Потребителите на Android могат да инсталират почти всяко приложение на своите устройства. Не всички от тях са необходими, поради което в тази ситуация те са най-добре премахнати. От самоинсталираните приложения можете лесно да се отървете от никого и системните (вградени) мобилни програми са по-подходящи за деинсталиране на опитен потребител.

Пълно премахване на приложения в Android

Новите потребители на смартфони и таблети на Android често не могат да разберат как да премахнат инсталираните приложения. Можете да направите това по няколко начина, но само тези програми, инсталирани от собственика на устройството или от други хора, ще бъдат деинсталирани от обичайните манипулации.

В тази статия ще ви покажем как да деинсталирате обикновените и системните приложения, както и да изтриете боклука, който оставят след себе си.

Метод 1: Настройки

Прост и универсален начин да изтриете всяко приложение е да използвате меню с настройки. В зависимост от марката и модела на устройството процесът може да е малко по-различен, но като цяло той е идентичен с описания по-долу пример.

 1. Отворете "Настройки" и изберете "Приложения" .
 2. Влезте в приложенията за Android

 3. В раздела "Трети страни" ще се показват приложенията, инсталирани ръчно от Пазар на Google Play ,
 4. Преглеждайте инсталираните приложения в Android

 5. Намерете приложението, което искате да изтриете, и го докоснете. Кликнете върху бутона "Изтриване" .
 6. Изтриване на инсталирано приложение в Android

 7. Потвърдете изтриването.
 8. Потвърдете премахването на инсталираното приложение в Android

По този начин можете да изтриете всички персонализирани приложения, които вече не са необходими.

Метод 2: Начален екран

В по-новите версии на Android, както и в различни черупки и фърмуер, е възможно приложението да се премахне дори по-бързо, отколкото при първия метод. За да направите това, дори не е необходимо да се намирате на началния екран като пряк път.

 1. Намерете прекия път за приложението, което искате да премахнете. Тя може да бъде в менюто или на началния екран. Кликнете върху иконата и я задръжте, докато на началния екран се покажат допълнителните действия, които могат да се изпълнят с това приложение.

  Екранът по-долу показва, че Android 7 предлага да премахнете иконата на приложението от екрана (1) или да премахнете приложението от системата (2) . Плъзнете иконата до опция 2.

 2. Начини за премахване на приложение от началния екран на Android

 3. Ако приложението е само в списъка с менюта, трябва да действате по различен начин. Намерете го и задръжте надолу иконата.
 4. Изберете приложение, което да премахнете, като го плъзнете и пуснете на началния си екран на Android

 5. Началният екран се отваря и на екрана се показват допълнителни действия. Без да я пуснете, плъзнете го до опцията "Изтриване" .

  Изтриване на приложение чрез плъзгане и пускане на началния екран на Android

 6. Потвърдете изтриването.
 7. Потвърдете, че приложението е деинсталирано чрез работния екран на Android

Струва си да се припомни, че в стария стандартен Android тази функция може да не е такава. Тази функция се появи в по-новите версии на тази операционна система и е налице в някои фърмуер от производителите на мобилни устройства.

Метод 3: Приложение за почистване

Ако на вашия смартфон или таблет има софтуер, който отговаря за работата с приложения или просто искате да го инсталирате, тогава приблизителният ред на действията ще бъде същият като в приложението CCleaner :

 1. Стартирайте помощната програма за почистване и отидете в Application Manager .
 2. Изтриване на приложения чрез приложението CCleaner на Android

 3. Отваря се списък с инсталираните приложения. Кликнете върху иконата на кошчето.
 4. Бутон за деинсталиране на приложения чрез CCleaner на Android

 5. Маркирайте едно или повече приложения с отметки и кликнете върху бутона "Изтриване" .
 6. Избиране на приложение за изтриване в CCleaner на Android

 7. Потвърдете изтриването, като кликнете върху "OK" .
 8. Потвърдете, че приложението се изтрива чрез CCleaner на Android

Метод 4: Деинсталиране на системни приложения

Много производители на устройства изграждат в свои собствени версии на Android набор от маркови приложения. Естествено, те не са необходими от всички, така че има естествено желание да ги премахнете, за да освободите оперативната и вградената памет.

Не всички версии на Android могат да бъдат изтрити системни приложения - често тази функция е просто заключена или липсва. Потребителят трябва да има права за root, които дават достъп до разширеното управление на устройството му.

Прочетете още: Как да получите права на root в Android

Моля, обърнете внимание! Получаването на права за root премахва гаранцията от устройството и прави смартфона по-уязвим от злонамерен софтуер.

Прочетете още: Имам ли нужда от антивирус на Android?

За информация как да изтриете системни приложения вижте другата ни статия.

Прочетете повече: Деинсталиране на системни приложения за Android

Метод 5: Дистанционно управление

Управлението на приложенията, инсталирани на устройството, може да бъде отдалечено. Този метод невинаги има отношение, но има право да съществува - например, когато собственикът на смартфон има затруднения при самостоятелното изпълнение на тази и други процедури.

Прочетете повече: Мениджър на устройства с Android

Изтриване на боклука след прилагане

След като деинсталирате ненужните програми във вградената памет на устройството, техните следи неизбежно остават. В повечето случаи те са напълно ненужни и съхраняват кеширани реклами, изображения и други временни файлове. Всичко това става само и може да доведе до нестабилна работа на устройството.

За това как да почистите устройството на остатъчните файлове след приложенията, можете да прочетете в нашата отделна статия.

Прочетете повече: Как да премахнете боклука на Android

Сега знаете как да премахвате приложения от Android по много начини. Изберете удобна опция и я използвайте.