Понякога се случва, когато отивате на работния плот на компютъра, изведнъж виждате, че липсват всички икони. Нека да разберем с какво може да има връзка и по какъв начин може да бъде отстранена ситуацията.

Включете дисплея на етикета

Изчезването на иконите на работния плот може да възникне по много различни причини. На първо място, възможно е определената функция да бъде деактивирана ръчно със стандартни средства. Също така, проблемът може да бъде причинен от неизправност в процеса explorer.exe , Не намалявайте възможността за вирусна инфекция на системата.

Скриптовете на работния плот изчезнаха в Windows 7

Метод 1: Възстановяване след физическото премахване на иконите

На първо място, нека разгледаме тази банална версия като физическото премахване на иконите. Тази ситуация може да се случи, например, ако не сте единственият човек, който има достъп до този компютър. Значките могат да бъдат премахнати от злодеите, просто за да ви дразнят или просто случайно.

 1. За да проверите това, опитайте да създадете нов пряк път. Кликнете с десния бутон на мишката ( PCM ) на място на работния плот. В списъка спирайте избирането на "Създаване" , след което кликнете върху "Етикет" .
 2. Отидете, за да създадете пряк път на работния плот чрез контекстното меню в Windows 7

 3. В контекста за създаване на пряк път кликнете върху "Преглед ..." .
 4. Отворете прозореца Преглед на файлове и папки в прозореца за бърз достъп в Windows 7

 5. Отваря се инструментът Преглед на файлове и папки. Изберете който и да е обект в него. За нашите цели няма значение кой. Кликнете върху OK .
 6. Избиране на обект в прозореца Преглед на файлове и папки в Windows 7

 7. След това кликнете върху "Напред" .
 8. Преминете към следващите стъпки, за да създадете пряк път в Windows 7

 9. В следващия прозорец кликнете върху Завършване .
 10. Пълни действия за създаване на пряк път в Windows 7

 11. Ако се появи етикетът, това означава, че всички съществуващи преди това икони физически са били изтрити. Ако етикетът не се появи, това означава, че проблемът трябва да се търси в друг. След това опитайте да решите проблема по начините, описани по-долу.
 12. Създадена е пряк път на работния плот в Windows 7

 13. Възможно ли е обаче да се възстановят изтритите преки пътища? Не фактът, че ще се получи, но има шанс. Обадете се на "Run" shell, като въведете Win + R. въведете:

  shell:RecycleBinFolder

  Кликнете върху OK .

 14. Отидете в кошчето, като въведете команда в прозореца Run в Windows 7

 15. Отваря се прозорецът "Кошче" . Ако видите там липсващи етикети, тогава помислете, че имате късмет. Въпросът е, че при стандартното премахване файловете не са напълно изтрити, но първоначално са изпратени в кошчето . Ако има други елементи освен иконите, в кошницата има и други елементи, след което изберете желаните от тях, като кликнете върху тях с левия бутон на мишката ( LMB ) и едновременно с това задържите клавиша Ctrl . Ако "Кошчето" съдържа само обектите, които ще бъдат възстановени, можете да изберете цялото съдържание, като натиснете Ctrl + A. След това кликнете върху PCM, за да го изберете. Изберете "Възстановяване" от менюто.
 16. Възстановяване на елементи от кошчето в Windows 7

 17. Иконите ще се върнат на работния плот.

Иконите на работния плот се възстановяват в Windows 7

Но какво ще стане, ако кошчето е празно? За съжаление, това означава, че обектите са напълно изтрити. Разбира се, можете да опитате да извършите възстановяването, като използвате специални помощни програми. Но това ще прилича на изстрелване на оръдия на врабчета и ще отнеме много време. По-бързо ще създадете отново често използвани команди за бърз достъп ръчно.

