На практика всички модели принтери Brother и MFP са оборудвани със специален вграден механизъм, който следи печатни страници и блокира подаването на мастило, след като се предполага, че ще свърши. Понякога потребителите, които зареждат касетата, са изправени пред проблем, при който тонерът не е открит или се появява известие с искане за замяната му. В този случай, за да продължите да печатате, трябва да нулирате брояча на мастилото. Днес ще говорим как да го направите сами.

Нулиране на брояча за тонер на принтера Brother

Инструкциите по-долу ще бъдат оптимални за повечето модели печатни устройства от Brother, тъй като те всички имат подобен дизайн и често са снабдени с TN-1075 патрон. Ще разгледаме два начина. Първият е подходящ за потребители на мултифункционални принтери и принтери с вграден екран, а вторият е универсален.

Метод 1: Ресет на мек тонер

Разработчиците създават допълнителни функции за поддръжка на оборудването си. Сред тях е инструмент за нулиране на боята. Той работи само чрез вградения дисплей и следователно не е подходящ за всички потребители. Ако сте щастлив собственик на устройство с екран, изпълнете следните стъпки:

 1. Включете устройството all-in-one и го изчакайте да бъде готов за употреба. Докато се показва текстът "Изчакай", не си струва да натискаш нищо.
 2. Принтерът на Brother започва да чака

 3. След това отворете страничния капак и кликнете върху бутона "Изчистване" .
 4. Бутон за изчистване на принтера или MFP на Brother

 5. На екрана ще видите въпрос за замяната на барабана, за да започнете процеса, кликнете върху "Старт" .
 6. Започнете процеса на почистване на барабана в принтера Brother

 7. След като изтече съобщение от екрана "Изчакване" , натиснете няколко пъти стрелките нагоре и надолу, за да се покаже номерът 00 . Потвърдете действието, като кликнете върху "OK" .
 8. Конфигурирайте настройките за нулиране на принтера на Brother

 9. Затворете страничния капак, ако съответният надпис се появи на екрана.
 10. Затворете капака на принтера на Brother

 11. Сега можете да отидете в менюто и да го преместите, като използвате стрелките, за да се запознаете с текущото състояние на брояча. Ако операцията е успешна, стойността й ще бъде равна на 100% .
 12. Отворете менюто на екрана в принтера Brother

Както можете да видите, възстановяването на боята чрез софтуера е просто въпрос. Все пак, не всеки има вграден екран и този метод не винаги е ефективен. Затова препоръчваме да обърнете внимание на втория вариант.

Метод 2: Ръчно нулиране

Касетата на Brother има сензор за нулиране. Той трябва да бъде активиран ръчно, след което ще се осъществи успешна актуализация. За да направите това, трябва самостоятелно да премахнете компонентите и да изпълните останалите действия. Цялата процедура е следната:

 1. Включете принтера, но не го свързвайте с компютъра. Не забравяйте да премахнете хартията, ако е инсталирана.
 2. Отворете горния или страничния капак, за да получите достъп до касетата. Направете това действие, като се имат предвид характеристиките на вашия модел.
 3. Отворете капака на принтера Brother

 4. Извадете касетата от устройството, като го издърпате към вас.
 5. Издърпайте касетата от принтера Brother

 6. Изключете касетата и барабана. Този процес е интуитивен, просто трябва да извадите ключалката.
 7. Комплект за касети и барабани на Brother

 8. Поставете барабанната част обратно в устройството, както е инсталирано по-рано.
 9. Поставете барабанен комплект в принтера Brother

 10. Сензорът за нулиране ще се намира от лявата страна на принтера. Трябва да натиснете ръката си през тавата за подаване на хартия и да натиснете сензора с пръст.
 11. Натиснете бутона за нулиране в принтера Brother

 12. Дръжте го и затворете капака. Изчакайте машината да започне да работи. След това освободете сензора за секунда и натиснете отново. Задръжте, докато двигателят спре.
 13. Натиснете бутона за нулиране с капака на Brother затворен

 14. Остава само да монтирате касетата обратно в барабана и можете да започнете да печатате.

Ако след нулиране по два начина все още получите известие, че тонерът не е открит или мастилото е изтекло, препоръчваме да проверите касетата. Ако е необходимо, трябва да бъде презаредено. Можете да направите това у дома, като използвате инструкциите, прикрепени към устройството, или се свържете с центъра за услуги за помощ.

Прегледахме два налични метода за нулиране на брояча на тонера на принтери и Brother MFP устройства. Трябва да се има предвид, че някои модели имат нестандартен дизайн и използват касети с различен формат. В този случай най-доброто решение би било да се използват услугите на сервизни центрове, тъй като физическата интервенция в компонентите може да причини неизправности на устройството.

Вижте също:
Решаване на проблема с хартията, залепена в принтера
Решаване на проблеми с прихващане на хартия на принтер
Правилно калибриране на принтера