Всеки модерен програма за създаване на музика (цифрова аудио работна станция, DAW), без значение колко многофункционално може да бъде, не се ограничава единствено до стандартни инструменти и основен набор от функции. В по-голямата си част подобен софтуер поддържа добавянето в библиотеката на звуци на проби и бримки от трети страни, а също така работи добре с VST-плъгини. FL Studio - един от тях, и има много плъгини за тази програма. Те се различават по функция и принцип на работа, някои от тях създават звуци или възпроизвеждат предварително записани (проби), други - подобряват качеството си.

Голям списък с приставки за FL Studio е представен на официалния уебсайт на компанията Image Line, но в тази статия ще разгледаме най-добрите приставки от разработчици на други програми. Използването на тези виртуални инструменти, можете създайте уникален музикален шедьовър ненадминато качество на студиото. Въпреки това, преди да разгледаме възможностите им, нека разберем как да добавите плъгини към програмата, като използваме примера на FL Studio 12.

Стандартни VST плъгини за FL Studio

Как да добавяте плъгини

За да започнете, трябва да инсталирате всички приставки в отделна папка и не само за реда на твърдия диск. Много VSTs заемат много място, което означава, че системният дял HDD или SSD далеч от най-доброто решение за инсталиране на тези продукти. В допълнение, повечето съвременни приставки имат 32-битови и 64-битови версии, които се предлагат на потребителя в един инсталационен файл.

Така че, ако самият FL Studio не е инсталиран на системния диск, тогава по време на инсталирането на приставки можете да посочите пътя към папките, съдържащи се в самата програма, като им дадете произволно име или оставите стойността по подразбиране.

Пътят до тези директории може да изглежда по следния начин: D: Program Files Image-Line FL Studio 12 , но в папката с програмата вече има папки за различни версии на плъгини. За да не бъдете объркани, можете да ги наименувате VSTPlugins и VSTPlugins64bits и да ги изберете директно по време на инсталацията.

папка за VST плъгини за FL Studio

Това е само един от възможните методи, добре, възможностите на FL Studio ви позволяват да добавяте звукови библиотеки и да инсталирате придружаващ софтуер навсякъде, след което можете просто да зададете пътя към папката за сканиране в програмните настройки.

Добавяне на папка за VST плъгини в FL Studio

В допълнение, програмата има удобен мениджър на приставки, който ви позволява не само да сканирате системата за VST, но и да управлявате, да свързвате или, обратно, да прекъсвате връзката.

Управление на VST плъгини в FL Studio

Така че, има място за търсене на VST, остава да се добавят ръчно. Но това може да не е необходимо, тъй като в FL Studio 12, най-новата официална версия на програмата, това се случва автоматично. Отделно, трябва да се отбележи, че местоположението / добавянето на плъгини, в сравнение с предишните версии, се е променило.

VST плъгини в браузъра за FL Studio

Всъщност сега всички VST се намират в браузъра, в отделна папка за тази папка, където могат да бъдат преместени в работното пространство.

Добавяне на VST plug-in от браузъра към FL Studio

По същия начин те могат да бъдат добавени в прозореца на шаблона. Трябва само да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата на песента и да изберете Замяна или Вмъкване от контекстното меню - съответно да замените или поставите. В първия случай, приставката ще се появи на конкретна песен, във втория - на следващия.

добавете VST plug-in към модела в FL Studio

Сега вече знаем как да добавяме VST plug-ins към FL Studio, така че е време да се запознаем с най-добрите представители на този сегмент.

Прочетете повече за това: Инсталиране на приставки в FL Studio

Native Instruments Contact 5

Contact е стандартът в света на виртуалните пробовземачи. Това не е синтезатор, а инструмент, който е така нареченият plug-in за приставки. От само себе си Контактът е само черупка, но в тази обвивка добавяте библиотека от проби , всяка от които е отделна VST-плъгин със собствени настройки, филтри и ефекти. Contact себе си има това.

Контакт 5 VST plug-in за FL Studio

Най-новата версия на мозъчното дете на известните инструменти Native съдържа в арсенала си голям набор от уникални, висококачествени филтри, класически и аналогови схеми и модели. Contact 5 има усъвършенстван инструмент за надраскване на времето, който осигурява най-доброто качество на звука за хармоничните инструменти. Добавени са нови серии от ефекти, всеки от които е съсредоточен върху студиен подход към звуковата обработка. Тук можете да добавите естествена компресия, да направите деликатен overdrive. В допълнение, Contact поддържа MIDI технология, което ви позволява да създавате нови инструменти и звуци.

NI Contact 5 VST plug-in за FL Studio

Както бе посочено по-горе, Contact 5 е виртуална обвивка, в която могат да се интегрират много други плъгини, които всъщност са виртуални звукови библиотеки. Много от тях са разработени от една и съща компания Native Instruments и са едно от най-добрите решения, които могат и трябва да се използват за създаване на собствена музика. Звучи, с правилния подход, ще бъде отвъд хвалението.