Метод 2: Разрешаване на показването на иконите по стандартния начин

Показването на иконите на работния плот може да бъде деактивирано ръчно. Това може да се направи от друг потребител, който да се шегува, от малки деца или дори от вас по погрешка. Поправянето на тази ситуация е най-лесно.

 1. За да разберете дали стандартната неизправност е причината за изчезването на преки пътища, отидете на работния плот. Кликнете върху всяко място в него PKM . В менюто, което се показва, преместете курсора на позиция "Преглед" . Потърсете опцията "Показване на настолните икони" в падащия списък. Ако нямате отметка пред него, това е причината за вашите проблеми. В този случай просто трябва да кликнете върху този LMC .
 2. Активиране на показването на команди за бърз достъп на работния плот чрез контекстното меню в Windows 7

 3. При много висока вероятност етикетите отново ще се появят. Ако сега стартираме контекстното меню, ще видим, че в неговата секция "Преглед" срещу иконата "Показване на иконите на работния плот" ще бъде поставена отметка.

Иконите на работния плот се показват отново в Windows 7

Метод 3: Стартирайте процеса explorer.exe

Иконите на работния плот може да изчезнат поради факта, че процесът explorer.exe не работи на компютъра. Посоченият процес е отговорен за работата на Windows Explorer , т.е. за графично показване на почти всички елементи на системата, с изключение на тапетите, включително и на работния плот. Основният знак, че причината за отсъствието на икони се крие именно в деактивирането на explorer.exe е, че " мониторът " и другите контроли също няма да присъстват на монитора.

Деактивирането на този процес може да възникне по много причини: системни повреди, неправилно взаимодействие с софтуер на трети страни, проникване на вируси. Ще разгледаме как да активирате отново explorer.exe, така че иконите да се върнат в първоначалното си местоположение.

 1. На първо място, обадете се на "Мениджър на задачите" . В Windows 7 за тази цел задайте Ctrl + Shift + Esc . След като инструментът бъде извикан, преминете към секцията "Процеси" . Кликнете върху името на полето "Име на изображението", за да създадете списък от процеси по азбучен ред за по-удобно търсене. Сега потърсете името "Explorer.exe" в този списък. Ако го намерите, но иконите не се показват и вече е изяснено, че причината е да не ги прекъсвате ръчно, тогава процесът вероятно не работи правилно. В този случай има смисъл да го прекратите и след това да го рестартирате.

  Процесът explorer.exe в Task Manager в Windows 7

  За тази цел маркирайте името "Explorer.exe" и след това кликнете върху бутона "End Process" .

 2. Отидете в края на процеса explorer.exe в Task Manager в Windows 7

 3. Ще се появи диалогов прозорец, в който ще има предупреждение, че завършването на процеса може да доведе до загуба на незаписани данни и други проблеми. Тъй като действате целенасочено, кликнете върху "Завършване на процеса" .
 4. Потвърдете диалоговия прозорец processr.exe в диспечера на задачите в Windows 7

 5. Explorer.exe ще бъде премахнат от списъка с процеси в "Мениджър на задачите" . Сега можете да продължите да го рестартирате. Ако не намерите името на този процес в списъка от самото начало, трябва да прескочите стъпките с неговия стоп и незабавно да се активирате.
 6. В "Мениджър на задачи" кликнете върху "Файл" . След това изберете "Нова задача (Изпълнение ...)" .
 7. Отворете инструмента за стартиране в Task Manager в Windows 7

 8. Ще се покаже кутията с инструменти "Run" . Въведете израза:

  explorer

  Натиснете Enter или "OK" .

 9. Изпълнете процеса explorer.exe, като въведете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

 10. В повечето случаи explorer.exe ще започне отново, което ще бъде показано чрез появата на името му в списъка с процеси в "Task Manager" . И това означава, че с голяма вероятност иконите отново ще се появят на работния плот.

