Ultimate Boot CD е изображение на диска за зареждане, който има всички необходими програми за работа с BIOS, процесор, твърд диск и периферни устройства. Разработен от общността UltimateBootCD.com и разпространяван безплатно.

Преди да започнете, трябва да запишете изображението на компактдиск или USB устройство.

Прочетете повече:
Ръководство за записване на ISO изображение на флаш устройство
Как да запишете изображение на диск в UltraISO

Прозорецът за стартиране на програмата има интерфейс, подобен на DOS.

Прозорец за стартиране на Ultimate Boot CD

BIOS

В тази секция има помощни програми за работа с BIOS.

BIOS в Ultimate Boot CD

BIOS Cracker 5.0, CmosPwd, PC CMOS Cleaner се използват за възстановяване, възстановяване или промяна на паролата за настройка на BIOS. Последната може напълно да я премахне. BIOS 1.35.0,! BIOS 3.20 ви позволява да получите информация за версията на BIOS, да редактирате аудио кодове и т.н.

BIOS 3.20

Keydisk.exe създава флопи диск, който се изисква за нулиране на паролата на някои преносими компютри Toshiba. WipeCMOS премахва всички настройки на CMOS, за да възстанови паролите или да нулира настройките на BIOS.

CPU

Тук можете да намерите софтуер за тестване на процесора, охлаждащите системи при различни условия, получаване на информация за характеристиките на системата, както и за проверка на стабилността на системата.

Програми за тестване на CPU в Ultimate Boot CD

CPU Burn-in, CPU-burn, CPU Stress Test - помощни програми за тестване на процесорите за тестване за стабилност и охлаждане. За тестове на цялата система можете да използвате основния тест на Mersenne, System Stability Tester, като използвате алгоритми, които зареждат системата максимално. Този софтуер също ще бъде полезен при намирането на границите на системата за овърклок и определяне на ефективността на подсистемата за захранване. X86test показва информация за процесора в x86 системата.

x86test

Отделен елемент е Benchmark на Linpack, който оценява ефективността на системата. Той изчислява броя операции с плаваща запетая в секунда. Помощната програма за ID честота на процесор Intel, Intel Utility за идентификация на процесор се използва за определяне на характеристиките на процесорите, произведени от Intel.

Memogu

Софтуерни инструменти за работа с памет.

Разделът Памет на Ultimate Boot CD

AleGr MEMTEST, Memtest86 Проектиран да тества паметта за грешки от под DOS. MemTest86 във версия 4.3.7 също така показва информация за всички текущи чипсети.

memtestx86

TestMeMIV, освен тестване на RAM, ви позволява да тествате паметта на NVidia графични карти. От своя страна, DIMM_ID показва информация за DIMM и SPD за дънни платки Intel и AMD.

HDD

Ето софтуер за работа с дискове, групирани по подраздели. Препоръчително е да ги разгледаме по-подробно по-късно.

Твърд диск софтуер Ultimate Boot CD

Управление на зареждането

Ето софтуер за управление на зареждането на различни операционни системи на един компютър.

Управление на управлението на зареждането в Ultimate Boot CD

BOOTMGR е мениджърът за стартиране на Windows 7 и по-новите версии на тази операционна система. Целта е да се използва специален буфер за конфигуриране на BCD (Boot Configuration Data). За да създадете система с няколко различни операционни системи, подходящи приложения като GAG (Графичен мениджър за стартиране), PLoP Boot Manager, XFdiSK. Това включва Gujin, който има по-разширени функции, по-специално, той може самостоятелно да анализира дялове и файлови системи на диска.

GAG (графичен мениджър за зареждане)

Super GRUB2 Disk ще ви помогне да заредите в повечето операционни системи, дори ако други методи не ви помогнат. Smart BootManager е независим мениджър за изтегляне, който има лесен за използване интерфейс.