Контакт VST plug-in за FL Studio

Всъщност, говорейки за самите библиотеки - тук ще намерите всичко необходимо, за да създадете пълноценни музикални композиции. Дори и да няма повече плъгини на вашия компютър, директно на работната ви станция, наборът от инструменти за контакти, включени в пакета от разработчика, ще е достатъчен за вашата глава. Има барабани, виртуални барабани, бас китари, акустика, електрически китари, много други струнни инструменти, пианофори, пиано, орган, всякакви синтезатори, вятърни инструменти. Освен това има много библиотеки с оригинални, екзотични звуци и инструменти, които няма да намерите никъде другаде.

Библиотека NI Contact 5 VST plug-in за FL Studio

Изтегляне на контакт 5
Изтеглете библиотеки за NI Contact 5

Местни инструменти масивна

Друго дете на Native Instruments, усъвършенствано звуково чудовище, VST-plugin, е пълен синтезатор, който най-добре се използва за създаване на оловни мелодии и бас линии. Този виртуален инструмент създава изключително чист звук, има гъвкави настройки, от които има безбройни - можете да промените всеки звуков параметър, било то изравняване, плик или филтър. По този начин е възможно да промените звука на всяка предварителна настройка извън разпознаването.

Масов VST plug-in за FL Studio

Massive съдържа огромна библиотека от звуци, удобно разделени на конкретни категории. Тук, както и при контакта, има всички необходими инструменти за създаване на пълен музикален шедьовър, въпреки че библиотеката на този plug-in е ограничена. Има и барабани, клавиатури, струни, ветрове, ударни инструменти и много други. Същите настройки (звуци) са счупени не само в тематични категории, но и разделени от естеството на техния звук, а с цел да се намери точната, може да се използва един от наличните филтри за търсене.

NI масивен VST plug-in за FL Studio

В допълнение към работата като Plug-in в FL Studio, Massive може да се използва и при изпълнения на живо. Този продукт включва части от стъпкови секвенсери и ефекти, концепцията за модулация е доста гъвкава. Това прави този продукт един от най-добрите софтуерни решения за създаване на звук, виртуален инструмент, който е еднакво добър както на голямата сцена, така и в звукозаписното студио.

Масов VST plug-in за FL Studio

Изтегляне

Native Instruments Absynth 5

Absynth е изключителен синтезатор, разработен от същата неспокойна компания Native Instruments. Съдържа в своя състав почти неограничен набор от звуци, всеки от които може да се променя и развива. Подобно на Massive, всички пресетки тук също се намират в браузъра, разделени на категории и разделени от филтри, благодарение на което не е трудно да се намери желания звук.

Absynth VST plug-in за FL Studio

Absynth 5 използва в своята работа силна архитектура на хибриден синтез, сложна модулация и усъвършенствана система от ефекти. Това е нещо повече от виртуален синтезатор, той е мощен plug-in plug-in, който използва уникални звукови библиотеки в своята работа.

Absynth VST plug-in за FL Studio

Използвайки такава уникална VST-приставка, можете да създадете наистина специфични, уникални звуци, базирани на синтез на извличане, маса вълна, FM, гранули и проби. Тук, както и в Massive, няма да намерите аналогови инструменти като конвенционална китара или пианофори, но огромен брой фабрични настройки "синтезатор" определено няма да оставят безразлични начинаещия и опитен композитор.

Plug-in Absynth 5 VST в FL Studio

Изтегляне на Absynth 5

Native Instruments FM8

Отново, в нашия списък с най-добрите плъгини, "brainwild" на Native Instruments и неговото място на върха, това отнема повече от оправдано. Както може да се разбере от заглавието, FM8 работи на принципа на FM-synthesis, което между другото играе огромна роля в развитието на музикалната култура през последните няколко десетилетия.

FM8 VST plug-in за FL Studio

FM8 има мощен звуков двигател, благодарение на който можете да постигнете ненадминато качество на звука. Този VST plug-in генерира мощен и енергичен звук, който със сигурност ще намерите във вашите шедьоври. Интерфейсът на този виртуален инструмент е много подобен на Massive и Absynth, който по принцип не е странно, защото има един разработчик. Всички предварителни настройки са в браузъра, те са разделени на тематични категории, те могат да бъдат сортирани по филтри.

FM8 VST plug-in в FL Studio

Този продукт предлага на потребителя доста широк набор от ефекти и гъвкави характеристики, всяка от които може да се промени, създавайки необходимия звук. FM8 има около 1000 фабрични настройки, библиотеката на предшественика (FM7) е на разположение, тук ще откриете лида, подложки, баси, ветрове, клавиатури и много други звуци от най-високо качество, звукът от който, припомняме, винаги може да бъде адаптиран за вас и за музикалната композиция.