Процесът explorer.exe се показва отново в списъка с процеси в диспечера на задачите в Windows 7

Метод 4: Коригирайте системния регистър

Ако не можете да активирате explorer.exe с помощта на предишния метод или ако след рестартиране на компютъра отново изчезна, тогава проблемът с липсата на икони е свързан с проблемите в регистъра. Да видим как могат да бъдат коригирани.

Тъй като манипулациите с вписванията в регистъра ще бъдат описани по-долу, силно препоръчваме, преди да продължите с конкретни действия, генериране на точка за възстановяване на операционната система или нея резервно копие ,

 1. За да отидете в "Редактор на системния регистър", приложете комбинацията Win + R, за да извикате инструмента "Run" . въведете:

  Regedit

  Кликнете върху "OK" или Enter .

 2. Отидете в прозореца Редактор на системния регистър, като въведете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. Ще бъде стартирана черупка, наречена "Registry Editor" , в която ще трябва да извършите няколко манипулации. За да се движите през секциите на системния регистър, използвайте формата за дървовидна навигация, която се намира от лявата страна на прозореца на редактора. Ако списъкът с ключовете на системния регистър не е видим, в такъв случай кликнете върху името "Компютър" . Отваря се списък с основните ключове в системния регистър. Отворете името "HKEY_LOCAL_MACHINE" . След това кликнете върху "СОФТУЕР" .
 4. Прозорец на редактора на системния регистър в Windows 7

 5. Отваря се много голям списък от секции. В него трябва да намерите името "Microsoft" и да кликнете върху него.
 6. Отворете ключа на системния регистър на Microsoft в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 7. Отново се отвори дълъг списък с раздели. Намерете в него "WindowsNT" и кликнете върху него. След това отидете на имената "CurrentVersion" и "Image File Execution Options" .
 8. Отворете клавиша за регистър на Опции за изпълнение на изображения в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 9. Отново се отваря голям списък от подраздели. Потърсете подсекции с името "iexplorer.exe" или "explorer.exe" в него . Факт е, че тези подраздели не трябва да са тук. Ако откриете и двете, или някоя от тях, тези подключове трябва да бъдат изтрити. За целта кликнете върху името на PCM . Изберете "Изтриване" от падащия списък.
 10. За да премахнете подкласа Explorer.exe от контекстното меню в редактора на системния регистър в Windows 7

 11. След това се появява диалогов прозорец, в който се показва въпросът, искате ли наистина да изтриете избраната подсекция с цялото й съдържание. Кликнете върху "Да" .
 12. Уверете се, че подключът Explorer.exe е премахнат от диалоговия прозорец в Windows 7

 13. Ако в регистъра е налице само една от горните подраздели, можете веднага да рестартирате компютъра, за да влезе в сила промените, като сте запазили предварително всички незапазени документи в отворени програми. Ако има втори нежелан подключ в списъка, в такъв случай първо го премахнете и едва след това рестартирайте.
 14. Ако извършените действия не помогнаха или не открихте нежелани дялове, което беше обсъдено по-горе, то в този случай трябва да проверите още един подключ на системния регистър - "Winlogon" . Той се намира в секцията "CurrentVersion" . Вече говорихме за това как да стигнем там. Така че, изберете името на подраздел "Winlogon" . След това отидете в дясната основна част на прозореца, където има низови параметри на избраната секция. Потърсете низовия параметър "Shell" . Ако не го намерите, тогава с голяма вероятност може да се каже, че това е причината за проблема. Кликнете върху всяко свободно място в дясната част на корпуса на PCM . В списъка се появява "Create" . В допълнителния списък изберете "Струнен параметър" .
 15. Превключете към създаването на низ параметър чрез контекстното меню в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 16. В генерирания обект, вместо името "Нов параметър ...", въведете "Shell" и натиснете Enter . След това трябва да направите промяна в свойствата на низовия параметър. Кликнете двукратно върху името за боята .
 17. Отворете характеристиките на създадения и преименувания низ параметър в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 18. Прозорецът "Променете низовия параметър" се стартира. Въведете "explorer.exe" в полето "Стойност" . След това кликнете върху Enter или OK .
 19. Прозорец за промяна на низовия параметър в Windows 7

 20. След това низовият параметър "Shell" трябва да се появи в списъка с параметри на клавиша за регистър "Winlogon" . Полето "Стойност" ще бъде "explorer.exe" . Ако е така, тогава можете да рестартирате компютъра.