интелигентен мениджър за зареждане

С EditBINI можете да редактирате файла Boot.ini, който отговаря за зареждането на операционните системи Windows. MBRtool, MBRWork - помощни средства за архивиране, възстановяване и управление на основния зареждащ запис (MBR) на твърдия диск.

Възстановяване на данни

Софт за възстановяване на пароли за профили, данни от дискове и редактиране на системния регистър. Например, офлайн NT парола и редактор на системния регистър, PCLoginN е създаден да променя или нулира паролата на всеки потребител, който има локален акаунт в Windows. Можете също да промените нивото на достъп до профила. С помощта на PCRegEdit е възможно да редактирате регистъра, без дори да го регистрирате.

Възстановяване на данни в Ultimate Boot CD

QSD Unit / Track / Head / Sector - програма за ниско ниво за извличане и сравняване на дискови блокове. Може да се използва и за търсене на счупени сектори на повърхността на диска. PhotoRec се използва за възстановяване на данни (видео, документи, архиви и др.). TestDisk взаимодейства с основната таблица с файлове (MFT), например коригира таблицата на дяловете, възстановява изтрития дял, сектор за зареждане, MFT, използвайки MFT Mirror.

Информация и управление на устройството

Разделът съдържа софтуер за получаване на информация за системните дискове и тяхното управление. Разгледайте възможностите на някои от тях.

Информация за устройството и управление в Ultimate Boot CD

AMSET (Maxtor) променя настройките за акустичен контрол на някои дискови модели от Maxtor. ESFeat ви позволява да зададете максималната скорост на трансфер на SATA устройства, да зададете режим UDMA, IDE устройства под марката ExcelStor. Feature Tool - инструмент за промяна на различни параметри на твърдите дискове Deskstar и Travelstar ATA IBM / Hitachi. Промяната на дефиницията има за цел да промени някои параметри на дисковете на Fujitsu. Ultra ATA Manager активира или деактивира функцията Ultra ATA33 / 66/188 на Western Digital IDE.

Ultra ATA мениджър

DiskCheck е програма за тестване на твърди дискове и USB устройства с FAT и NTFS файлова система, а DISKINFO показва информация за ATA. GSMartControl, SMARTUDM - помощни средства за гледане на SMART на съвременни твърди дискове, както и за изпълнение на различни тестове за скорост. Поддържа дискове, използващи външни UDMA / SATA / RAID контролери. Инструментът за пароли за ATA осигурява достъп до твърди дискове, които са заключени на ниво ATA. ATAINF е инструмент за преглеждане на параметрите и възможностите на ATA, ATAPI и SCSI устройства и CD-ROM устройства. Програмата UDMA е предназначена да промени режима на прехвърляне на твърдите дискове Fujitsu от серията MPD / MPE / MPF.

диагноза

Ето софтуерните инструменти на производителите на твърди дискове за тяхната диагностика.

Диагностика в Ultimate Boot CD

Диагностичният инструмент ATA е предназначен за диагностициране на твърд диск на Fujitsu чрез извличане на SMART данни и сканиране на цялата повърхност на диска по сектори. Данните за спасителната база данни, Drive Fitness Test, ES-Tool, ESTest, PowerMax, SeaTooIs изпълняват същите функции за Western Digital, IBM / Hitachi, Samsung, ExcelStor, Maxtor, Seagate.

Test Drive Fitness

GUSCAN е помощна програма IDE, използвана за потвърждаване на липсата на дефекти на диска. HDAT2 5.3, ViVARD са усъвършенствани инструменти за диагностика на ATA / ATAPI / SATA и SCSI / USB устройства, като използват подробни анализи на данни SMART, DCO & HPA, както и усъвършенствани процедури за повърхностен сканиране, MBR тестове. TAFT (ATA Forensics Tool) има директна връзка с ATA контролера, така че можете да извлечете различна информация за твърдия диск и да прегледате и промените настройките на HPA и DCO.

