По време на сглобяването на нов компютър процесорът често се инсталира първо на дънната платка. Самият процес е изключително прост, но има няколко нюанса, които определено трябва да следвате, за да не се повредят компонентите. В тази статия ще анализираме подробно всяка стъпка от монтажа на CPU към дънната платка.

Етапи на инсталиране на процесора на дънната платка

Преди началото на самото монтиране, определено трябва да имате предвид някои подробности при избора на компоненти. Най-важното нещо е съвместимостта на дънната платка и процесора. Нека да сортираме всички аспекти на селекцията.

Етап 1: Изберете процесор за компютъра

Първоначално трябва да изберете CPU. На пазара има две популярни конкурентни компании - Intel и AMD. Всяка година пускат нови поколения процесори. Понякога те съответстват на конекторите със старите версии, но изискват актуализиране на BIOS, но често различни модели и генерации на процесори се поддържат само от определени дънни платки със съответния контакт.

Избор на процесор за компютър

Изберете модел на производител и процесор въз основа на вашите нужди. И двете компании дават възможност да избират подходящи компоненти за игри, да работят в сложни програми или да изпълняват прости задачи. Съответно, всеки модел е в ценовия диапазон, от бюджета до най-скъпите отгоре-крайни камъни. Прочетете повече за правилния избор на процесор в статията ни.

Повече подробности: Избор на процесор за компютъра

Етап 2: Избор на дънна платка

Следващата стъпка е да изберете дънната платка, тъй като тя трябва да бъде избрана в съответствие с избрания процесор. Особено внимание трябва да се обърне на гнездото. На това зависи съвместимостта на двата компонента. Струва си да се отбележи, че една дънна платка не може да поддържа едновременно AMD и Intel, тъй като тези процесори имат напълно различна структура на сокет.

Избор на дънна платка за процесора

Освен това има и редица допълнителни параметри, които не са свързани с процесорите, тъй като дънните платки се различават по размер, брой конектори, охладителна система и интегрирани устройства. Можете да научите за това и други подробности за избора на дънната платка в нашата статия.

Повече подробности: Избираме дънната платка за процесора

Етап 3: Избор на охлаждане

Често в името на процесора на кутията или в онлайн магазина има обозначението Box. Този надпис означава, че пакетът включва стандартен Intel или AMD охладител, капацитетът на който е достатъчен да предотврати прегряването на процесора. Охлаждането обаче не е достатъчно за топ модели, затова се препоръчва предварително да изберете охладител.

CPU охладител

Много от тях са от популярни и не много фирми. Някои модели имат топлинни тръби, радиатори и вентилатори, които могат да бъдат с различни размери. Всички тези характеристики са пряко свързани с капацитета на охладителя. Особено внимание трябва да се обърне на монтажа, те трябва да пасват на вашата дънна платка. Производителите на дънни платки често правят допълнителни отвори за големи охладители, така че няма да има проблеми с планината. Прочетете повече за избора на охлаждане, което сте казали в нашата статия.

Повече подробности: Избор на охладител за процесора

Етап 4: Монтиране на процесора

След избора на всички компоненти трябва да се извърши инсталирането на необходимите компоненти. Важно е да се отбележи, че гнездото на процесора и дънната платка трябва да съвпада, в противен случай няма да можете да инсталирате или да повредите компонентите. Самият процес на монтаж е както следва:

  1. Вземете дънната платка и я сложете върху специална подплата, която идва в комплекта. Необходимо е да се гарантира, че контактите не са повредени отдолу. Намерете място за процесора и отворете капака, като издърпате куката от слота.
  2. Инсталиране на процесора в гнездото

  3. Триъгълен ключ със златист цвят е отбелязан върху процесора в ъгъла. При инсталирането трябва да съответства на същия ключ на дънната платка. Освен това има специални слотове, така че не можете да инсталирате правилно процесора. Основното нещо е да не се прилага твърде много натоварване, в противен случай краката ще се огънат и компонентът няма да работи. След инсталирането затворете капака, като поставите куката в специален слот. Не се страхувайте да натиснете малко повече, ако е невъзможно да завършите капака.
  4. Затваряне на капака на гнездото на дънната платка

  5. Нанасяйте термична мазнина само ако охладителят е закупен отделно, тъй като в кутията версията вече е приложена към охладителя и ще бъде разпределена в процесора по време на инсталирането на охлаждането.
  6. Нанасяне на топлинна паста върху процесора

    Повече подробности: Да се ​​научим да прилагаме термична мазнина върху процесора

  7. Сега е по-добре да поставите дънната платка в калъфа, след това да инсталирате всички останали компоненти и накрая да прикрепите охладителя така, че RAM или видео картата да не се намесва. На дънната платка има специални съединители за охладителя. Не забравяйте да свържете подходящото захранване на вентилатора.
  8. инсталиране на охладител на процесора

Процесът на инсталиране на процесора на дънната платка приключи. Както можете да видите, няма нищо сложно в това, основното е да правите всичко внимателно и внимателно, след което всичко ще бъде успешно. Ние отново повторяваме, че компонентите трябва да се обработват с най-голяма грижа, особено при процесорите на Intel, тъй като краката им са тънки и неопитни потребители ги огъват по време на инсталацията поради неправилни действия.

Вижте също: Променете процесора на компютъра