Понякога трябва да сте в състояние не само да инсталирате програми, но и да ги премахвате. В това отношение клиентите на торент не са изключение. Причините за премахването може да са различни: неправилна инсталация, желание да преминете към по-функционална програма и т.н. Нека да разгледаме как да изтриете торента на примера на най-популярния клиент на тази мрежа за споделяне на файлове - uTorrent.

Изтегляне на софтуера uTorrent

Деинсталиране на програмата с вградени инструменти за Windows

За да премахнете uTorrent, като всяка друга програма, първо трябва да се уверите, че приложението не работи във фонов режим. За тези цели стартирайте диспечера на задачите, като натиснете клавиша "Ctrl + Shift + Esc". Ние организираме процесите в азбучен ред и търсим процеса uTorrent. Ако не го открием, можем веднага да продължим процедурата за деинсталиране. Ако процесът все още е открит, ние го прекратяваме.

Прекратяване на процеса uTorrent в диспечера на задачите

След това отидете в раздела "Деинсталиране" на контролния панел на операционната система Windows. След това, сред много други програми, разположени в списъка, трябва да намерите приложението uTorrent. Изберете го и кликнете върху бутона "Изтриване".

Секцията "Деинсталиране" на контролния панел

Изпълнява се програмата за деинсталиране на програмата. Тя предлага да изберете една от двете опции за деинсталиране: с пълно изтриване на настройките на приложението или с тяхното запаметяване на компютъра. Първият вариант е подходящ за тези случаи, ако искате да промените торент клиента или дори искате да откажете да изтеглите торенти. Втората опция е подходяща, ако просто трябва да преинсталирате програмата до по-нова версия. В този случай всички предишни настройки ще бъдат запазени в преинсталираното приложение.

Режим на премахване на UTorrent

След като вземете решение за начина на деинсталиране, кликнете върху бутона "Изтриване". Процесът на премахване се появява почти мигновено във фонов режим. Дори няма прозорец за прогрес за деинсталиране на приложението. Всъщност деинсталирането е много бързо. Уверете се, че е завършена или от отсъствието на uTorrent прекия път на работния плот, или от отсъствието на тази програма в списъка с приложения, намиращи се в раздела "Деинсталиране на програми" в контролния панел.

Деинсталиране на помощни програми на трети страни

Въпреки това, не винаги вграденият деинсталатор uTorrent може да премахне програмата без остатъка. Понякога има остатъчни файлове и папки. За да се гарантира пълно премахване на приложението, се препоръчва използването на специални помощни програми от трети страни, за да се премахнат напълно програмите. Един от най-добрите комунални услуги е Инструмент за деинсталиране ,

След стартирането на инструмента за деинсталиране се отваря прозорец със списък от програми, инсталирани на компютъра. Потърсете програмата uTorrent в списъка, изберете я и кликнете върху бутона "Деинсталиране".

Деинсталирането на програмата uTorrent с инструмента за деинсталиране

Вграденият деинсталатор на програмата uTorrent се отваря. След това програмата се изтрива по същия начин, както по стандартния начин. След процедурата за деинсталиране се появява прозорецът на помощната програма за деинсталиране, който ви подканва да сканирате компютъра за останалите файлове uTorrent.

Стартиране на пълно сканиране на останалите папки на програмата uTorrent приложение Uninstall Tool

Процесът на сканиране отнема по-малко от минута.

Сканиране на останалите папки на програмата uTorrent с инструмента за деинсталиране

В резултатите от сканирането можете да видите дали програмата е била напълно изтрита или дали има остатъчни файлове. Ако е налице, инструментът за деинсталиране предлага да се премахне напълно. Кликнете върху бутона "Изтриване" и помощната програма изпълнява пълно изтриване на остатъчните файлове.

Информация за останалите елементи на програмата uTorrent в инструмента за деинсталиране

Трябва да се отбележи, че възможността за изтриване на остатъчни файлове и папки е налице само в платената версия на инструмента за деинсталиране.

Прочетете още: програми за изтегляне на торенти

Както можете да видите, премахването на програмата uTorrent изобщо не е сложно. Процесът на премахването му е много по-лесен, отколкото да деинсталирате много други приложения.