Android смартфоните и таблетите са най-често използваните мобилни устройства сред потребителите от цял ​​свят. Водещите и свързаните с тях устройства често работят стабилно и безупречно, но бюджетът и остарелите не винаги се държат правилно. Много потребители в такива ситуации вземат решение да изпълнят своя фърмуер, като по този начин инсталират по-нова или просто подобрена (персонализирана) версия на операционната система. За тези цели, без изключение, трябва да използвате една от специализираните програми за компютъра. За петимата най-популярни представители на този сегмент ще говорим в днешната ни статия.

Вижте също: Общи инструкции за мигащи мобилни устройства

SP Flash Tool

Интелигентен телефон Флаш инструмент е сравнително лесна за използване програма за работа с смартфони и таблети, "сърцето" на което е MediaTek процесор (MTK). Основната му функция, разбира се, е мигането на мобилни устройства, но освен това има инструменти за архивиране на данни и раздели от паметта, както и форматиране и тестване на последните.

Модел на процесора за смартфони

Вижте също: Фърмуер MTK-устройства в програмата SP Flash Tool

Потребителите, които за първи път се обърнаха към SP Flash Tool за помощ, със сигурност ще бъдат доволни от обширната система за помощ, да не говорим за изобилието от полезна информация, която може да бъде намерена на тематични сайтове и форуми. Между другото soringpcrepair.com Има и доста „живи” примери за мигащи смартфони и таблети на Android с това мултифункционално приложение, а връзката към подробните инструкции за работа с нея е предоставена по-горе.

Ashampoo_Snap_April 15, 2017_01h22m18s_005_Smart Телефон Флаш Инструмент-Runtime Трейс режим-

Изтеглете SP Flash Tool

QFIL

Този инструмент за мигане на мобилни устройства е компонент от софтуерния пакет Qualcomm Products Support Tools (QPST), фокусиран върху разработчиците, разработчиците, сервизните центрове и др. Самият QFIL, както можете да видите от пълното му име, е предназначен за смартфони и таблети, които са базирани на процесора Qualcomm Snapdragon. Това е, всъщност, това е същият SP Flash Tool, но за противоположния лагер, който между другото заема водеща позиция на пазара. Ето защо списъкът на Android устройствата, поддържани от тази програма, е наистина огромен. Техният брой включва продукти на известната китайска компания Xiaomi, но ще разкажем за тях поотделно.

Qualcomm Flash Image Loader (QFIL) за мигащи мобилни устройства на Android

QFIL има прост, ясен дори за неопитен потребителски графичен корпус. Всъщност, често всичко, което се изисква от него, е да свърже устройството, да посочи пътя до файла (или файловете) на фърмуера и да започне процедурата по инсталиране, която след приключване ще бъде записана в дневника. Допълнителни характеристики на този "мигач" са наличието на резервни инструменти, преразпределението на секциите на паметта и възстановяването на "тухли" (често това е единственото ефективно решение за повредени устройства Qualcomm). Също така и без недостатъци - програмата няма защита срещу погрешни действия, поради което, несъзнателно, можете да повредите устройството, а за да работите с него ще трябва да инсталирате допълнителен софтуер.

Фърмуер за мобилни устройства на Android в Qualcomm Flash Image Loader (QFIL)

Изтеглете програмата QFIL

Один

За разлика от двете програми, разгледани по-горе, целящи да работят с възможно най-широка гама мобилни устройства, това решение е предназначено изключително за продукти на Samsung. Функционалността на Odin е много по-тясна - с негова помощ можете да инсталирате официален или потребителски фърмуер на смартфон или таблет, както и да прожектирате отделни софтуерни компоненти и / или дялове. Освен всичко друго, този софтуер може да се използва за възстановяване на повредени устройства.

Odin3 v3-12 podkl, подканете миналото

Вижте също: Samsung мобилно устройство Firmware Один

Интерфейсът на Один е направен в сравнително прост и интуитивен стил, дори потребителят, който пусна този софтуерен инструмент, може да разбере целта на всеки контрол. Освен това, поради голямата популярност на мобилните устройства на Samsung и "пригодността" на повечето от тях за фърмуера, в интернет може да се намери много полезна информация и подробни инструкции за работа с конкретни модели. На нашия сайт има и отделна рубрика, посветена на тази тема, връзката към нея е представена по-долу, а по-горе - ръководство за използване на Один за тези цели.

Опции на Odin3 v3-12

Изтеглете Один

Вижте също: Фърмуер на смартфона и таблета Samsung

XiaoMiFlash

Собственото софтуерно решение за фърмуер и възстановяване се фокусира върху собствениците на смартфони Xiaomi, които, както знаете, са доста многобройни в домашното пространство. Някои мобилни устройства от този производител (тези, базирани на Qualcomm Snapdragon) могат да бъдат премигнати чрез програмата QFIL, разгледана по-горе. MiFlash, от своя страна, е предназначен не само за тях, но и за тези, които са базирани на хардуерната платформа на китайската марка.

XiaoMiFlash интерфейс

Вижте също: Xiaomi смартфон фърмуер

Отличителните черти на приложението включват не само прост и интуитивен интерфейс, но и наличието на допълнителни функции. Те включват автоматична инсталация на драйвери, защита срещу неправилни и погрешни действия, които ще бъдат особено полезни за начинаещи, както и създаването на лог файлове, благодарение на които по-опитните потребители ще могат да проследяват всяка стъпка от процедурата, която изпълняват. Приятна бонус към този "мигач" е особено широката и отзивчива потребителска общност, която включва много "осведомени" ентусиасти, които са готови да помогнат.

XiaoMiFlash драйвер

Изтеглете програмата XiaoMiFlash

ASUS Flash Tool

Както може да се разбира от името на програмата, тя е предназначена изключително за работа с смартфони и таблети на добре позната тайванска компания ASUS, чиито продукти, макар и не толкова популярни като Samsung, Xiaomi и други Huawei, но все още имат своя собствена значителна потребителска база. Функционално, този Flash Tool не е толкова богат, колкото неговия смартфон за устройствата MTK или собственото му решение от Xiaomi. По-скоро той е подобен на Один, тъй като е заточен изключително за фърмуера и възстановяване на мобилни устройства от дадена марка.

Избор на модел ASUS Flash Tool

И все пак продуктът на ASUS има приятно предимство - непосредствено преди основната процедура потребителят трябва да избере устройството си от вградения списък, след което посоченият модел ще бъде „проверен“ с добавените фърмуерни файлове. Защо ви е нужен? За да бъдете сигурни, че няма да разрушите, да не "превърнете" мобилния си приятел, пишейки в паметта си несъвместими или просто неподходящи данни. Програмата има само една допълнителна функция - възможност за пълно почистване на вътрешното хранилище.

Настройки на ASUS Flash Tool

Изтеглете ASUS Flash Tool

В тази статия говорихме за няколко софтуерни решения, които най-често се използват за мигане и възстановяване на мобилни устройства с Android на борда. Първите две са фокусирани върху работа с смартфони и таблети от противоположни (и най-масивните) лагери - MediaTek и Qualcomm Snapdragon. Следващото трио е предназначено за устройства от конкретни производители. Разбира се, има и други инструменти, които дават възможност да се решават подобни проблеми, но те са по-фокусирани и по-малко масивни.

Вижте също: Как да се възстанови Android "тухла" t

Надяваме се, че този материал е полезен за вас. В случай, че не знаете или не сте сигурни кои от програмите за фърмуера на Android, които смятахме да използвате, е точно за вас, задайте въпроса си в коментарите по-долу.