Локалната мрежа между два или повече компютъра отваря много нови възможности за потребителите. Но може да се реализира само ако има връзка между устройствата чрез специален кабел или чрез Wi-Fi. За щастие има много специални приложения, които ви позволяват да създавате виртуална локална мрежа през Интернет, дори ако компютрите се намират в различни държави, така че да можете да общувате, да прехвърляте файлове, да осъществявате повиквания и да се свързвате с кооперативни игри.

Хамачи

Най-популярният и ефективен начин за създаване на локална мрежа е Hamachi. Използвайки интернет връзка, тя ви позволява да създадете виртуална мрежа във формат клиент-сървър, да организирате свой собствен сървър или да се свържете със съществуващ. За да направите това, трябва да знаете специален идентификатор (присвоен автоматично) и парола, посочена от потребителя. Има много настройки, в които можете да дефинирате почти всичко - от външния вид на приложението до техническите параметри.

Меню Хамачи

Свързаните потребители могат да си водят кореспонденция, да прехвърлят файлове и да играят заедно компютърни игри, в които сървърите не се предоставят от разработчика. Безплатната версия отключва всички функции, но с ограничения. По този начин можете да създадете не повече от една мрежа, към която не повече от пет компютъра могат да се свържат. Ако имате един от лицензите, тези ограничения или се разширяват, или изобщо се премахват.

Изтеглете Hamachi

Прочетете също: Популярни аналози на програмата Hamachi

Radmin VPN

Radmin VPN е отличен аналог на Hamachi със същия списък с функции, дори интерфейсът е изключително подобен. Приложението е напълно безплатно и ви позволява да създадете локална мрежа с няколко кликвания. Системата използва защитен VPN тунел с висококачествено криптиране на данни, чрез който можете да прехвърляте файлове и да пишете съобщения, без да се притеснявате за безопасността на данните. Максималната скорост на връзката може да бъде до 100 Mbps.

Radmin VPN интерфейс

Програмата е чудесна за свързване на множество компютри и получаване на отдалечен достъп. Геймърите също ще могат да го използват като инструмент за съвместна игра. Интерфейсът е направен на руски език, а на официалния уебсайт можете да се запознаете не само с възможностите, но и с подробно ръководство за използване.

Изтеглете най-новата версия на Radmin VPN от официалния уебсайт

CommFort

На следващо място е платена програма за създаване на локална мрежа, която е предназначена най-вече за предприятия. CommFort ви позволява да обедините неограничен брой компютри, да създавате видеоконференции между тях, да обменяте файлове и съобщения, да осигурявате отдалечен достъп до друг член на сървъра и много други. Освен това е внедрена система от съобщения и новини, достъпна за всички потребители.

Програмен интерфейс CommFort

За да се запознаете с всички възможности, можете да използвате безплатната 30-дневна версия, в която е на разположение сървър за 5 клиента. В платената версия ограниченията се премахват. Предлагат се годишен и безсрочен лиценз, както и три опции: Бизнес (20 клиента), ViceoConf Бизнес (60 клиенти + конференции) и All-In (всички функции + неограничени потребители).

Изтеглете последната версия на CommFort от официалния уебсайт

Уипиен

Wippien е безплатно приложение с отворен код, което е проста услуга за организиране на виртуални мрежи между неограничен брой компютри. Не са много функциите на програмата, но това е напълно достатъчно за много цели. В него можете да провеждате кореспонденция в услугите ICQ, MSN, Yahoo, AIM, Google Talk, както и да прехвърляте файлове през P2P връзка. За това се използва VPN технология със силно криптиране.

Wippien програмен интерфейс

Wippien може да се използва за съвместни игри, ако е необходимо. За да направите това, достатъчно е да организирате мрежа, да се свържете с нея с приятели и след това да влезете в играта. Руски интерфейс не е предоставен.

Изтеглете последната версия на Wippien от официалния уебсайт

NeoRouter

NeoRouter е професионално междуплатформено приложение, което ви позволява да създавате виртуални VPN мрежи за различни цели, като по този начин осигурява отдалечен достъп между компютрите и позволява трансфер на данни през P2P. Осигурява контролер на домейн и корпоративна защитна стена. Налични са две версии: домашна и бизнес. Всеки от тях има свои собствени възможности и се закупува отделно.

Интерфейс на програмата NeoRouter

Приложението може да се инсталира на компютър или просто да се стартира от USB флаш устройство. Има пробна версия, която работи в продължение на 14 дни. Когато купувате лиценз, определящият фактор е броят на компютрите, които ще бъдат свързани към мрежата - може да има от 8 до 1000.

Изтеглете последната версия на NeoRouter от официалния уебсайт

Гарена плюс

Почти всеки любител на видеоигрите е чувал за тази програма. Garena Plus не е като предишните решения, защото не е просто инструмент за създаване на локални мрежи, а цяла общност от геймъри с поддръжка за огромен брой игри и готови сървъри. Тук можете да добавяте приятели, да придобивате опит в профила, да събирате лобита, да чатите, да изпращате файлове и др.

Интерфейс на програмата Garena Plus

За да използвате платформата, трябва да се регистрирате, но можете да направите това, като използвате социални мрежи, например Facebook. Днес Garena Plus поддържа 22 онлайн игри, включително Warcraft 3: Frozen Throne, Left 4 Dead 1 и 2, CS: Source, CS 1.6, Starcraft и много други. Приложението се разпространява безплатно и има русифициран интерфейс. Прави впечатление, че от време на време в тази платформа се провеждат аматьорски турнири.

Изтеглете последната версия на Garena Plus от официалния уебсайт

LanGame ++

Нека разгледаме друго приложение за създаване на локална мрежа с цел да играем заедно. LanGame ++ е безплатен и поддържа английски и руски език. Официалният уебсайт има имейл и ICQ разработчик, за когото можете да получите поддръжка. Налични са два режима на работа: сървър и клиент. В първия случай потребителят сам „хоства“ локалната мрежа, във втория се свързва с вече създадената, ако има адрес и парола.

Интерфейс на програмата LanGame ++

Струва си да се отбележи необичайна функция, която не се предлага в нито едно от решенията, изброени в статията. LanGame ++ ви позволява да сканирате локалната си мрежа за сървъри за игри и да се свържете с тях. За 10 секунди програмата проверява повече от 60 хиляди IP адреса. Списъкът с поддържани игри включва почти всички популярни игри от FIFA и Minecraft до Quake и S.T.A.L.K.E.R.

Изтеглете последната версия на LanGame ++ от официалния уебсайт

Разгледахме няколко от най-популярните приложения за организиране на локална мрежа между отдалечени устройства. Някои от тях са насочени към компютърни игри, други са специално проектирани от организации за отдалечен достъп, прехвърляне на файлове, видеоконференции и други задачи, подходящи за корпоративни цели.