Овърклокването или овърклокването на компютър е процедура, при която се правят промени в настройките по подразбиране на процесора, паметта или видеокартата, за да се подобри производителността. Като правило, това се прави от ентусиасти, които се стремят да създават нови записи, но с правилното познание това е възможно дори за обикновения потребител. В тази статия ще разгледаме софтуер за овърклок на видеокарти, произведени от AMD.

Преди да извършите каквито и да е действия по овърклок, е необходимо да разгледате документацията за компонентите на компютъра, като обръщате внимание на ограничените параметри, препоръките на специалистите по отношение на правилното разпръскване, както и информация за възможните негативни последици от такава процедура.

AMD overDrive

AMD OverDrive е инструмент за овърклок на производители на видеокарти със същото име, който се предлага от Catalyst Control Center. С него можете да регулирате честотата на видео процесора и паметта, както и ръчно да настроите скоростта на вентилатора. Сред недостатъците може да се забележи неудобен интерфейс.

AMD Catalyst--Control-Център-Proizvoditelsnost-AMD OverDrive-

Изтеглете контролния център на AMD Catalyst

PowerStrip

PowerStrip е малко известна програма за настройка на компютърна графична система с функция за овърклок. Овърклокването е възможно само чрез коригиране на стойностите на GPU и честотата на паметта. За разлика от AMD OverDrive, има налични профили за ефективност, в които можете да запазите настройките си за овърклок. Това ви позволява бързо да овърклокнете картата, например, преди да започнете играта. Недостатъкът е, че новите видеокарти не винаги са правилно идентифицирани.

Овърклок на видеокарта в PowerStrip

Изтегляне на PowerStrip

AMD графичен часовник инструмент

В допълнение към овърклокването, увеличавайки честотата на процесора и паметта на видеокартата, която горните програми можеха да се похвалят, AMD GPU Clock Tool също така поддържа овърклок на захранващото напрежение на GPU. Отличителна черта на AMD GPU Clock Tool е показването на текущата честотна лента на видео-шината в реално време и недостатъкът е липсата на руски език.

Основен интерфейс на AMD GPU Clock Tool

Изтеглете инструмента за часовник AMD GPU

MSI Afterburner

MSI Afterburner е най-функционалната програма за овърклок сред всички, които присъстват в този преглед. Поддържа регулирането на стойностите на напрежението, основните честоти и паметта. Можете ръчно да зададете скоростта на въртене на вентилатора в проценти или да активирате автоматичния режим. Има параметри за мониторинг под формата на графики и 5 клетки за профили. Голямо предимство на приложението е своевременното му актуализиране.

Основен прозорец MSI-Afterburner

Изтеглете MSI Afterburner

ATITool

ATITool е помощна програма за видеокарти AMD, с която можете да извършвате овърклок, като променяте честотата на процесора и паметта. Има възможност автоматично да търси ограничения за овърклок и профили за ефективност. Съдържа инструменти като тест за артефакти и наблюдение на параметрите. В допълнение, той ви позволява да зададете горещи клавиши за бързи функции за управление.

Glavnoe-menyu-utilityi-ATITool-1

Изтеглете ATITool

ClockGen

ClockGen е проектиран да овърклоква системата и е подходящ за компютри, които са били пуснати преди 2007 г. За разлика от разглеждания софтуер, тук се извършва овърклок, като се променят честотите на автобусите PCI-Express и AGP. Също така подходящ за наблюдение на системата.

Glavnoe-Okno-ClockGen

Изтеглете програмата ClockGen

Тази статия описва софтуера, предназначен за овърклок на AMD карти в Windows. MSI Afterburner и AMD OverDrive осигуряват най-сигурното овърклок и поддръжка за всички съвременни видеокарти. ClockGen може да овърклоква видео картата, като променя честотата на графичната шина, но е подходяща само за по-стари системи. Инструментът за часовник AMD GPU Clock и функциите на ATITool са дисплей в реално време на текущата честотна лента на видео-шината и поддръжка за горещи клавиши, съответно.