Сега много лаптопи имат вградена камера, а компютърните потребители купуват отделно устройство за показване на изображения на екрана. Понякога искате да се уверите, че оборудването работи. Това може да стане по различни начини. Става въпрос за това как да се изпълни тази задача на лаптопи или компютри с Windows 10 и искаме да говорим в тази статия.

Проверка на уеб камерата в Windows 10

Както е споменато по-горе, камерата се тества, като се използват различни методи, всяка от които ще бъде възможно най-ефективна и подходяща при определени обстоятелства. Преди тестване ви съветваме да се уверите, че камерата е включена в системните настройки на операционната система. В противен случай няма да бъдат открити от използваните приложения. За да направите това, прочетете ръководството, представено в отделна статия по-долу.

Още подробности: Включете камерата в Windows 10

Метод 1: Skype програма

Много потребители активно използват разглежданото периферно оборудване, когато комуникират чрез добре познат софтуер. Skype , В настройките на този софтуер има раздел за настройки за заснемане на изображения. Препоръчваме да отидете там, за да направите тест за уеб камера за изпълнение. Подробни указания по тази тема можете да намерите в нашата друга статия на следния линк.

Още подробности: Проверете камерата в програмата Skype

Метод 2: Онлайн услуги

В интернет има редица специално проектирани услуги, които ви позволяват да проверите работата на уеб камерата без първо да изтеглите софтуер. В допълнение, такива сайтове осигуряват допълнителни инструменти, които ще помогнат например да се установи коефициентът на кадрите на използваното оборудване. Списък на най-добрите сайтове от този тип, както и инструкции за взаимодействие с тях, може да се намери в други наши материали.

Проверете онлайн камерата

Още подробности: Проверете уеб камерата онлайн

Метод 3: Програми за запис на видео от уеб камера

Записването на видео от камерата става лесно със софтуера, който освен това има много полезни инструменти за извършване на тази процедура. Затова можете веднага да започнете да тествате там - ще е достатъчно само да запишете кратко видео. С списък на такъв софтуер, прочетете нашия материал на следния линк.

Програмата за запис на видео от камерата

Още подробности: Най-добри програми за запис на видео от уеб камера

Метод 4: Стандартен инструмент за Windows

Разработчиците на Windows 10 са вградили в тази версия на операционната система класическо приложение за камера, което ви позволява да правите снимки и да записвате видео. Следователно, ако не искате да изтегляте допълнителен софтуер, използвайте тази опция.

В "десетте най-големи" има функция, която отговаря за поверителността на потребителите. С негова помощ се блокира достъпа до софтуера на камерата и други данни. За правилна проверка първо трябва да се уверите, че разрешението за използване на въпросното устройство е активирано. Можете да проверите и конфигурирате този параметър както следва:

 1. Чрез менюто "Старт" отидете в секцията "Настройки", като кликнете върху иконата на зъбно колело.
 2. Отидете на Windows 10 опции

 3. Изберете менюто "Поверителност" .
 4. Отидете в менюто за поверителност на Windows 10. t

 5. В панела отляво намерете категорията "Разрешения за приложение" и кликнете върху елемента "Камера" .
 6. Преместете се в Windows 10 разрешения за камери

 7. Преместете плъзгача в положение “On” .
 8. Активиране на достъпа до камерата от Windows 10

 9. Превъртете надолу, за да намерите разрешения за всички приложения. Уверете се, че достъпът за камерата е включен.
 10. Проверете достъпа на приложенията до камерата Windows 10

Сега отидете на самата проверка:

 1. Отворете “Старт” и напишете “Камера” в търсенето. Отворете намереното приложение.
 2. Намерете приложението Камера в Windows 10

 3. След това кликнете върху съответния бутон, за да започнете запис или моментна снимка.
 4. Направете снимка или запишете видеокамера в Windows 10

 5. В долната част на запаметените материали ще бъдат показани, за да се гарантира правилната работа на устройството.
 6. Готово заснемане на камерата в Windows 10

Разгледаните методи ще помогнат да се определи работата на камерата или да се увери, че тя е счупена. След приключване на теста можете да продължите да използвате устройството или да разрешите всички оперативни проблеми.

Вижте също:
Решаване на проблема със счупена камера на лаптоп с Windows 10
Проверка на микрофона в Windows 10