В нашия любим Photoshop има много възможности за трансформиране на изображения. Това е мащабиране, въртене, изкривяване, деформация и много други функции.

Днес ще говорим за това как да разтегляме изображението във Photoshop чрез мащабиране.

В случай, че искате да промените не размера, а разделителната способност на изображението, препоръчваме да проучите този материал:

Урокът: Променете разделителната способност на изображението в Photoshop

Първо, нека да поговорим за опциите за извикване на функцията "Scaling" , с която ще изпълняваме действия върху изображението.

Първата опция за извикване на функция е чрез менюто на програмата. Трябва да отидете в менюто "Редактиране" и да преместите курсора на елемента "Преобразуване" . Там, в падащото меню контекст и има функция, от която се нуждаем.

Начертайте изображението в Photoshop

След като активирате функцията, върху изображението трябва да се появи рамка с маркери в ъглите и в средата на страните.

Начертайте изображението в Photoshop

Издърпайте тези маркери, можете да трансформирате снимката.

Вторият начин да се обадите на функцията "Scaling" е да използвате клавишните комбинации CTRL + T. Тази комбинация позволява не само да се мащабира, но и да се завърти изображението и да се трансформира. Строго погледнато, функцията не се нарича "мащабиране" , а "свободна трансформация" .

С методите на призоваване на функцията разбрахме, сега практикуваме.

След като функцията бъде извикана, преместете курсора на маркера и го плъзнете в желаната посока. В нашия случай, увеличете.

Начертайте изображението в Photoshop

Както можете да видите, ябълката се е увеличила, но е била изкривена, т.е. пропорциите на нашия обект (съотношението между ширината и височината) са се променили.

Ако пропорциите трябва да се запазят, тогава по време на разтягане просто трябва да задържите клавиша SHIFT .

Също така функцията ви позволява да зададете точната стойност на необходимите размери в проценти. Настройката е в горния панел.

Начертайте изображението в Photoshop

За да запазите пропорциите, просто въведете същите стойности в полетата или активирайте бутона с веригата.

Начертайте изображението в Photoshop

Както виждате, ако бутонът е активиран, същата стойност се присвоява на съседното поле, което прибавяме към оригиналния.

Протягане (мащабиране) на обекти е умението, без което вие не се превърнете в истински майстор на Photoshop, така че влак и късмет!