Нестабилните сектори или лошите блокове са части от твърдия диск, които трудно могат да бъдат прочетени от контролера. Проблеми могат да бъдат причинени от физическо износване на харддиска или софтуерни грешки. Наличието на прекалено много нестабилни сектори може да доведе до увисвания и смущения в операционната система. За да отстраните проблема, можете да използвате специален софтуер.

Лечения за нестабилни сектори

Да имаш определен процент от лошите блокове е нормална ситуация. Особено, ако твърдият диск не се използва през първата година. Но ако този индикатор превиши нормата, част от нестабилните сектори може да се опита да блокира или да се възстанови.

Вижте също: Как да проверите твърдия диск за лоши сектори

Метод 1: Виктория

Ако секторът е бил нестабилен поради несъответствието между записаната в него информация и контролната сума (например поради липса на запис), тогава такава част може да бъде възстановена чрез презаписване на данните. Това може да стане с програмата Виктория.

Изтеглете Виктория

За това:

 1. Изпълнете вградената проверка SMART, за да определите общия процент на лошите сектори.
 2. Изберете един от наличните режими за възстановяване (Remap, Restore, Erase) и изчакайте процедурата да приключи.

Обработване на нестабилни сектори с Виктория

Софтуерът е подходящ за софтуерни анализи на физически и логически устройства. Той може да се използва за възстановяване на повредени или нестабилни сектори.

Повече подробности: Възстановете програмата за твърди дискове Виктория

Метод 2: Вградени Windows

Можете да проверите и възстановите някои от лошите сектори, като използвате помощната програма за проверка на дискове , вградена в Windows. Процедура:

 1. Стартирайте командния ред като администратор. За да направите това, отворете менюто "Старт" и използвайте търсенето. Кликнете върху прекия път с десния бутон на мишката и изберете "Изпълни като администратор" в падащия списък.
 2. Стартиране на командния ред чрез менюто "Старт"

 3. В chkdsk /r прозорец въведете командата chkdsk /r и натиснете бутона Enter на клавиатурата, за да започнете проверката.
 4. Започване на проверка на диск за възможни грешки

 5. Ако на диска е инсталирана операционна система, проверката ще се извърши след рестартиране. За да направите това, натиснете клавиша Y на клавиатурата, за да потвърдите действието и да рестартирате компютъра.
 6. Потвърждение за анализ на диска на нестабилни сектори

След това ще започне дисковият анализ. Ако някои сектори могат да бъдат пренаписани или коригирани, полезността ще ги възстанови. Ако възникне грешка в процеса, тогава най-вероятно процентът на нестабилните зони е твърде голям. В този случай може да се наложи да подмените хард диска.

Други препоръки

Ако след анализа на твърдия диск с помощта на специален софтуер програмата разкри твърде голям процент от счупени или нестабилни сектори, най-лесният начин е да се замени дефектния твърд диск. Други препоръки:

 1. Ако твърдият диск е бил използван дълго време, най-вероятно магнитната лента е паднала в неизправност. Поради това възстановяването на равна част от секторите няма да поправи ситуацията. HDD се препоръчва да се замени.
 2. Ако след повредата на твърдия диск и увеличаването на индикатора за лоши сектори липсват потребителски данни, можете да ги възстановите с помощта на специален софтуер.
 3. Повече подробности:
  Какво трябва да знаете за възстановяване на изтрити файлове от вашия твърд диск
  Най-добрите програми за възстановяване на изтрити файлове

 4. Не се препоръчва използването на дефектни твърди дискове за съхраняване на важна информация или за инсталиране на операционна система върху тях. Те са нестабилни и могат да бъдат инсталирани на компютъра само като заместващи устройства.

За да предотвратите неуспех на твърдия диск, опитайте да го проверявате периодично за грешки и да го дефрагментирате своевременно.

За да излекувате някои от нестабилните сектори на твърдия диск, можете да използвате стандартни инструменти за Windows или специален софтуер. Ако процентът на счупените зони е твърде голям, след това сменете твърдия диск. Ако е необходимо, можете да възстановите част от информацията от неуспешен диск, като използвате специален софтуер.