Твърдият диск е много важен компонент на всеки компютър. Заедно с това той е чувствителен и чувствителен към различни проблеми. По този начин счупените сектори на повърхността могат да доведат до пълна повреда на работата и неспособността да се използва компютърът.

Винаги е по-лесно да предотврати възникването на проблем, отколкото да се справи с последствията от него. Следователно, всеки потребител, който иска да предотврати възможни проблеми, свързани с неправилната работа на твърдия диск, е важно да се наблюдава наличието на счупени сектори.

Какви са обичайните и счупени сектори?

Секторите са единици за съхранение на информация на твърдия диск, на който той е разделен на етапа на производство. С течение на времето някои от тях може да станат лоши, недостъпни за писане и четене на данни. Счупените сектори или така наречените лоши блокове (от лошите блокове на английски) са физически и логически.

Откъде идват разбитите сектори?

Физически лоши блокове могат да се появят в следните случаи:

 • Фабричен брак;
 • Механични повреди - падане, проникване на въздух и прах;
 • Силно разклащане или удар при записване / четене на данни;
 • Прегряване на твърдия диск.

Такива сектори, уви, не могат да бъдат възстановени, е възможно само да се предотврати тяхното възникване.

Логическите лоши сектори се появяват поради софтуерни грешки, причинени от вируси или внезапно прекъсване на захранването, докато пишете на твърдия диск. Всеки път, когато HDD е проверен преди запис, това не се прави в проблемните области. В същото време физически такива сектори са напълно обслужващи, което означава, че те могат да бъдат възстановени.

Знаци на лоши сектори

Дори ако потребителят не провери твърдия си диск, разбитите сектори все още ще се почувстват:

 • Системни окачвания, особено в моментите на писане и четене на данни от твърдия диск;
 • Внезапно рестартиране и нестабилна работа с компютър;
 • Операционната система създава различни грешки;
 • Значително намаляване на скоростта на изпълнение на всяка операция;
 • Някои папки или файлове не се отварят;
 • Дискът създава странни звуци (скърцане, щракване, подслушване и т.н.);
 • Повърхността на твърдия диск се нагрява.

Всъщност може да има повече знаци, така че е много важно да се отнасяте внимателно към компютъра.

Какво да направите, ако има нарушени сектори

Ако лошите блокове се появят в резултат на физическо въздействие, като например прах и отломки в устройството или повреда на дисковите елементи, това е много опасно. В този случай лошите сектори не само не могат да бъдат фиксирани, но няма да бъде възможно да се предотврати по-нататъшното им появяване при всеки достъп на системата до данните, записани на диска. За да се избегне пълната загуба на файлове, потребителят трябва да намали използването на твърдия диск до минимум, възможно най-скоро да презапише данните на нов HDD и да го замени със стария в системния модул.

Справянето с логически лоши сектори ще бъде много по-лесно. Първо, трябва да тествате със специална програма, която ще ви помогне да разберете дали има такъв проблем на диска по принцип. Ако бъде намерено, остава да започнем да отстраняваме грешките и да чакаме да бъдат фиксирани.

Метод 1: Използвайте помощната програма за диагностициране на състоянието

Разберете дали има проблем с вашия твърд диск може да използвате специализиран софтуер. Опростена, достъпна и безплатна е програмата Информация за кристалния диск , В своята функционалност, пълна диагностика на твърдия диск, в доклад, който трябва да обърне внимание на 3 точки:

 • Преразпределени сектори;
 • Нестабилни сектори;
 • Неправилни грешки в сектора.

Ако състоянието на диска е означено като " Добро ", и до горните индикатори, синята светлина е включена, тогава не е нужно да се притеснявате.

Добро състояние на диска в Crysyal Disk Info

Но състоянието на диска - " Тревожност! "Или" Лош "с жълти или червени светлини показва, че трябва да се погрижите за създаване на резервно копие възможно най-скоро.

Лошо състояние на диска в Crysyal Disk Info

Можете да използвате и други помощни програми за проверка. В статията на връзката по-долу са избрани 3 програми, всяка от които има функция за тестване на лоши сектори. Избирането на конкретна помощна програма се основава на нейния опит и знания за нейната безопасна употреба.

Прочетете повече: Контрол на твърдия диск

Метод 2: Използвайте вградената програма chkdsk

Windows вече има вградена програма за тестване на диска за лоши блокове, която се справя със задачата си не по-лошо от софтуера на трета страна.

 1. Отидете на " Този компютър " (" Моят компютър " в Windows 7, " Компютър " в Windows 8).
 2. Изберете желаното устройство, щракнете с десния бутон върху него и щракнете върху Свойства .

  Свойства на твърдия диск

 3. Преминете към раздела " Инструменти " и в секцията " Проверка за грешки " кликнете върху бутона
  Проверете .

  Стартиране на сканирането на chkdsk

 4. В Windows 8 и 10 най-вероятно ще бъдете уведомени, че дискът не изисква проверка. Ако искате да изпълните принудително сканиране, кликнете върху бутона " Проверете устройството ".

  Стартиране на chkdsk на Windows 8 и 10

 5. В Windows 7 се отваря прозорец с две опции, от които трябва да махнете отметката от квадратчето и да кликнете върху бутона " Старт ".

  Сканиране на chkdsk на Windows 7

Прочетете още: Как да възстановите лошите сектори на вашия твърд диск

Сега знаете как можете да тествате вашия твърд диск за проблеми със сектори. Ако по време на теста откриете повредени области, направете резервни копия на всички важни данни възможно най-скоро. За да удължите услугата на твърдия диск, можете да използвате процедурата за възстановяване, връзката, посочена по-горе.