Клониране на диска

Софтуер за архивиране и възстановяване на твърди дискове. Съдържа Clonezilia, CopyWipe, EaseUs Disk Copy, HDClone, Partition Saving - програми за копиране и възстановяване на дискове или отделни дялове с IDE, SATA, SCSI, Firewire и USB поддръжка. Това може да се направи и в g4u, което освен това може да създаде дисково изображение и да се качи на FTP сървър.

Клониране на диск в Ultimate Boot CD

PC INSPECTOR сlone-махх, QSD Unit Clone са инструменти за безопасно клониране, при което процесът се извършва на дисково ниво и не зависи от файловата система.
PC INSPECTOR сlone-махх

Редактиране на диска

Ето приложенията за редактиране на твърди дискове.

Редактиране на диска в Ultimate Boot CD

Disk Editor е редактор за остарели дискове FAT12 и FAT16. За разлика от тях DiskSpy Free Edition, PTS DiskEditor имат поддръжка за FAT32 и с тяхна помощ можете да преглеждате или редактирате скрити зони.

PTS DiskEditor

DISKMAN4 е инструмент на ниско ниво за архивиране или възстановяване на настройките на CMOS, манипулиране на дискови структури (MBR, секция за записване и зареждане) и др.

Изтриване на диска

Форматирането или преразпределянето на твърдия диск не винаги е гаранция за пълното унищожаване на поверителни данни. Те могат да бъдат извлечени с помощта на подходящ софтуер. Този раздел съдържа софтуер, предназначен да го премахне.

Disk Wiping в Ultimate Boot CD

Active KillDisk Free Edition, DBAN (Boot & Nuke на Darik), HDBErase, HDShredder, PC Disk Eraser напълно премахват цялата информация от твърдия диск или отделен дял, като го изтриват на физическо ниво. IDE, SATA, SCSI и всички текущи интерфейси се поддържат. В CopyWipe, в допълнение към горното, можете да копирате дяловете.

CopyWipe

Fujitsu Erase Utility, MAXLLF са помощни средства за форматиране на твърди дискове IDE / SATA на Fujitsu и Maxtor за ниско ниво.

монтаж

Софтуер за работа с твърди дискове, който не е включен в други раздели. Инструментите за спасители на данни, DiscWizard, Disk Manager, MaxBlast са проектирани да работят с устройства от Western Digital, Seagate, Samsung, Maxtor. По принцип това е разбивката и форматирането на дяловете. DiscWizard също ви позволява да създадете точно архивиране на вашия твърд диск, който може да бъде записан на CD / DWD-R / RW, външни USB / Firewire устройства за съхранение и т.н.

Инсталиране в Ultimate Boot CD

Управление на дяловете

Софт за работа с дялове на твърдия диск.

Управление на дяловете в Ultimate Boot CD

Cute Partition Manager ви позволява да редактирате флага за зареждане, типа на дяла и други разширени опции. FIPS, Free FDISH, PTDD Super Fdisk, Partition Resizer са предназначени за създаване, унищожаване, преоразмеряване, преместване, проверка и копиране на дялове. Поддържани файлови системи FAT16, FAT32, NTFS. Освен това, Ranish Partition Manager има режим за моделиране на бъдещи промени в таблицата на дяловете на диска, която осигурява сигурност на данните. Интерфейсът PTDD Super Fdisk във версията DOS е показан по-долу.

PTDD Super Fdisk

Dsrfix е инструментът за диагностика и възстановяване за отстраняване на неизправности, който е част от Dell System Restore. Информацията за част също показва подробна информация за дяловете на твърдите дискове. SPFDISH 2000-03v, XFDISH изпълняват функциите на мениджъра на дяловете и мениджъра на зареждането. Отделен елемент е Partition Explorer, който е зрител и редактор на дялове на ниско ниво. По този начин можете лесно да редактирате дяла и да загубите достъпността му за операционната система. Ето защо се препоръчва да се използва само за напреднали потребители.

