Един от най-често срещаните проблеми на съвременните компютри (и не така) е прегряването и всички неприятности, свързани с него. Всички компоненти на PC-процесора, RAM, твърди дискове и други елементи на дънната платка страдат от високи температури. В тази статия, нека да поговорим за това как да решим проблема с прегряването и изключването на лаптопа.

Тетрадката прегрява

Причините за повишаване на температурите вътре в тялото на лаптопа основно се намаляват до намаляване на ефективността на охладителната система поради различни фактори. Това може да бъде като банална запушване на вентилационните отвори с прах и изсушена термична паста или уплътнение между охладителните тръби и охладените компоненти.

Има и друга причина - временно прекратяване на достъпа до студен въздух в корпуса. Това често се случва в тези потребители, които обичат да вземат лаптоп с тях в леглото. Ако сте един от тези, уверете се, че вентилационните решетки не са затворени.

Информацията по-долу е предназначена за опитни потребители. Ако не сте сигурни в действията си и не разполагате с достатъчно умения, по-добре е да потърсите помощ от сервизен център. И да, не забравяйте за гаранцията - саморазрушаването на устройството автоматично лишава гаранционното обслужване.

демонтаж

За да се премахне прегряването, чиято повреда е слабата работа на охладителя, е необходимо да разглобите лаптопа. Ще трябва да демонтирате твърдия диск и да го задействате (ако има такъв), изключете клавиатурата, развийте ключалките, свързващи двете части на корпуса, извадете дънната платка и разглобете охладителната система.

Прочетете повече: Как да разглобим лаптоп

Имайте предвид, че във вашия случай, не е нужно напълно да разглобявате лаптопа. Факт е, че при някои модели за достъп до охладителната система е достатъчно да извадите само горния капак или специалната плоча отдолу.

Демонтиране на табелката за обслужване при демонтаж на лаптопа

След това трябва да демонтирате охладителната система, като развиете няколко винта. Ако те са номерирани, то трябва да се извърши в обратен ред (7-6-5 ... 1) и да се събират директно (1-2-3 ... 7).

Редът на отвиване на фиксиращите винтове при свалянето на охладителя на ноутбуците

След като винтите са развити, можете да извадите охладителната тръба и турбината от корпуса. Това трябва да се направи много внимателно, тъй като термичната паста може да изсъхне и да прикрепи метала много силно към кристала. Неправилната работа може да повреди процесора, което го прави неизползваем.

Демонтиране на охлаждащата система при демонтиране на лаптопа за почистване

почистване

За начало е необходимо да почистите турбината на охладителната система, радиатора и всички други части на корпуса и дънната платка от прах. Направете го по-добре с четка, но можете да използвате и прахосмукачка.

Прочетете повече: Как да почистите вашия лаптоп от прах

Топлообменникът на турбинния модул е ​​запушен с прах

Замяна на термична паста

Преди да смените топлинната паста, трябва да се отървете от старото вещество. Това се прави с помощта на кърпа или четка, потопена в алкохол. Имайте предвид, че тъканта е по-добре да вземе без власинки. Четката е по-удобна за употреба, тъй като помага да се премахне пастата от труднодостъпни места, но след това все още трябва да избършете компонентите с кърпа.

Почистване на лаптопа от старата термична паста

От подметките на охладителната система, в съседство с елементите, пастата също трябва да бъде отстранена.

Почистване на системата за охлаждане на лаптопа от термични тампони

След подготовката е необходимо да се приложи нова термична паста към кристалите на процесора, чипсета и, ако е така, видеокартата. Трябва да направите това в тънък слой.

Прилагане на нова термична паста към процесора на преносимия компютър

Изборът на топлинна мазнина зависи от вашия бюджет и желаните резултати. Тъй като лаптопният охладител има доста тежък товар и не се обслужва толкова често, колкото би искал, по-добре е да погледнете към по-скъпи и висококачествени продукти.

Прочетете повече: Как да изберем термична мазнина

Последната стъпка е монтирането на охладителя и монтажа на лаптопа в обратен ред.

Сглобяване на охлаждащата система на лаптопа след смяната на термичната паста

Стойка за охлаждане

Ако почистите лаптопа с прах, сменете топлинната грес на охлаждащата система, но все още се прегрява, трябва да помислите за допълнително охлаждане. Помогнете да се справите с тази задача, наречена специални щандове, оборудвани с охладител. Те принуждават принудителния студен въздух да се придвижват до вентилационните отвори на тялото.

Стойка за охлаждане за лаптоп

Не се притеснявайте да вземате такива решения. Някои модели могат да намалят производителността с 5 - 8 градуса, което е достатъчно, за да се гарантира, че процесорът, графичната карта и чипсетът не достигат критичната температура.

Преди да използвате стойката:

Температурите на процесора и видео картата на лаптопа без охлаждаща стойка

след:

Използването на охладителна подложка понижи температурата на лаптопа

заключение

Да се ​​отървеш от лаптопа от прегряване не е лесна задача. Не забравяйте, че аксесоарите нямат метални капаци и могат да бъдат повредени, затова работете колкото е възможно по-внимателно. С точност трябва да боравите и с пластмасови части, тъй като те не подлежат на ремонт. Основният съвет: Опитайте се да извършвате по-често поддръжка на охладителната система, а лаптопът ви ще ви отнеме много дълго време.