Параметърът низ Shell е създаден в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

Но има случаи, когато параметърът низ съществува на правилното място, но полето "Стойност" е празно или името е различно от "explorer.exe" . В този случай са необходими следните действия.

Параметърът низ шелф не посочва стойност в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 1. Отворете прозореца "Промяна на параметъра на низовете", като кликнете върху името два пъти LMC .
 2. Превключете в прозореца Промяна на низ в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 3. В полето " Стойност " въведете "explorer.exe" и кликнете върху "OK" . Ако в това поле е зададена различна стойност, изтрийте го първо, като изберете запис и натиснете бутона Изтриване на клавиатурата.
 4. Въвеждане на стойност в прозореца, променящ низовия параметър в Windows 7

 5. След като записът "explorer.exe" се покаже в полето "Стойност" на параметъра низ Shell , можете да рестартирате компютъра, за да въведете направените промени в действието. След процеса на рестартиране explorer.exe трябва да бъде активиран и следователно иконите на работния плот също ще бъдат показани.

Метод 5: Антивирусно сканиране

Ако тези методи за решаване на проблема не помогнат, тогава има вероятност компютърът да е заразен с вируси. В този случай трябва да извършите сканиране на системата с антивирусната програма. Например, можете да използвате програмата Dr.Web CureIt , който се оказа много добър в такива случаи. Препоръчва се да се проверява не от теоретично заразен компютър, а от друга машина. Или използвайте стартиращо флаш устройство за тази цел. Това се дължи на факта, че извършването на операция от вече заразена система е възможно антивирусът да не може да определи заплахата.

Антивирусно сканиране на системата от помощната програма Dr.Web CureIt в Windows 7

По време на процедурата за сканиране и в случай на откриване на зловреден код следвайте препоръките, дадени от антивирусната програма в диалоговия прозорец. След като завърши премахването на вируса, може да се наложи да активирате процеса explorer.exe чрез Task Manager и Registry Editor по начините, описани по-горе.

Метод 6: Върнете се до точката за възстановяване или преинсталирайте операционната система

Ако никой от методите, обсъдени по-горе, не е от полза, тогава можете да опитате да се върнете към последната точка на възстановяване на системата. Важно условие е наличието на такава точка за възстановяване в момента, когато иконите се показват нормално на работния плот. Ако точката на възстановяване не е създадена през този период, този проблем не може да бъде решен с този метод.

Прозорец за възстановяване на системата в Windows 7

Ако все още не сте намерили подходяща точка за възстановяване на компютъра си, или рестартирането на него не е разрешило проблема, тогава в този случай остава в склада най-радикалният изход от ситуацията - преинсталиране на операционната система. Но тази стъпка трябва да бъде разгледана само когато всички други възможности са проверени и не са дали очаквания резултат.

Както можете да видите от този урок, има няколко различни причини, поради които иконите от работния плот може да изчезнат. Всяка причина, разбира се, има свой собствен начин за решаване на проблема. Например, ако дисплеят на иконите е бил деактивиран в настройките на стандартните методи, няма да ви е необходима никаква манипулация на процесите в "Мениджър на задачите", за да ви върнем преките пътища към мястото. Следователно, на първо място, трябва да установите причината за проблема и едва тогава да се заемете с неговото решение. Препоръчва се да потърсите причините и да извършите манипулации за възстановяване в реда, показан в тази статия. Не незабавно преинсталирайте системата или я върнете обратно, защото решението може да бъде много лесно.