Не винаги е възможно да извлечете текст от PDF файл, като използвате конвенционално копиране. Често страниците на тези документи са сканираното съдържание на техните хартиени версии. За да конвертирате такива файлове в напълно редактируеми текстови данни, се използват специални програми с функцията за оптично разпознаване на символи (OCR).

Такива решения са много трудни за изпълнение и следователно струват много пари. Ако трябва редовно да разпознавате текст с PDF, препоръчително е да закупите съответната програма. В редки случаи би било по-логично да се използва един от наличните онлайн услуги със сходни функции.

Как да разпознаете текст от PDF онлайн

Разбира се, функцията OCR за онлайн услуги е по-ограничена в сравнение с пълните решения за настолни компютри. Но можете да работите с такива ресурси или безплатно, или с номинална такса. Основното е, че съответните уеб приложения се справят с основната си задача, а именно разпознаването на текст.

Метод 1: ABBYY FineReader Online

Фирмата за разработване на услуги е един от лидерите в областта на разпознаването на оптични документи. ABBYY FineReader за Windows и Mac е мощно решение за конвертиране на PDF в текст и по-нататъшна работа с нея.

Уеб страницата на програмата, разбира се, е по-лоша от функционалността. Въпреки това услугата разпознава текст от сканиране и снимки на повече от 190 езика. Поддържа конвертирането на PDF файлове в документи дума , Excel и т.н.

Онлайн услуга на ABBYY FineReader Online

 1. Преди да започнете да работите с инструмента, създайте си профил на сайта или влезте с профила си в Facebook, Google или Microsoft.
  Регистрирайте се в ABBYY FineReader Online
  За да отворите прозореца за вход, кликнете върху бутона "Вход" в горната лента с менюта.
 2. След като влезете, импортирайте желания PDF документ в FineReader, като използвате бутона "Качване на файлове" .
  Разпознаване на текст от PDF документ в онлайн услугата ABBYY FineReader Online
  След това кликнете върху "Избор на номера на страници" и задайте желания интервал за разпознаване на текст.
 3. След това изберете езиците в документа, формата на получения файл и кликнете върху бутона "Разпознаване" .
  Започнете разпознаването на текст от PDF документ в ABBYY FineReader Online
 4. След обработката, продължителността на която зависи изцяло от размера на документа, можете да изтеглите завършения файл с текстови данни, като щракнете върху името му.
  Изтегляне на завършения документ от онлайн услугата ABBYY FineReader Online
  Или го експортирайте в една от наличните клауд услуги.

Услугата се отличава вероятно от най-точните алгоритми за разпознаване на текст върху изображения и PDF файлове. За съжаление, неговата безплатна употреба е ограничена до пет страници, обработени на месец. За да работите с по-обемни документи, трябва да си купите едногодишен абонамент.

Въпреки това, ако функцията OCR е много рядко необходима, ABBYY FineReader Online е чудесна възможност за извличане на текст от малки PDF файлове.

Метод 2: Безплатно онлайн OCR

Опростено и удобно обслужване за цифровизация на текст. Без да е необходима регистрация, ресурсът ви позволява да разпознавате 15 пълни PDF страници на час. Безплатно онлайн OCR напълно работи с документи на 46 езика и без разрешение поддържа три текстови формати за експортиране - DOCX, XLSX и TXT.

При регистрация потребителят може да обработва многостранични документи, но безплатният брой на тези страници е ограничен до 50 единици.

Онлайн услуга Безплатно онлайн OCR

 1. За да разпознаете текста от PDF файла като "гост", без разрешение за ресурса, използвайте съответния формуляр на главната страница на сайта.
  Разпознаване на PDF в онлайн услугата OCR Безплатно онлайн
  Изберете желания документ с помощта на бутона "Файл" , изберете основния език на текста, изходния формат, след което изчакайте изтеглянето на файла и кликнете върху "Convert" .
 2. В края на процеса на цифровизация кликнете върху "Изтегляне на изходен файл", за да съхраните готовия документ заедно с текста на вашия компютър.
  Изтегляне на резултата от разпознаването на текст от PDF от онлайн безплатната онлайн услуга OCR

За оторизираните потребители поредицата от действия е малко по-различна.

 1. Използвайте бутона "Регистриране" или "Вход" в горната лента с менюта, за да създадете или да получите достъп до профила си в Free OCR.
  Създаване на акаунт в онлайн услугата Free Online OCR
 2. След упълномощаване в панела за разпознаване, задръжте натиснат клавиша "CTRL" и изберете до два езика на източника от предоставения списък.
  Определяне на езиците на източника на документи за разпознаване на текст в Free Online OCR
 3. Посочете допълнителни параметри за извличане на текст от PDF и щракнете върху бутона "Избор на файл", за да качите документа на услугата.
  Започнете да разпознавате PDF документ в онлайн безплатната онлайн услуга OCR
  След това, за да започнете разпознаването, кликнете върху "Конвертиране" .
 4. След обработката на документа кликнете върху връзката с името на изходния файл в съответната колона.
  Изтегляне на завършен DOCX файл от онлайн безплатната онлайн услуга OCR
  Резултатът от разпознаването ще бъде съхранен незабавно в паметта на вашия компютър.

