Много потребители на лаптопи са изправени пред ситуация, при която на екрана се появяват монохромни или многоцветни ивици. Те могат да бъдат вертикални или хоризонтални, с фон под формата на настолен или черен екран. Поведението на системата от време на време може да се различава, но винаги е знак за сериозни проблеми. Тази статия е посветена на анализа на причините и решенията на този проблем.

Стъпките на екрана на лаптопа

Както бе споменато по-горе, лентите на екрана показват сериозни проблеми в системата, по-специално хардуерния компонент. Идентифицирането и премахването на причините, в случая на лаптоп, е изключително трудно, защото, за разлика от настолния компютър, има по-сложна структура. Сега говорим за възможността да изключим "подозрителни" устройства.

Основните фактори, причиняващи изкривяване или частично отсъствие на изображението на екрана, са неизправността или прегряването на видеокартата, повредата на самата матрица или на захранващата линия.

Причина 1: Прегряване

Прегряването е вечен проблем на преносимите компютри. Така че, повишаването на температурата до неприемливо ниво може да доведе до краткосрочни проблеми под формата на вълни на екрана, цветни ленти или потрепвания на снимки. За да идентифицирате този проблем, можете да използвате специален софтуер.

Повече подробности: Измерете температурата на компютъра

Има два начина за премахване на прегряването: опитайте да използвате специална охладителна подложка за лаптопи или разглобявайте устройството и поддържайте охладителната система. Той включва почистване на прах от всмукателите и радиатори, както и подмяната на термична паста.

Повече подробности: Решаваме проблема с прегряването на лаптопа

Ако температурата е нормална, тогава е необходимо да продължите с по-нататъшното отстраняване на неизправности.

Причина 2: Видеокарта

Разпознаването на неизправност на хардуерните компоненти на лаптопа, без да се разглобява, е възможно само с помощта на допълнителен монитор, който трябва да бъде свързан към видео изхода.

Изходи за свързване на външен монитор на лаптоп

Ако изображението на екрана е абсолютно същото, т.е. лентите остават, тогава има разбивка на видео адаптера. Само обслужващият център ще помогне тук, тъй като и дискретната видеокарта, и вградената графична сърцевина могат да се провалят.

В случай, че мониторът не може да бъде получен, е необходимо да разглобите лаптопа и да извадите дискретната карта.

Повече подробности: Как да разглобим лаптоп

Стъпките по-долу може да са различни за различните модели, но принципът ще остане същият.

 1. Получаваме достъп до дънната платка на лаптопа, като го демонтираме, както в статията на връзката по-горе, или като премахнем служебното покритие.

  Премахване на капака на услугата при демонтаж на лаптоп

 2. Демонтираме охлаждащата система, като развихме всички необходими винтове за закрепване.

  Демонтиране на охладителната система за извличане на видеокартата от лаптопа

 3. Видеокартата е прикрепена към дънната платка с няколко винта, които също трябва да бъдат развити.

  Разхлабете винтовете, които фиксират дискретна видеокарта в лаптоп

 4. Сега внимателно извадете адаптера от конектора, повдигнете противоположния край на таблото и го издърпайте към вас.

  Премахване на дискретна видеокарта от слот в лаптоп

 5. Сглобяването се извършва в обратен ред, но не забравяйте да поставите нова термична мазнина върху процесора и другите чипове, които са прикрепени към тръбата на охладителя.

Възможни са още две възможности:

 • Групата остана. Това показва неизправност на вградената графика или матрицата.
 • Картината се показва нормално - дискретният адаптер е неуспешен.

Можете да опитате да проверите кой от видео адаптери е "палав", без да разглобявате лаптопа. Това става, като деактивирате някоя от тях, като използвате BIOS или настройките на софтуера.

Повече подробности:
Превключваме видеокартата в лаптопа
Как да активирате втора видеокарта на лаптоп

Както при физическото изключване, тук трябва да погледнете поведението на картината на екрана.

Решаването на проблема е или да се замени дискретна видеокарта, или да се посети специализиран цех, който да замени интегрирания видео чип.

Причина 3: Матрица или влак

За да се диагностицира повредата на матрицата или на захранващия контур, е необходим външен монитор. В този случай няма да бъде възможно да се направи без него, тъй като не е възможно да се провери работата на матрицата у дома по друг начин. Сценарият ще бъде същият като при проверката на видеокартата: свържете монитора и погледнете снимката. Ако лентите все още се показват на екрана, матрицата е неправилна.

Смяна на този компонент сам по себе си у дома не е силно препоръчително, за да се избегнат различни проблеми. Закупуването на матрица на необходимия модел без помощта на специалист също може да бъде проблематично, така че в този случай имате директен достъп до услугата.

По отношение на цикъла е доста трудно да се определи нейната "вина" при неизправностите. Има един знак, чието присъствие може да показва неговия провал. Това е временен характер на изкривяването, т.е. групите не остават на екрана завинаги, но се появяват от време на време. С цялата неприятност на ситуацията това е най-малкото зло, което може да се случи на лаптоп. Подмяната на струята също трябва да бъде извършена от квалифициран капитан.

заключение

Днес ние говорихме за основните причини за появата на многоцветни ивици на екрана на лаптопа, но има и още една - провалът на компонентите на дънната платка. Невъзможно е да се диагностицират грешките му без специално оборудване и умения, поради което само услугата ще помогне. Ако сте изпреварвани от този проблем, в повечето случаи ще трябва да замените "дънната платка". Ако цената му е повече от 50% от цената на лаптопа, ремонтът може да не е подходящ.