Един от най-масивните папки в Windows 7, който заема значително място на C- устройството, е системната директория "WinSxS" . Освен това той има тенденция към постоянен растеж. Следователно, много потребители се изкушават да почистват тази директория, за да направят място на твърдия диск. Нека да видим какви данни се съхраняват в "WinSxS" и дали е възможно да се почисти тази папка без отрицателни последствия за системата.

Прочетете още: Почистване на директорията на Windows от боклука в Windows 7

Методи за почистване "WinSxS"

"WinSxS" е системен каталог, чието съдържание се намира в Windows 7 по следния начин:

C:WindowsWinSxS

Съдържанието на папката WinSxS в Windows Explorer 7

В посочените директории версии на всички актуализации на различни компоненти на Windows се съхраняват и тези актуализации постоянно се натрупват, което води до редовно увеличаване на размера му. При различни системни повреди, съдържанието на WinSxS се използва за връщане към стабилна операционна система. Следователно, не можете да изтриете или напълно да почистите тази директория, защото при най-малката грешка рискувате в крайна сметка да получите мъртва система. Но можете да почистите някои от компонентите в указаната директория, въпреки че Microsoft препоръчва да го направите само в краен случай, ако критично нямате достатъчно място на диска. Поради това препоръчваме преди да изпълните всички процедури, които ще бъдат описани по-долу, направете резервно копие на операционната система и го запазете на отделен носител.

Инсталиране на актуализацията KB2852386

Трябва да се отбележи, че за разлика от операционната система Windows 8 и по-късно OS, "седем" първоначално нямаха вграден инструмент за почистване на папката "WinSxS" , а ръчното изтриване, както бе споменато по-горе, е неприемливо. Но, за щастие, по-късно бе пусната актуализация KB2852386, която съдържа кръпка за помощната програма Cleanmgr и помага за решаването на зададения проблем. Така че първо трябва да сте сигурни, че тази актуализация е инсталирана на вашия компютър или да я инсталирате в случай на отсъствие.

 1. Кликнете върху Старт . Отидете на "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел, като използвате бутона "Старт" в Windows 7

 3. Кликнете върху "Система и сигурност" .
 4. Отидете в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 5. Отворете Центъра за актуализации на Windows .
 6. Отворете раздела Windows Update в раздела Система и защита на контролния панел в Windows 7

 7. В долната лява част на прозореца, който се показва, кликнете върху "Инсталирани актуализации" .
 8. Отворете инсталираните актуализации от Windows Update в контролния панел в Windows 7

 9. Отваря се прозорец със списък от инсталирани на компютъра актуализации. Трябва да намерим актуализацията KB2852386 в раздела "Microsoft Windows" на този списък.
 10. Прозорецът Инсталирани актуализации в контролния панел в Windows 7

 11. Но проблемът е, че елементите в списъка могат да бъдат много, и затова рискувате да отделите значително време за търсене. За да улесните задачата, поставете курсора в полето за търсене отдясно на адресната лента на текущия прозорец. Въведете следния израз:

  KB2852386

  След това само елементът с горния код трябва да остане в списъка. Ако го видите, всичко е наред, необходимата актуализация е инсталирана и можете веднага да отидете на начините за почистване на папката "WinSxS" .

  Актуализацията на KB2852386 е инсталирана в прозореца Инсталирани актуализации в контролния панел на Windows 7

  Ако елементът не се показва в текущия прозорец, това означава, че за да постигнете целите, зададени в тази статия, трябва да изпълните процедурата за актуализиране.

 12. Актуализирането на KB2852386 не е инсталирано в прозореца Инсталирани актуализации в контролния панел в Windows 7

 13. Върнете се в "Център за актуализации" . Това бързо може да бъде направено, ако сте действали точно както е описано по-горе, като кликнете върху стрелката, която се намира наляво в горната част на текущия прозорец вляво от адресната лента.
 14. Връщане в Windows Update от прозореца Инсталирани актуализации в контролния панел в Windows 7

 15. За да се уверите, че компютърът ви ще види необходимата актуализация, кликнете върху иконата "Търсене на актуализации" в лявата част на прозореца. Това е особено важно, ако не сте активирали автоматичните актуализации.
 16. Отворете Windows Update в контролния панел на Windows в Windows 7