периферен

В тази секция има програми за показване на информация за периферни устройства и тяхното тестване.

Периферни устройства в Ultimate Boot CD

AT-Keyboard Tester е ефективна програма за тестване на клавиатурата, по-специално тя може да показва ASCII стойности на натиснат клавиш. Софтуерът за проверка на клавиатурата е удобен инструмент за определяне на предназначението на клавишите на клавиатурата. Мониторът CHZ Test ви позволява да проверявате за разбити пиксели на TFT екрани, като показвате различни цветове. Той работи под DOS, ще помогне да тествате монитора преди покупката му.

Проверка на монитора на CHZ

Идентификацията на CD-ROM на ATAPI извършва идентифициране на CD / DVD устройства и видеоклипът Stress Test ви позволява да проверите напълно видео паметта за грешки.
Стрес тест за видеозапис

Други

Тук е софтуерът, който не е включен в главните секции, но в същото време е много полезен и ефективен за използване.

Други програми в Ultimate Boot CD

Kon-Boot е приложение за въвеждане на защитен профил на Linux и Windows системи без парола. В Linux това се прави с помощта на командата kon-usr. Оригиналната система за оторизация обаче не е засегната по никакъв начин и може да бъде възстановена при следващото рестартиране.

Кон-Boot

boot.kernel.org ви позволява да изтеглите мрежов инсталатор или Linux дистрибуция. Clam AntiVirus, F-PROT Antivirus са антивирусен софтуер, който осигурява защита на вашия компютър. Това може да бъде много полезно, когато блокирате компютъра след атака на вируса. Filelink ви позволява да направите същия файл достъпен в 2 директории под две различни имена.

система

Ето друг системен софтуер за работа със системата. По принцип това е показването на информация.

Системни приложения в Ultimate Boot CD

AIDA16, ASTRA screenshotASTRA са предназначени да анализират системната конфигурация и да създават подробни отчети за хардуерните компоненти и устройства. В допълнение, втората програма може да провери и твърдия диск, за да оцени ефективността му. Инструментът за откриване на хардуер, NSSI са подобни инструменти с ниско ниво на достъп и могат да функционират без OS.

Инструмент за откриване на хардуер

PCI, PCISniffer е програма за професионална диагностика на PCI автобуси в компютър, който показва конфигурациите им и показва списък на PCI конфликти, ако има такива. Тестът за скорост на системата е проектиран да разглежда конфигурацията на компютъра и да тества основните компоненти.

PCISniffer

Допълнителен софтуер

Дискът също така включва Parted Magic, UBCD FreeDOS и Grub4DOS. Parted Magic е дистрибуция на Linux за управление на дялове (например създаване, преоразмеряване). Включва Clonezilla, Truecrypt, TestDisk, PhotoRec, Firefox, F-Prot и др. Той е снабден с възможност за четене и записване на NTFS дялове, външни USB устройства за съхранение.

Разделена магия

UBCD FreeDOS се използва за изпълнение на много DOS приложения на Ultimate Boot CD. От своя страна Grub4dos е мултифункционален товарач, предназначен да поддържа операциите на различни операционни системи с мултисистемна конфигурация.

достойнство

  • Прост и интуитивен интерфейс;
  • Разнообразие от програми за работа с компютър;
  • Достъп до мрежови ресурси.

недостатъци

  • Няма версия на руски език;
  • Фокусира се изключително върху опитни компютърни потребители.

Ultimate Boot CD е добър и много популярен инструмент за диагностика, тестване и отстраняване на проблеми с компютрите. Този софтуерен продукт може да бъде полезен в различни ситуации. Това например, достъп до възстановяване за блокиране поради вирусна инфекция, наблюдение и тестване на компютъра по време на овърклок, получаване на информация за софтуерни и хардуерни компоненти, архивиране на твърди дискове и възстановяване на данни и много други.

Свали Ultimate Boot CD безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт ,