В изграждането на различни съоръжения често се използват различни стъпала, които служат за преход между етажи. Тяхното изчисление трябва да бъде направено предварително, на етапа на изготвяне на план за работа и изчисляване на прогнозата. Можете да осъществявате този процес с помощта на специални програми, чиято функционалност ви позволява да извършвате всички действия много по-бързо, отколкото ръчно. По-долу разглеждаме списъка с най-популярните и най-подходящите представители на такъв софтуер.

AutoCAD

Почти всички потребители, които някога са били заинтересовани от проектирането на компютър, са чували за AutoCAD. Той е създаден от AutoDesk - една от най-популярните студия за разработка на софтуер за моделиране и дизайн в различни области на дейност. В AutoCAD има голям брой инструменти, които ви позволяват да извършвате рисуване, моделиране и визуализация.

Работете в програмата AutoCAD

Тази програма, разбира се, не е специално пригодена за изчисляване на стълби, но функционалността й позволява да го направите бързо и правилно. Например, можете да нарисувате необходимия обект, а след това веднага да му дадете форма и да видите как ще изглежда в триизмерен режим. Първоначално AutoCAD ще изглежда трудно за неопитни потребители, но бързо ще свикнете с интерфейса и повечето от функциите са интуитивни.

Изтеглете AutoCAD

3ds макс

3ds Max е разработен и от AutoDesk, чиято основна цел е да извършва триизмерно моделиране на обекти и тяхното визуализиране. Потенциалът на този софтуер е почти неограничен, можете да го преведете в някоя от вашите идеи, просто трябва да сте добре запознати с ръководството и да имате необходимите знания, за да работите комфортно.

Работете в програмата 3ds Max

3ds Max ще ви помогне да направите изчислението на стълбите, но процесът ще се извърши тук малко по-различно, отколкото в аналозите, представени в нашата статия. Както бе споменато по-горе, програмата ще бъде най-удобната за симулиране на триизмерни обекти, но вградените инструменти и функции са достатъчни, за да изпълнят рисунката на стълбите.

Изтегляне на 3ds Max

StairCon

Така стигнахме до софтуера, чиято функционалност е съсредоточена специално върху изчисляването на стълбите. StairCon ви позволява първо да въведете необходимите данни, да определите характеристиките на обекта, размерите и да посочите използвания материал за конструкцията и довършителните работи. След това потребителят продължава да проектира в работното пространство на програмата. Възможно е да се добавят стени, колони и платформи според предварително определени параметри.

Работно пространство в програмата StairCon

Бих искал да обърна специално внимание на обекта "Отваряне" . Като го добавите към проекта, вие осигурявате достъп до изграждането на стълбите, например, за да отидете на втория етаж. Руският език на интерфейса е вграден в StairCon, той е лесен за управление и има възможност за гъвкава конфигурация на работното пространство. Софтуерът се разпространява срещу заплащане, но пробната версия е достъпна на официалния сайт за изтегляне.

Изтегляне на StairCon

StairDesigner

Разработчиците на StairDesigner добавиха към своя продукт голям брой полезни инструменти и функции, които ще премахнат появата на неточности в изчисленията и ще направят процеса на проектиране на стълбите възможно най-удобен. Трябва само да зададете необходимите параметри и обектът да бъде проектиран автоматично, като се използват всички посочени размери.

Работно пространство в StairDesigner

След като генерирате стълбата, можете да я редактирате, да промените нещо в нея или да прегледате нейната версия в триизмерна форма. Управлението в StairDesigner ще бъде ясно дори и за неопитен потребител, а работата не изисква наличие на допълнителни умения или знания.

Изтегляне на StairDesigner

Pro100

Основната цел на PRO100 е да планира и проектира стаи и други помещения. Разполага с голям брой различни мебели, допълващи елементи на помещения и различни материали. Изчисляването на стълбите се извършва и с помощта на вградените инструменти.

Работете в програмата PRO100

В края на процеса на планиране и проектиране можете да изчислите необходимите материали и да разберете цената на цялата сграда. Процесът се изпълнява автоматично от програмата, всичко, което трябва да направите, е да зададете правилните параметри и да определите цените за материалите.

Изтеглете PRO100

Както можете да видите, в Интернет има голямо количество софтуер от различни разработчици, което ви позволява бързо и лесно да извършите изчислението на стълбите. Всеки представител, описан в статията, има свои собствени индивидуални възможности и функции, които ще направят процеса на проектиране още по-лесен.