Много играчи погрешно смятат, че основната игра е мощна видеокарта, но това не е напълно вярно. Разбира се, много графични настройки не засягат CPU по никакъв начин, а засягат само графичната карта, но това не отрича факта, че процесорът не работи по време на играта. В тази статия ще разгледаме подробно принципа на работата на процесора в игрите, ще разберем защо е необходимо да имаме мощно устройство и влиянието му в игрите.

Прочетете още:
Устройство на модерния компютърен процесор
Принципът на модерния процесор на компютъра

Ролята на процесора в игрите

Както знаете, CPU прехвърля команди от външни устройства към системата, изпълнява операции и прехвърля данни. Скоростта на изпълнение на операциите зависи от броя на сърцевините и други характеристики на процесора. Всички функции се използват активно, когато включите която и да е игра. Нека да разгледаме някои прости примери:

Работа с потребителски команди

На практика всички игри по някакъв начин включват външни свързани периферни устройства, независимо дали става дума за клавиатура или мишка. Те управляват транспорта, характера или някои предмети. Процесорът получава команди от плейъра и ги предава на самата програма, където програмираното действие се изпълнява почти без забавяне.

Команди от външни устройства в GTA 5

Тази задача е една от най-големите и най-сложни. Поради това често има забавяне при реакция при преместване, ако играта няма достатъчно процесори. От броя на кадрите това не се отразява по никакъв начин, но е почти невъзможно да се управлява.

Прочетете още:
Как да изберем клавиатура за вашия компютър
Как да изберем мишка за вашия компютър

Генериране на произволни обекти

Много елементи в игрите не винаги се показват на едно и също място. Да вземем като пример обичайните боклуци в играта GTA 5. Двигателят на играта, дължащ се на процесора, решава да генерира обекта в определено време на определеното място.

Генериране на произволни обекти в GTA 5

Това означава, че обектите изобщо не са случайни и са създадени от определени алгоритми, дължащи се на мощта на процесора. Освен това е необходимо да се вземе предвид наличието на голям брой различни произволни предмети, двигателят изпраща инструкции до процесора, какво точно трябва да бъде генерирано. От това се оказва, че един по-разнообразен свят с голям брой непостоянни обекти изисква процесорът да има висока мощност, за да генерира необходимите.

Поведение на NPC

Нека да разгледаме този параметър с примера на игрите с отворения свят, така че ще бъде по-очевиден. NPC се наричат ​​всички символи, неконтролирани от плейъра, те са програмирани за определени действия, когато се появят определени стимули. Например, ако отворите пожар от оръжие в GTA 5, тълпата просто ще се движи в различни посоки, няма да изпълнява отделни действия, защото изисква голямо количество ресурси на процесора.

НПК поведение в игрите

Освен това, в игрите с отворения свят никога няма да има случайни събития, които главният герой няма да види. Например, на спортна площадка никой няма да играе футбол, ако не го виждате, но стои зад ъгъла. Всичко се върти само около главния герой. Двигателят няма да направи това, което не виждаме поради местоположението му в играта.

Обекти и околна среда

Процесорът трябва да изчисли разстоянието до обектите, тяхното начало и край, да генерира всички данни и да предаде видеокартата за показване. Отделна задача е да се изчислят съседни обекти, това изисква допълнителни ресурси. След това видеокартата се използва за работа с изградената среда и допълва фините детайли. Поради слабата мощност на процесора в игрите, понякога обектите не са напълно изтеглени, пътят изчезва, сградите остават кутии. В някои случаи играта просто спира временно за генерирането на среда.

Създаване на среда в игрите

Тогава всичко зависи само от двигателя. В някои игри деформацията на автомобилите, симулацията на вятъра, вълната и тревата изпълняват видео карти. Това значително намалява натоварването на процесора. Понякога се случва, че тези действия трябва да се извършват от процесора, заради това, което се случва и рамки и фризове. Ако частиците: искри, мига, водни пръски се извършват от процесора, тогава най-вероятно те имат определен алгоритъм. Фрагменти от счупен прозорец винаги падат същите и така нататък.

