На практика всеки модерен лаптоп има уеб камера. В повечето случаи той се монтира в капака над екрана, а управлението му се извършва с помощта на функционалните клавиши. Днес искаме да обърнем внимание на инсталирането на това оборудване на лаптопи с операционна система Windows 7. t

Конфигуриране на уеб камера на лаптоп с Windows 7

Преди да започнете да редактирате параметрите, трябва да се погрижите да инсталирате драйверите и да включите самата камера. Разделихме цялата процедура на етапи, така че да не се объркате в последователността на действията. Да започнем с първия етап.

Вижте също:
Как да проверя фотоапарата на лаптоп с Windows 7
Защо уеб камерата не работи на лаптоп

Стъпка 1: Изтеглете и инсталирайте драйвери

Трябва да започнете с изтегляне и инсталиране на подходящи драйвери, защото без такъв софтуер камерата няма да работи правилно. Най-добрият вариант за търсене е страницата за поддръжка на официалния уебсайт на производителя, тъй като най-новите и подходящи файлове винаги са налице, но има и други методи за търсене и инсталиране. Можете да се запознаете с тях на примера на лаптоп от ASUS в другия ни материал на следния линк.

Изтеглете драйвери за уеб камера за лаптоп

Още подробности: Инсталиране на ASUS уеб камера за лаптопи

Стъпка 2: Включете уеб камерата

По подразбиране уеб камерата може да бъде деактивирана. Необходимо е да го активирате с функционалните клавиши, които се намират на клавиатурата, или чрез “Device Manager” в операционната система. И двете опции са нарисувани от другия ни автор в статията по-долу. Следвайте указанията, дадени там, и преминете към следващата стъпка.

Още подробности: Включване на камерата на компютър в Windows 7

Стъпка 3: Настройка на софтуера

В много модели лаптопи, заедно с драйвера на камерата е специална програма за работа с нея. Най-често това YouCam от CyberLink. Нека разгледаме процеса на неговата инсталация и конфигурация:

 1. Изчакайте инсталационната програма да започне след инсталирането на драйверите или да я отворите сами.
 2. Изберете мястото на компютъра, където ще се изтеглят инсталационните файлове на програмата, ако е необходимо.
 3. Изтеглете инсталационните файлове на програмата YouCam

 4. Изчакайте изтеглянето на всички файлове.
 5. Изтегляне на инсталационни файлове на софтуера YouCam

 6. Изберете подходящия YouCam език, местоположението за запазване на файловете и щракнете върху “Next” .
 7. Отидете на инсталацията на програмата YouCam

 8. Приемете условията на лицензионното споразумение.
 9. Лицензионно споразумение за инсталиране на програмата YouCam

 10. По време на инсталацията не изключвайте прозореца на съветника за настройка и не рестартирайте компютъра.
 11. Изчаква се завършване на инсталацията на програмата YouCam

 12. Стартирайте софтуера, като кликнете върху съответния бутон.
 13. Отворете програмата YouCam

 14. По време на първото отваряне незабавно отидете в режим на настройка, като кликнете върху иконата на зъбно колело.
 15. Отидете в настройките на програмата YouCam

 16. Уверете се, че е избрано правилно устройство за прехвърляне на изображения, разделителната способност на екрана е оптимална и звукът се записва от активния микрофон. Ако е необходимо, извършете настройка за мащабиране и включете функцията за автоматично разпознаване на лица.
 17. Настройка на програмата YouCam

 18. Сега можете да започнете да работите с YouCam, да правите снимки, да записвате видеоклипове или да прилагате ефекти.
 19. Работа в програмата YouCam

Ако този софтуер не съвпадне с драйвера, изтеглете от официалния сайт когато е необходимо, или използвайте друга подобна програма. Списък с представители на такъв софтуер може да се намери в нашата отделна статия на линка по-долу.

Вижте също: Най-добър софтуер за уеб камери

Освен това може да е необходим микрофон за записване на видеоклипове и продължаване на работата с уеб камерата. За инструкции как да я активирате и конфигурирате, вижте другите ни материали по-долу.

Още подробности: Включете и регулиране микрофон в Windows 7

Стъпка 4: Настройка на камерата в Skype

Много потребители на лаптопи активно използват Skype за видео разговори и изисква отделна конфигурация на уеб камерата. Този процес не отнема много време и не изисква допълнителни знания или умения от потребителя. За подробни инструкции как да изпълните тази задача, препоръчваме да се обърнете към отделния материал.

Още подробности: Настройка на камерата в Skype

На тази статия се стига до логично заключение. Днес се опитахме да ви разкажем колкото е възможно повече за процедурата за конфигуриране на уеб камера на лаптоп в Windows 7. Надяваме се, че ръководството стъпка по стъпка ви е помогнало лесно да се справите със задачата и нямате повече въпроси по тази тема.