Разполагането на USB флаш устройство с LiveCD може да бъде много удобно, когато Windows отказва да работи. Такова устройство ще помогне да се излекува компютърът с вируси, да се извърши сложна диагностика на неизправности и да се решат много повече проблеми - всичко зависи от набор от програми в изображението. Как правилно да го напишем на USB устройство, ще разгледаме по-нататък.

Как правилно да записвате LiveCD на USB флаш устройство

За начало трябва правилно да изтеглите изображението на LiveCD. Обикновено има връзки към файл за писане на диск или USB флаш устройство. Вие, съответно, се нуждаете от втора възможност. Например при Dr.Web LiveDisk изглежда, че е показано на снимката по-долу.
Изтегляне на LiveCD

Изтеглете Dr.Web LiveDisk на официалния сайт

Изтегленото изображение не е достатъчно, за да го хвърлите на сменяем носител. Трябва да бъде написана чрез една от специалните програми. За тази цел ще използваме следния софтуер:

Изброените помощни програми трябва да работят добре на всички текущи версии на Windows.

Метод 1: LinuxLive USB Creator

Всички надписи на руски език и необикновеният ярък интерфейс, заедно с удобството за използване правят тази програма добър кандидат за запис на LiveCD на USB флаш устройство.

За да използвате този инструмент, направете следното:

 1. Въведете програмата. В падащото меню намерете желаното флаш устройство.
 2. Изберете USB флаш устройство

 3. Изберете мястото за съхранение на LiveCD. В нашия случай това е ISO файл. Моля, имайте предвид, че можете да изтеглите необходимата дистрибуция.
 4. Изберете "Източник"

 5. В настройките можете да скриете създадените файлове, така че те да не се показват на носителя и да зададете форматирането му в FAT32. Третата точка в нашия случай не е необходима.
 6. LinuxLive Настройки

 7. Остава да кликнете върху мълнията и да потвърдите форматирането.

Като "намек" в някои блокове е светофар, чиято зелена светлина показва правилността на тези параметри.

Метод 2: MultiBoot USB

Един от най-простите методи за създаване на bootable USB флаш устройство включва използването на тази програма. Инструкцията за използването му е, както следва:

 1. Пуснете програмата. В падащото меню посочете буквата, присвоена на устройството от системата.
 2. Посочете флаш устройство

 3. Кликнете върху бутона "Преглед на ISO" и намерете изображението, от което се нуждаете. След това стартирайте процеса с бутона "Създаване" .
 4. Запис MultiBoot USB

 5. Кликнете върху "Да" в прозореца, който се показва.

Кликнете върху Да

В зависимост от размера на изображението процедурата може да се забави. Прогресът на записването може да бъде наблюдаван в скалата за статуса, която също е много удобна

Прочетете още: Инструкции за създаване на USB флаш устройство с много багаж

Метод 3: Rufus

Тази програма е лишена от всякакъв вид оръжия и всички настройки са направени в един прозорец. Можете да видите сами, ако извършвате няколко прости действия:

 1. Отворете програмата. Посочете желаното флаш устройство.
 2. Избиране на USB флаш устройство

 3. В следващия блок "Схема на разделяне ..." в повечето случаи първата опция е подходяща, но можете да определите другата по свое усмотрение.
 4. Схема на разделяне и тип на системното устройство

 5. Оптималният избор на файловата система е "FAT32" , размерът на клъстера трябва да бъде оставен "по подразбиране" , а етикетът за обема ще се появи, когато зададете ISO файла.
 6. Настройките на флаш устройството

 7. Забележка "Бързо форматиране" , след това "Създаване на стартов диск" и накрая "Създаване на разширен етикет ..." . В падащия списък изберете "ISO образ" и кликнете върху иконата до файла на компютъра.
 8. Опции за форматиране

 9. Кликнете върху "Старт" .
 10. Започнете записването в Rufus

 11. Остава само да потвърдите, че сте съгласни с премахването на всички данни на носителя. Появява се предупреждение, в което трябва да кликнете върху бутона "Да" .

Потвърдете действията

Завършената скала ще покаже завършването на записа. В този случай на флаш устройството ще се появят нови файлове.

Метод 4: UltraISO

Тази програма е надежден инструмент за записване на изображения на дискове и създаване на стартиращи флаш памети. Той е един от най-популярните за задачата. За да използвате UltraISO, направете следното:

 1. Пуснете програмата. Щракнете върху Файл , щракнете върху Отвори и намерете ISO файла на вашия компютър. Стартира се стандартният прозорец за избор на файл.
 2. Отваряне на изображение

 3. В работната област на програмата ще видите цялото съдържание на изображението. Сега отворете "Boot" и изберете "Burn Hard Disk Image" .
 4. Изгори изображение на твърдия диск

 5. В списъка "Дискови устройства" изберете желаното USB флаш устройство и в "Метод за запис" посочете "USB-HDD" . Кликнете върху бутона Форматиране .
 6. Настройки за запис

 7. Ще се покаже прозорец със стандартен формат, където е важно да се определи файловата система FAT32 . Кликнете върху "Старт" и потвърдете операцията. След форматирането ще се отвори същия прозорец. В него кликнете върху бутона "Записване" .
 8. Настройки за запис в UltraISO

 9. Остава да се съгласи с премахването на данните на флаш устройството, въпреки че там и нищо не е останало след форматирането.
 10. В края на записа ще видите съответното съобщение, показано на снимката по-долу.

Завършване на запис

Прочетете още: Решаване на проблема със скритите файлове и папки на USB флаш устройството

Метод 5: WinSetupFromUSB

Опитните потребители често избират тази програма, поради едновременната си простота и широка функционалност. За да запишете LiveCD, следвайте тези прости стъпки:

 1. Отворете програмата. В първия блок автоматично се открива свързаното USB флаш устройство. Поставете отметка в квадратчето до "Автоматично форматиране с FBinst" и изберете "FAT32" .
 2. Подготовка на флаш устройството

 3. Обърнете внимание на елемента "Linux ISO ..." и като щракнете върху съответния бутон, изберете ISO файла на компютъра.
 4. Изберете ISO

 5. Кликнете върху "OK" в следващото съобщение.
 6. Кликнете върху Ok

 7. Започнете записа, като натиснете бутона GO .
 8. Писане в WinSetupFromUSB

 9. Съгласете се с предупреждението.

Предупреждения за изтриване на всички данни

Струва си да кажете, че за правилното използване на записаното изображение е важно да конфигурирате правилно BIOS-а.

Настройка на BIOS за зареждане от LiveCD

Става въпрос за настройване на последователността на зареждане в BIOS, така че стартът да започне с USB флаш устройство. Това се прави, както следва:

 1. Пуснете BIOS. За да направите това, когато включите компютъра, трябва да натиснете бутона за въвеждане на BIOS. Най-често това е "DEL" или "F2" .
 2. Изберете раздела "Boot" и променете реда на стартиране, за да стартирате от USB устройството.
 3. приоритет Setting

 4. Можете да запазите настройките в раздела "Изход" . Там трябва да изберете "Save Changes and Exit" и да го потвърдите в съобщението, което се показва.

Излизане от BIOS

Ако имате сериозни проблеми, ще имате "презастраховане" , което ще ви помогне да възстановите достъпа до системата.

Ако имате някакви проблеми, пишете за тях в коментарите.

Прочетете още: Как да проверите вирусите на флаш устройство