Какви настройки в игрите засягат процесора

Нека да разгледаме някои съвременни игри и да разберем какви графични настройки се отразяват върху процесора. В тестовете ще участват четири игри, разработени от собствените си двигатели, което ще ви помогне да направите теста по-обективен. За да направим тестовете колкото е възможно по-обективни, използвахме видеокартата, която тези игри не са зареждали 100%, това ще направи тестовете по-обективни. Ще измерим промените в същите сцени, като използваме наслагването от програмата FPS монитор ,

Прочетете още: Програми за показване на FPS в игрите

GTA 5

Промяната в броя на частиците, качеството на текстурите и намаляването на разделителната способност не повишават по никакъв начин производителността на процесора. Ръстът на персонала е видим само след намаляването на населението и минималния диапазон на рисуване. При промяната на всички настройки до минимум няма нужда, тъй като в GTA 5 почти всички процеси поемат видеокартата.

GTA 5 Графични настройки

Поради намаляването на популацията се постигна намаляване на броя обекти със сложна логика, а разстоянията за рендиране намалиха общия брой показани обекти, които виждаме в играта. Това е, че сега сградите не изглеждат като кутии, когато сме далеч от тях, сградите просто липсват.

Гледайте кучета 2

Действията след обработването, като дълбочина на полето, размазване и сечение, не увеличават броя на кадрите в секунда. Въпреки това имаме малко увеличение след намаляване на настройките на сенките и частиците.

Настройки на графиката Гледайте кучета 2

Освен това се постига леко подобрение на гладкостта на изображението след намаляване на релефа и геометрията до минимални стойности. Намаляването на резолюцията на екрана на положителните резултати не е така. Ако намалите до минимум всички стойности, ще постигнете точно същия ефект, както при намаляване на настройките на сенките и частиците, така че няма смисъл.

Crysis 3

Crysis 3 все още е една от най-взискателните компютърни игри. Тя е разработена със собствен двигател CryEngine 3 , така че трябва да имате предвид, че настройките, които са засегнали гладкостта на картината, може да не дадат такъв резултат в други игри.

Настройки на графиката Crysis 3

Минималните настройки на обекти и частици значително увеличиха минималната скорост на въртене, но все още имаше понижение. В допълнение, изпълнението в играта се отразява след намаляване на качеството на сенките и водата. За да се отървете от рязкото изтегляне помогнаха да се намалят всички параметри на графиката до най-малкото, но това почти не се отрази на гладкостта на картината.

Прочетете още: Програми за ускоряване на игрите

Battlefield 1

В тази игра има по-голямо разнообразие от поведения на NPC, отколкото в предишните, така че това има значителен ефект върху процесора. Всички тестове бяха проведени в един режим и в него натоварването на процесора е леко намалено. За да се постигне максимално увеличение на броя на кадрите за секунда, ни помогна да намалим качеството на последващата обработка до минимум и за същия резултат постигнахме, след като намалихме качеството на мрежата до най-ниските параметри.

Настройки за графика Battlefield 1

Качеството на текстурите и терена спомогнаха малко да се освободи от процесора, да се добави гладкост към картината и да се намали броят на тегленията. Ако намалим абсолютно всички параметри до минимум, получаваме повече от петдесет процента увеличение на средната стойност на броя на кадрите в секунда.

данни

По-горе разглобихме няколко игри, при които промяната на графичните настройки оказва влияние върху производителността на процесора, но това не гарантира, че във всяка игра ще получите същия резултат. Поради това е важно да се подхожда към подбора на процесора отговорно дори на етапа на сглобяване или закупуване на компютър. Добра платформа с мощен процесорен процесор ще направи играта не комфортна дори и на видеокартата от висок клас, но без последният GPU модел ще повлияе на производителността в игрите, ако процесорът не издърпа.

Прочетете още:
Изберете процесор за вашия компютър
Изберете подходяща графична карта за вашия компютър

В тази статия разгледахме принципите на работа на процесора в игрите, като използвахме пример за популярни игри с натоварване, показани графични настройки, които оказват максимално влияние върху натоварването на процесора. Всички тестове бяха възможно най-надеждни и обективни. Надяваме се, че предоставената информация е не само интересна, но и полезна.

Прочетете още: Програми за увеличаване на FPS в игрите