 17. Системата ще търси за актуализации, които не са инсталирани на вашия компютър.
 18. Търсете актуализации в Windows Update в контролния панел в Windows 7

 19. Когато процедурата приключи, кликнете върху етикета "Налични важни актуализации" .
 20. Отворете списъка с важни актуализации в прозореца Windows Update в контролния панел в Windows 7

 21. Ще се покаже списък с важни актуализации, които не са инсталирани на компютъра ви. Можете да изберете кои да се инсталират, като ги поставите вляво от етикетите в квадратчетата за отметка. Поставете отметка в квадратчето до името "Актуализиране за Windows 7 (KB2852386)" . След това кликнете върху "OK" .
 22. Отворете инсталацията за актуализация на KB2852386 в прозореца Windows Update в контролния панел в Windows 7

 23. Връщайки се в прозореца "Център за актуализации" , кликнете върху "Инсталиране на актуализации" .
 24. За да стартирате инсталирането на актуализация в прозореца Windows Update в контролния панел в Windows 7

 25. Ще започне процесът на инсталиране на избраните актуализации.
 26. Как да инсталирате актуализацията в прозореца Windows Update в контролния панел в Windows 7

 27. След завършването му рестартирайте компютъра. Сега ще имате необходимия инструмент за почистване на директорията "WinSxS" .

Актуализациите се инсталират в Центъра за актуализации на Windows в контролния панел на Windows 7

След това ще разгледаме различните начини за почистване на директорията WinSxS, използвайки помощната програма Cleanmgr.

Урокът: Инсталиране на Windows 7 ръчно

Метод 1: Команден ред

Процедурата, от която се нуждаем, може да се извърши чрез "командната линия" , чрез която се стартира програмата Cleanmgr.

 1. Кликнете върху Старт . Кликнете върху "Всички програми" .
 2. Отидете на Всички програми с бутона "Старт" в Windows 7

 3. Отворете папката "Стандарт" .
 4. Отидете в директорията "Стандарт", като използвате бутона "Старт" в Windows 7

 5. В списъка намерете "Команден ред" . Кликнете върху името с десния бутон на мишката ( PCM ). Изберете опцията "Изпълни като администратор" .
 6. Стартирайте командния ред като администратор от контекстното меню в стандартната директория, като използвате бутона "Старт" в Windows 7

 7. Активирането на "Command Line" се извършва . Въведете следната команда:

  Cleanmgr

  Натиснете Enter .

 8. Стартирайте помощната програма cleanmgr, като напишете команда в интерфейса на командния ред в Windows 7

 9. Отваря се прозорец, където ще бъдете подканени да изберете диска, в който ще се извършва почистването. По подразбиране е C дял. И го оставете, ако вашата операционна система има стандартно оформление. Ако по някаква причина е инсталиран на друг диск, изберете го. Кликнете върху OK .
 10. Изберете диска, който да почистите в диалоговия прозорец в Windows 7

 11. След това полезността оценява размера на пространството, което може да изчисти по време на съответната операция. Може да отнеме известно време, затова бъдете търпеливи.
 12. Определяне на размера на пространството, което може да бъде освободено на диска C от програма за почистване на диска в Windows 7

 13. Извежда се списък на системните обекти, които ще се почистват. Сред тях, не забравяйте да намерите елемента "Почистване на актуализациите на Windows" (или "Файлове на резервното копие на пакета за актуализиране" ) и да поставите бележка до него. Тази позиция е отговорна за почистването на папката "WinSxS" . От другата страна, поставете отметките по ваше желание. Можете да премахнете всички други бележки, ако не искате да почистите нищо друго, или да маркирате тези компоненти, където искате да премахнете "боклука". След това кликнете върху "OK" .

  Стартиране на почистване на диска в прозореца за почистване на диска в Windows 7

  Моля, обърнете внимание! В прозореца "Почистване на диска " може да липсва елементът "Почистване на актуализациите на Windows" . Това означава, че в директорията "WinSxS" няма елементи, които да бъдат премахнати без отрицателни последствия за системата.

 14. Отваря се диалогов прозорец, който ви пита дали наистина искате да изчистите избраните компоненти. Съгласете се, като кликнете върху "Изтриване на файлове" .
 15. Потвърждаване на изтриването на файлове от помощната програма за почистване на диска в диалоговия прозорец в Windows 7

 16. След това инструментът Cleanmgr ще почисти папката WinSxS на ненужни файлове и автоматично ще затвори.