Ако трябва да извлечете текст от малък PDF документ, можете спокойно да прибегнете до инструмента, описан по-горе. За да работите с големи файлове, ще трябва да купите допълнителни символи в Free Online OCR или да прибягвате до друго решение.

Метод 3: NewOCR

Напълно безплатна OCR услуга, която ви позволява да извличате текст от почти всички графични и електронни документи като DjVu и PDF. Ресурсът не налага ограничения за размера и броя разпознаваеми файлове, не изисква регистрация и предлага широк спектър от свързани функции.

NewOCR поддържа 106 езика и е в състояние да обработва правилно дори сканираните документи с ниско качество. Възможно е ръчно да изберете областта за разпознаване на текст на страницата на файла.

Онлайн услуга NewOCR

 1. Така че, можете да започнете работа с ресурса незабавно, без да е необходимо да извършвате ненужни действия.
  Изтегляне на PDF файл за разпознаване в онлайн услугата NewOCR
  Директно на главната страница има формуляр за импортиране на документа на сайта. За да качите файл в NewOCR, използвайте бутона "Избор на файл" в секцията "Избор на файл" . След това в полето "Езици за разпознаване" изберете един или повече езика на оригиналния документ, след което кликнете върху "Upload + OCR" .
 2. Задайте любимите си настройки за разпознаване, изберете желаната страница, за да извлечете текста и кликнете върху бутона "OCR" .
  Настройване и стартиране на разпознаване на текст от PDF в онлайн услугата NewOCR
 3. Превъртете надолу малко и намерете бутона "Изтегляне" .
  Изтеглете текст, извлечен в NewOCR, на компютър
  Кликнете върху него и изберете желания формат за изтегляне в падащия списък. След това завършеният файл с извлечения текст ще бъде изтеглен на вашия компютър.

Инструментът е удобен и разпознава всички знаци в достатъчно високо качество. Обработката на всяка страница от импортирания документ PDF обаче трябва да се стартира независимо и да се показва в отделен файл. Можете, разбира се, незабавно да копирате резултатите от разпознаването в клипборда и да ги обедините с други хора.

Въпреки това, предвид горния нюанс, големи количества текст, използващи NewOCR, са много трудни за извличане. Услугата се справя с малки файлове "с взрив".

Метод 4: OCR.Спейс

Един прост и разбираем ресурс за дигитализиране на текст ви позволява да разпознавате PDF документи и да извеждате резултата в TXT файл. Няма ограничение за броя страници. Единственото ограничение е, че размерът на входния документ не трябва да надвишава 5 мегабайта.

OCR.Space онлайн услуга

 1. Не е необходимо да се регистрирате за работа с инструмента.
  Импортирайте PDF файла в онлайн услугата OCR.Space
  Просто кликнете върху връзката по-горе и качете PDF документа на уебсайта от компютъра си, като използвате бутона "Избор на файл" или от мрежата, като кликнете върху връзката.
 2. В падащия списък "Изберете език за OCR" изберете езика на импортирания документ.
  Стартиране на процеса на разпознаване на PDF документ в онлайн услугата OCR.Space
  След това стартирайте процеса за разпознаване на текст, като кликнете върху бутона "Стартиране на OCR!" .
 3. В края на обработката на файла прегледайте резултата в полето "OCR'ed Result" и кликнете върху "Download", за да изтеглите завършения документ TXT.
  Изтегляне на резултата от разпознаването на PDF файл от онлайн услугата OCR.Space

Ако просто трябва да извлечете текста от PDF файла и окончателното форматиране изобщо не е важно, OCR.Space е добър избор. Единственият документ трябва да е "едноезичен", тъй като не се предоставя признаване на два или повече езика едновременно в услугата.

Вижте също: Безплатни аналози на FineReader

Оценявайки онлайн представените инструменти в статията, трябва да се отбележи, че ABBYY FineReader Online обработва функцията OCR най-точно и точно. Ако максималната точност на разпознаването на текст е важна за вас, най-добре е да разгледате този конкретен вариант. Но за да плати за него, най-вероятно, също трябва.

Ако се нуждаете от дигитализиране на малки документи и сте готови да коригирате грешки в услугата сами, препоръчително е да използвате NewOCR, OCR.Space или Free OCR.