Както при всяка друга програма с Internet Explorer, може да има проблеми: след това Internet Explorer не отваря страницата, не започва изобщо. Накратко, може да възникнат проблеми при работата с всяко приложение, а вграденият браузър от Microsoft не е изключение.

Причини, които не работят Internet Explorer на Windows 7 или причините, поради които Internet Explorer не работи на Windows 10 или дори на някоя друга операционна система Windows, е повече от достатъчно. Нека се опитаме да разберем най-често срещаните "източници" на проблемите с браузъра и да разгледаме начини за тяхното разрешаване.

Добавки като причина за проблеми с Internet Explorer

Колкото и странно да звучи, различните видове добавки могат да забавят работата на уеб браузъра и да причинят ситуация, когато се появи грешка в Internet Explorer на страницата. Това се дължи на факта, че различни видове злонамерени програми често се преструват на добавки и разширения, а инсталирането на едно такова приложение ще се отрази негативно на производителността на браузъра.

За да проверите дали настройката е причинила неправилна операция, изпълнете следните стъпки:

 • Щракнете върху Старт, след което върху Изпълнение.
 • В прозореца " Изпълнение " въведете командата "C: Program Files Internet Explorer iexplore.exe" -extoff

Пуснете IE без добавки

 • Кликнете върху OK.

Изпълнението на такава команда ще стартира Internet Explorer без добавки.
IE без добавки
Погледнете дали в този режим се изпълнява Internet Explorer, дали има грешки и дали се анализира скоростта на уеб браузъра. Ако Internet Explorer е започнал да работи правилно, трябва да разгледате всички добавки в браузъра и да забраните тези, които влияят върху неговата работа.

Определете кои добавки са причинили проблеми с Internet Explorer е много лесно: просто ги изключете един по един (кликнете върху иконата Инструменти под формата на зъбно колело (или клавишната комбинация Alt + X) и след това изберете опцията Конфигуриране на добавки в менюто, което се отваря), рестартирайте браузър и да разгледате промените в неговата работа

Настройките на браузъра като причина за проблеми с Internet Explorer

В случай, че деактивирането на добавките в браузъра не помогна да се отървем от проблема, си струва да се опитаме да възстановим настройките на уеб браузъра. За тази цел изпълнете следната последователност от команди.

 • Щракнете върху Старт, а от менюто щракнете върху Контролен панел.
 • В прозореца Конфигуриране на компютърните настройки щракнете върху Интернет опции.

Свойства на браузъра

 • След това отворете раздела " Разширени" и кликнете върху бутона " Възстановяване " ...

нулиране

 • Потвърдете действията си, като натиснете отново бутона Reset

Потвърдете нулирането

 • Изчакайте, докато процесът на нулиране приключи, и кликнете върху Затвори

Вирусите причиняват проблеми с Internet Explorer

Често причината за проблемите с Internet Explorer са вируси. Прониквайки в компютъра на потребителя, те заразяват файлове и причиняват неправилна работа с приложенията. За да се уверите, че основната причина за проблемите с браузъра е зловреден софтуер, изпълнете следните стъпки.

 • Изтеглете антивирусната програма в интернет. Например, използваме най-новата версия на помощната програма за безплатно изцеление DrWeb CureIt!
 • Стартирайте програмата като администратор
 • Изчакайте, докато сканирането завърши, и прегледайте отчета за откритите вируси

DrWeb

Струва си да се отбележи, че понякога вирусите блокират приложения, което означава, че те може да не ви позволят да стартирате браузъра и да отидете на сайта, за да изтеглите антивирусната програма. В този случай трябва да използвате друг компютър, за да изтеглите файла

Повреда на системните библиотеки като причина за проблеми с Internet Explorer

Проблеми с Internet Explorer могат да възникнат в резултат на програмите за така нареченото почистване на компютър: повредени системни файлове и нарушаване на регистрацията на библиотеките са възможни последици от работата на такива програми. В този случай можете да възстановите нормалната работа на уеб браузъра само след нова регистрация на повредени системни библиотеки. Това може да стане с помощта на специални приложения, например Fix IE Utility.

Повреда на системните библиотеки като причина за проблеми с Internet Explorer

Проблеми с Internet Explorer могат да възникнат в резултат на програмите за така нареченото почистване на компютър: повредените системни файлове и нарушаването на регистрацията на библиотеките са възможни последици от работата на такива програми. В този случай можете да възстановите нормалната работа на уеб браузъра само след нова регистрация на повредени системни библиотеки. Това може да стане с помощта на специални приложения, например Fix IE Utility.

Ако всички тези методи не ви помогнат да решите проблемите с Internet Explorer, най-вероятно проблемът е не само в браузъра, но и в системата като цяло, така че трябва да извършите цялостно възстановяване на системните файлове на компютъра си или да върнете операционната система в създадената точка за възстановяване.