложението им беше обсъдено преди това от нас в отделна статия.

  Променете външния вид на таблица в документ на Microsoft Word

  Повече информация: Как да променяте границите на таблиците в Word

 13. След като се уверите, че мрежата, създадена с помощта на таблицата, отговаря на вашите изисквания, можете да продължите да я отпечатвате. За да направите това, трябва да се обърнете към съответния раздел на менюто на програмата: „Файл“"Печат".

  Отидете на Print Grid в Microsoft Word Document

  В областта за предварителен преглед оценете крайния резултат, като преди това сте променили скалата на 100% или по-малко и ако всичко ви подхожда, щракнете върху бутона "Печат".

  Отпечатайте мрежов документ като таблица в Microsoft Word

  Прочетете също:
  Визуализирайте документи в Word
  Отпечатвайте текстови документи в Word

 14. Получената решетка визуално няма да се различава от тази, която може да се покаже в раздела „Преглед“... Освен това, както вече беше споменато по-горе, също е възможно да се разнообрази и промени външния му вид.

Метод 2: Променете фона на страницата

Малко по-сложен метод за решаване на нашия проблем, който предоставя редица допълнителни възможности, е да преобразуваме мрежата от необходимия тип в изображение и след това да го зададем като фон на страницата.

 1. Отидете в раздела „Преглед“, активирайте дисплея на мрежата и регулирайте нейните размери. Отделна инструкция на нашия уебсайт ще ви помогне да направите това. Но както в "Метод 1", размерът на клетката трябва да бъде зададен 1 * 1 см или 0,5 * 0,5 см.

  Добавяне на стандартна мрежа към документ на Microsoft Word

  Повече информация: Как да включите мрежата в Word

 2. Разгънете прозореца на програмата на цял екран, ако не е направено по-рано, задайте мащаба на страницата на 100% и направете екранна снимка на него.

  Променете мащаба на страницата на 100% в документ на Microsoft Word

  Прочетете също:
  Как да промените мащаба на страницата в Word
  Как да направите лист за пейзаж в Word

  Забележка: Ако разделителната способност на екрана на вашия компютър или лаптоп е 1920 * 1080 или по-малко пиксела, лист A4 в хоризонтална, портретна ориентация няма да се побере изцяло върху него. В този случай трябва да го промените на хоризонтален, да направите екранна снимка и след това да завъртите полученото изображение наляво. Точно това ще направим в примера по-долу.

  Променете ориентацията на страницата в пейзажна в документ на Microsoft Word

  Ако Windows 10 е инсталиран на вашия компютър или лаптоп, най-лесният начин да направите това е чрез стандартния инструмент "Фрагмент на екрана"наличен в "Център за уведомяване".

  Стартирайте инструмента за моментна снимка на екрана в Центъра за действие на Windows 10

  Извикайте го, изберете от горната лента "Правоъгълен фрагмент" и внимателно проследете контурите около страницата.

  Направете екранна снимка на правоъгълна област на екрана в Windows 10

  Щракнете върху известието, което се появява след заснемане на моментната снимка - то ще се отвори в стандартния инструмент за редактиране.

  Щракнете върху миниизображение на екранна снимка, за да я редактирате в Windows 10

  Уверете се, че екранната снимка показва само мрежата. Ако има ненужни елементи извън границите му, например част от интерфейса на текстовия редактор, отрежете ги с помощта на подходящия инструмент в горния панел.

  Изрязване на екранна снимка с мрежа на компютър с Windows 10

  Щракнете върху бутона „Запазване“, изберете удобно място на диска на компютъра, за да запазите полученото изображение и да потвърдите действието.

  Запазете последната екранна снимка с мрежа на компютър с Windows 10

  Прочетете също: Как да направите екранна снимка на компютър с Windows

  Забележка: Ако сте променили ориентацията на листа в документа на Word в пейзажен, отидете в папката със запазената екранна снимка, щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Завийте наляво".

  Завъртете лявото изображение на мрежата на компютър с Windows 10

 3. Върнете се в Word и го върнете в портретна ориентация.

  Възстановете ориентацията на портретна страница в документ на Microsoft Word

  След това отидете в раздела "Конструктор" (имена в предишни версии: "Дизайн", "Оформление на страница", "Формат"), Натисни бутона „Цвят на страницата“ и изберете елемент Методи за попълване.

 4. Как да попълните страница в документ на Microsoft Word

 5. В прозореца, който се отваря, отидете в раздела "Картина" и щракнете върху едноименния бутон, намиращ се в него.

  Добавете картина като фон на страница в документ на Microsoft Word

  От менюто за добавяне на опции изберете „От файл“.

  Добавете снимка от файл като фон на страница в документ на Microsoft Word

  Освен това, използвайки системата "Изследовател" отидете в папката, в която сте запазили екранната снимка на документа на Word с мрежата, получена във втората стъпка на тази инструкция, изберете я и кликнете „Поставяне“.

  Добавете изображение с мрежа като фон на страница в документ на Microsoft Word

  За да затворите прозореца, щракнете върху "ДОБРЕ".

  Добавете изображение като фон на страница в документ на Microsoft Word

  Повече информация: Как да промените фона на страница в Word

 6. Решетката, напълно подобна на тази, която създадохме в първата стъпка, ще бъде добавена към документа като фон. Можете да проверите това, като деактивирате показването му.
 7. Резултатът от добавяне на изображение с решетка като фон на страница в документ на Microsoft Word

 8. По подразбиране Word не отпечатва фона на страницата, но за разлика от стандартната мрежа, това е поправимо. Извикайте менюто „Файл“ и отидете на "Настроики".

  Отворете Опции за персонализиране на печат в документ на Microsoft Word

  Отворете раздела „Дисплей“, поставете отметка в квадратчето до „Печат на цветове и картинки на фона“и след това натиснете "ДОБРЕ".

 9. Променете опциите за печат в документ на Microsoft Word

 10. Сега можете да продължите да отпечатвате документа с мрежа. За да направите това, отворете раздела в менюто на програмата "Печат", задайте необходимите параметри, след което използвайте бутона "Печат".

  Отпечатайте мрежов документ като фоново изображение в документ на Microsoft Word

  Важно! В областта за предварителен преглед мрежата може да не се покаже правилно, ако скалата е настроена на скала, различна от 100%. Изберете тази стойност, за да оцените действителния външен вид на мрежата на страницата.

 11. Лесно е да се досетите, че по подобен начин можете да отпечатате документ не само с решетка, но и с всяко друго изображение като фон, налично в библиотеката на Word или съхранено на диска на компютъра. Ключовата разлика между този и предишния метод е, че можете свободно да пишете текст през мрежата, получен чрез промяна на фона на документа. Освен това, ако се опитате усилено, може да се превърне в пълноценна тетрадка с всякакви бележки или бележки.

  Ръкописен текст върху мрежа в документ на Microsoft Word