Процедурата за изтриване на файлове от помощната програма за почистване на диска в Windows 7

Урокът: Активиране на "командния ред" в Windows 7

Метод 2: Графичен интерфейс на Windows

Не всеки потребител може удобно да стартира помощни програми чрез "командния ред" . Повечето потребители предпочитат да правят това, като използват графичния интерфейс на операционната система. Това е напълно осъществимо по отношение на инструмента Cleanmgr. Разбира се, този метод е по-разбираем за обикновения потребител, но, както ще видите, това отнема повече време.

 1. Кликнете върху "Старт" и отидете на "Компютър" .
 2. Отидете на Компютър с помощта на менюто "Старт" в Windows 7

 3. В отворения прозорец "Explorer" в списъка с твърди дискове намерете името на дяла, където е инсталирана текущата операционна система Windows. В по-голямата част от случаите това е C- устройството. Кликнете върху него PCM . Изберете " Свойства" .
 4. Отидете на свойствата на C устройството в Windows Explorer, като използвате контекстното меню в Windows 7

 5. В появяващия се прозорец натиснете "Изчистване на диска" .
 6. Отидете да изчистите C устройството от раздела Общи на свойствата на диска в Windows 7

 7. Същата процедура за изчисляване на пространството, което ще се почисти, което видяхме, използвайки предишния метод, ще започне.
 8. Процедурата за изчисляване на размера на пространството, което може да бъде освободено на диск C от програмата за почистване на диска в Windows 7

 9. В отворения прозорец не обръщайте внимание на списъка с елементи, които трябва да бъдат почистени, и кликнете върху "Изчистване на системните файлове" .
 10. Отворете прозореца за почистване на системния файл от прозореца за почистване на диска в Windows 7

 11. Ще бъде извършена повторна оценка на пространството на устройството, като се вземат предвид системните елементи.
 12. Процедурата за изчисляване на размера на пространството, което може да бъде освободено от устройството C от системните файлове чрез програмата за почистване на диска в Windows 7

 13. След това ще се отвори същия прозорец "Почистване на диска" , който наблюдавахме в Режим 1 . След това трябва да изпълните всички описани в него действия, като се започне с точка 7.

Прозорец за почистване на диска в Windows 7

Метод 3: Автоматично почистване на "WinSxS"

В Windows 8 е възможно да конфигурирате графика за почистване на папката "WinSxS" чрез "Scheduler Task" . В Windows 7, за съжаление, тази функция не е налице. Независимо от това, все още можете да планирате периодично почистване чрез същата "командна линия" , въпреки че не разполагате с гъвкав график.

 1. Активирайте команден ред с административни права по същия начин, както е описано в Метод 1 на това ръководство. Въведете следния израз:

  :: параметры очистки каталога winsxs
  REG ADD "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerVolumeCachesUpdate Cleanup" /v StateFlags0088 /t REG_DWORD /d 2 /f
  :: параметры очистки временных объектов
  REG ADD "HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerVolumeCachesTemporary Files" /v StateFlags0088 /t REG_DWORD /d 2 /f
  :: генерация запланированной задачи "CleanupWinSxS"
  schtasks /Create /TN CleanupWinSxS /RL Highest /SC monthly /TR "cleanmgr /sagerun:88"

  Кликнете върху Enter .

 2. Задачата за ежемесечно почистване на папката WinSxS бе създадена с помощната програма cleanmgr, като въведете команда в интерфейса на командния ред в Windows 7

 3. Сега сте планирали месечна процедура за почистване на папката "WinSxS", като използвате помощната програма Cleanmgr. Задачата ще се изпълнява автоматично веднъж месечно на първия ден без прякото участие на потребителя.

Както можете да видите, в Windows 7 можете да почистите папката "WinSxS" както чрез "Command line", така и през GUI на операционната система. Можете също да насрочите началото на тази процедура, като въведете команди. Но във всички горепосочени случаи операцията ще се извърши с помощта на помощната програма Cleanmgr, специална актуализация, която, ако не е на компютъра, трябва да се инсталира чрез стандартния алгоритъм за обновяване на Windows. Много е важно да запомните всеки потребител: ръчното почистване на папката "WinSxS" чрез изтриване на файлове или използване на програми от трети страни е строго забранено.