Докато разглеждаме списъка с изпълняваните задачи, потребителят може да се сблъска с непознат процес, наречен igfxtray.exe. От нашата статия днес ще научите какво е процесът и дали е заплаха.

Информация за igfxtray.exe

Изпълнимият файл igfxtray.exe отговаря за присъствието в системната област на контролния панел на графичния адаптер, вграден в процесора. Компонентът не е системен компонент, а при нормални условия е налице само на компютри с Intel процесори.
Изпълнение на процеса igfxtray.exe в мениджъра на задачи в Windows

функции

Този процес е отговорен за достъпа на потребителя до графичните настройки на интегрираната графична карта на Intel (разделителна способност на екрана, цветова схема, производителност и т.н.) от областта за уведомяване.
Помощна програма igfxtray.exe в панела за уведомяване на Windows
По подразбиране процесът започва със системата и е постоянно активен. При нормални условия задачата не зарежда процесора, а консумацията на памет не надвишава 10-20 MB.

Местоположение на изпълнимия файл

Можете да намерите местоположението на файла, отговарящ за процеса igfxtray.exe, чрез "Търсене" .

  1. Отворете " Старт" и въведете igfxtray.exe в полето за търсене. Желаният резултат е в графата "Програми" - щракнете с десния бутон върху него и изберете опцията "Местоположение на файла" .
  2. Отворете местоположението на igfxtray.exe чрез Start Search

  3. Прозорецът "Explorer" се отваря с директорията, в която се съхранява търсеният от Вас файл. Във всички версии на Windows igfxtray.exe трябва да се намира в папката C:WindowsSystem32 .

Местоположение igfxtray.exe, отворено чрез търсене в Старт

Процес на изключване

Тъй като igfxtray.exe не е системен процес, работата му няма да окаже въздействие върху операционната система на операционната система: в резултат инструментът Intel HD Graphics на тавата просто ще се затвори.

  1. След като отворите "Task Manager", намерете сред стартирания igfxtray.exe, изберете го и кликнете върху "End Process" в долната част на работния прозорец.
  2. Прекратете процеса igfxtray.exe през мениджъра на задачите на Windows

  3. Потвърдете процеса на затваряне, като кликнете върху "Край на процеса" в прозореца за предупреждение.

Потвърдете завършването на процеса igfxtray.exe чрез Windows Task Manager

За да деактивирате процеса на стартиране при стартиране на системата, направете следното:

Отидете на "Настолен компютър" и изведете контекстното меню, в което изберете опцията "Графични настройки" , след това "Иконата на лентата на задачите на системата" и отметнете опцията "Деактивиране" .
Деактивирайте autorun igfxtray.exe чрез контекстното меню на графичните опции
Ако този метод се окаже неефективен, трябва ръчно да редактирате стартовия списък, като премахнете от него позициите, в които се появява думата "Intel" .
Пример за редактиране на autoload в Windows 7

Повече подробности:
Прегледайте списъка с автори в Windows 7
Задаване на опции за стартиране в Windows 8

Елиминиране на инфекцията

Тъй като контролния панел Intel HD Graphics е програма на трета страна, тя може да стане жертва на злонамерен софтуер. Най-често срещаната замяна на оригиналния файл, прикрит от вирус. Знаци за това са следните фактори:

  • неестествено голямо потребление на ресурси;
  • местоположение, различно от папката System32;
  • наличието на изпълним файл на компютри с процесори от AMD.

Решаването на този проблем ще бъде премахването на вирусната заплаха с помощта на специализирани програми. Инструментът за премахване на вируси на Kaspersky се е доказал много добре и е в състояние бързо и надеждно да елиминира източник на опасност.

Изтеглете инструмента за премахване на вируса на Kaspersky

Помощна програма за сканиране на системата Kaspersky Virus Removal Tool

заключение

В заключение, ние отбелязваме, че igfxtray.exe рядко става обект на инфекция поради защитата, предоставена от разработчиците.