PDF форматът е най-популярният и удобен за съхраняване на документи преди печат или просто да ги прочетете. Нереалистично е да се изброят всички предимства, но има и недостатъци. Например, той не се отваря и не се редактира по никакви стандартни начини в операционната система Windows. Има обаче програми, които ви позволяват да променяте файлове от този формат и ние ще ги покрием в тази статия.

Adobe Acrobat Reader DC

Първият софтуер в нашия списък ще бъде софтуерът от добре познатите на много компании Adobe, който има няколко интересни функции. Той е предназначен изключително за гледане и редактиране на малки файлове в PDF формат. Има възможност да добавите бележка или да изберете част от текста в определен цвят. Acrobat Reader се разпространява срещу заплащане, но на официалния уеб сайт може да се изтегли пробна версия за изтегляне безплатно.

Работа в Adobe Acrobat Reader DC

Изтеглете Adobe Acrobat Reader DC

Foxit Reader

Следващият представител ще направи програма от гигантите в областта на развитието. Функционалността на Foxit Reader включва отваряне на PDF файлове, инсталиране на печати. Освен това тя работи със сканирани документи, показва информация за това, което е написано и изпълнява много по-полезни действия. Основното предимство на този софтуер е, че той се разпространява напълно безплатно без никакви ограничения върху функционалността. Има обаче и недостатъци, например, признаването на текст не се поддържа, както при предишния представител.

Изглед на Foxit Reader

Изтеглете Foxit Reader

PDF-Xchange Viewer

Този софтуер е много подобен на предишния, както във функционалност, така и външно. В неговия арсенал също има много допълнителни функции, включително разпознаването на текст, който не е в Foxit Reader. Можете да отваряте, променяте и конвертирате документи в необходимия формат. PDF-Xchange Viewer е напълно безплатна и изтеглена на официалния сайт на разработчиците.

PDF интерфейс XChange Viewer

Изтеглете PDF-Xchange Viewer

Инжектирайте PDF редактора

Следващият представител в този списък ще бъде не толкова добре позната програма от млада компания. Не е ясно защо тази ниска популярност на този софтуер е свързана, защото има всичко, което присъства в предишни софтуерни решения и дори малко повече. Например, тук се добавя функцията за превод, която като цяло не е нито в Foxit Reader, нито в Adobe Acrobat Reader DC. Infix PDF Editor е оборудван с други полезни инструменти, които може да са ви необходими при редактиране на PDF, но има голям "но". Програмата се плаща, въпреки че има демо версия с малки ограничения под формата на воден знак.

Отваряне на документ в PDF редактора на Infix

Изтегляне на Infix PDF редактор

Nitro PDF Professional

Тази програма е нещо средно между Infix PDF Editor и Adobe Acrobat Reader DC, както по популярност, така и по функционалност. Той съдържа и всичко, което ви е необходимо, когато редактирате PDF файлове. Разпространява се срещу заплащане, но има пробна версия. В демонстрационния режим на редактирания текст не се поставят водни знаци или печати и всички инструменти са отворени. Въпреки това, тя ще бъде безплатна само за няколко дни, след което ще трябва да я купите за по-нататъшна употреба. В този софтуер можете да изпращате документи по пощата, да сравните промените, да оптимизирате PDF и много други.

Оптично разпознаване в Nitro PDF Professional

Изтеглете Nitro PDF Professional

PDF редактор

Този софтуер е изключително различен интерфейс от всички предишни в този списък. Тя се изпълнява изключително неудобно, изглежда претоварена и тежка за разбиране. Но ако разбирате програмата, това е приятно изненадващо заради обширната й функционалност. Той е оборудван с няколко хубави бонуси, изключително полезни в определени ситуации. Например, инсталация за сигурност с разширени настройки. Да, сигурността на PDF файла не е неговата ключова собственост, но в сравнение със защитата, предоставена в предишния софтуер, има просто невероятни настройки за тази посока. PDF Editor се разпространява под лиценз, но можете да го пробвате безплатно с няколко ограничения.

Нов файл в PDF редактора

Изтеглете PDF редактора

VeryPDF PDF редактор

VeryPDF PDF Editor не изпъква прекалено много на фона на предишни представители. Тя има всичко, от което се нуждаете за програма от този тип, но трябва да обърнете внимание на конкретни подробности. Както знаете, един от недостатъците на PDF е тяхното голямо тегло, особено с по-висококачествени изображения в него. Въпреки това с помощта на тази програма можете да забравите за това. Тук има две функции, които ще намалят размера на документите. Първото прави това, като премахва ненужните елементи, а вторият - поради компресията. Недостатъкът на програмата отново е фактът, че във всички демонтируеми документи се използва воден знак.

Отваряне в VeryPDF PDF редактор

Изтегляне на VeryPDF PDF редактор

Foxit Advanced PDF Редактор

Друг представител на компанията Foxit. Тук има основен набор от функции, характерни за този вид програми. От предимствата искам да отбележа удобния интерфейс и руския език. Добър и целенасочен инструмент, който предоставя на потребителите всичко, от което се нуждаят, за да редактират PDF файлове.

Отваряне в разширения PDF редактор на Foxit

Изтеглете Foxit Advanced PDF Editor

Adobe Acrobat Pro DC

Adobe Acrobat събира всички най-добри качества на програмите от този списък. Най-големият недостатък е най-изчерпаната пробна версия. Програмата има много приятен и удобен за потребителя интерфейс, който се настройва индивидуално за потребителя. Освен това има удобна лента с инструменти за преглед на всички инструменти, която е достъпна за конкретен раздел. В програмата има огромен брой възможности, повечето от които, както вече споменахме, се отварят само след закупуването им.

Редактиране на файл с Adobe Acrobat Pro DC

Изтеглете Adobe Acrobat Pro DC

Това е целият списък от програми, които ще ви позволят да редактирате PDF файлове по ваш избор. Повечето от тях имат демонстрация с пробен период от няколко дни или с ограничение на функционалността. Препоръчваме ви внимателно да анализирате всеки представител, да установите за себе си всички необходими инструменти и след това да продължите да купувате.