FM8 VST plug-in за FL Studio

Изтегляне на FM8

ReFX Nexus

Nexus е усъвършенстван ромлер, който, внасяйки минимални изисквания към системата, съдържа в своя състав огромна библиотека с предварително зададени настройки за всички случаи на творческия ви живот. Освен това стандартната библиотека, в която има 650 предварително зададени настройки, може да бъде разширена от трети страни. Този плъгин е доста гъвкав, а звуците също са много удобно сортирани по категории, така че да намерите това, от което се нуждаете, не е трудно. Има програмируем арпеггиатор и много уникални ефекти, благодарение на които можете да подобрите, да изпомпате и, ако е необходимо, да промените отвъд разпознаването някоя от предварително зададените настройки.

Plug-in за Nexus VST за FL Studio

Както всеки разширен plug-in, Nexus съдържа много изводи, подложки, синтезатори, клавиатури, перкусии, баси, хор и много други звуци и инструменти.

Изтеглете Nexus

Стейнбърг Гранд 2

Grand е виртуален пиано, само пиано и нищо повече. Този инструмент звучи перфектно, качествено и просто реалистично, което е важно. Мозъкът Steinberg, който, между другото, създателите на Кубасе, съдържа в състава си образци от концертния пиано, в който не само самата музика се реализира, но и звуците от натискания на клавиши, педали и чукове. Това ще даде на всяка музикална композиция реализъм и естественост, сякаш истинският музикант играе за нея водещата партия.

Големият VST plug-in за FL Studio

Grand за FL Studio поддържа 4-канален съраунд звук, а самият инструмент може да бъде поставен във виртуална зала така, както ви е необходима. В допълнение, този VST plug-in е оборудван с редица допълнителни функции, които могат значително да подобрят ефективността на работа на компютъра в действие - The Grand се грижи за RAM, разтоварвайки от него неизползвани проби. Има режим ECO за слаби компютри.

Изтегляне The Grand 2

Steinberg HALion

HALion е друг plug-in от Steinberg. Той е усъвършенстван пробойник, в който освен стандартната библиотека можете да импортирате продукти на трети страни. В този инструмент има много качествени ефекти, има усъвършенствани инструменти за управление на звука. Както в The Grand, има технология, която да спести RAM. Поддържа се мултиканален (5.1) звук.

Halion VST plug-in за FL Studio

Интерфейсът HALion е прост и ясен, без претоварване с ненужни елементи, а вътрешността на приставката има вграден миксер, в който можете да обработвате ефектите на използваните проби. Всъщност, говорейки за проби, те най-вече имитират оркестрови инструменти - пиано, цигулка, виолончело, вятър, перкусии и други подобни. Възможно е да се коригират техническите параметри за всяка отделна извадка.

Steinberg Halion VST plug-in за FL Studio

В HALion има вградени филтри, а сред ефектите е реверберация, фейдър, забавяне, хор, набор от еквалайзери, компресори. Всичко това ще ви помогне да постигнете не само качество, но и уникален звук. Ако желаете, стандартна проба може да се превърне в нещо съвсем ново, уникално.

Халион 3 VST plug-in за FL Studio

Освен това, за разлика от всички гореописани приставки, HALion поддържа работа с образци не само на собствен формат, но и с редица други. Така например можете да добавите към него всички проби от WAV формат, библиотека от проби от стари версии на Contact от Native Instruments и много други, което прави този инструмент VST наистина уникален и със сигурност заслужава внимание.

Халион 3 VST plug-in за FL Studio

Изтеглете HALion

Серия "Native Instruments Solid Mix"

Това не е пробойник и синтезатор, а набор от виртуални инструменти, насочени към подобряване на качеството на звука. Този продукт Native Instruments включва три приставки SOLID BUS COMP, SOLID DYNAMICS и SOLID EQ. Всички те могат да се използват в миксер FL Studio на етап записване на музикалната ви композиция.

SOLID BUS COMP е усъвършенстван и лесен за ползване компресор, който ви позволява да постигнете не само висококачествен, но и прозрачен звук в работата си.

Solid Comp VST plug-in за FL Studio

SOLID DYNAMICS е мощен стерео компресор, който включва и порти и разширителни инструменти. Това е идеалното решение за динамична обработка на отделните инструменти на каналите на миксера. Тя е лесна и удобна за използване, всъщност позволява да се постигне кристално ясен студиен звук.

Solid Dynamics VST plug-in за FL Studio

SOLID EQ е 6-лентов еквалайзер, който лесно може да се превърне в един от любимите ви инструменти при смесване на песни. Предоставя незабавни резултати, което ви позволява да постигнете отличен, чист и професионален звук.

Приставка Solid EQ VST за FL Studio

Изтеглете серията Solid Mix

Прочетете още: Смесване и овладяване в FL Studio

Това е всичко, сега знаете за най-добрите VST плъгини за FL Studio, знаете как да ги използвате и това, което обикновено представляват. Във всеки случай, ако създавате сами себе си, един или два приставки очевидно няма да бъде достатъчно, за да работите. Освен това много от инструментите, описани в тази статия, изглеждат много малко, защото творческият процес не познава граници. Пишете в коментарите, какви плъгини използвате, за да създавате музика и за нейната информация, можем само да ви пожелаем творчески успех и продуктивно занимание на любимото си нещо.