Централният процесор е основният компонент на компютъра, който произвежда лъвския дял от компютрите, а скоростта на цялата система зависи от нейната мощност. В тази статия ще говорим за това как броят на ядрата влияе на производителността на процесора.

CPU ядра

Ядрото е основният компонент на процесора. Тук се извършват всички операции и изчисления. Ако има няколко ядра, те “общуват” помежду си и с други компоненти на системата чрез шината за данни. Броят на такива "тухли", в зависимост от задачата, влияе върху цялостната работа на процесора. Като цяло, колкото повече от тях, толкова по-висока е скоростта на обработване на информация, но в действителност съществуват условия, при които многоядрените процесори са по-ниски от по-малко „пакетираните” им колеги.

Вътрешно устройство на централния процесор

Вижте също: Устройството е модерен процесор

Физически и логически ядра

Много Intel процесори, а отскоро и AMD, са способни да извършват изчисления по такъв начин, че едно физическо ядро ​​да работи с две нишки на изчисление. Тези нишки се наричат ​​логически ядра. Например можем да видим CPU-Z това са характеристиките:

CPU ядра и нишки в CPU-Z

Технологията Hyper Threading (HT) от Intel или Simultaneous Multithreading (SMT) от AMD е отговорна за това. Тук е важно да се разбере, че добавеното логическо ядро ​​ще бъде по-бавно от физическото, т.е. пълноценният четириядрен процесор е по-мощен от двуядрен от същото поколение с HT или SMT в същите приложения.

игра

Приложенията за игри са изградени по такъв начин, че централният процесор работи с видеокартата за изчисляване на света. Колкото по-сложна е физиката на обектите, толкова повече от тях, толкова по-голям е товарът, а по-мощният “камък” ще се справи по-добре с работата. Но не бързайте да купувате многоядрено чудовище, тъй като игрите са различни.

Изчисляване на игралния свят от централния процесор в играта GTA 5

Вижте също: Какво прави процесорът в игрите

По-старите проекти, разработени до около 2015 г., обикновено не могат да заредят повече от 1 - 2 ядра поради особеностите на кода, написан от разработчиците. В този случай е за предпочитане да има двуядрен процесор с висока честота от осемядрен процесор с ниска мегагерц. Това е само един пример - на практика модерните мулти-ядрени процесори имат доста висока производителност на ядро ​​и работят добре в остарели игри.

Вижте също: Какво влияе на честотата на процесора

Една от първите игри, чийто код може да работи на няколко (4 или повече) ядра, да ги сваля равномерно, беше GTA 5, пусната на PC през 2015 година. Оттогава повечето проекти могат да се считат за многонишкови. Това означава, че многоядреният процесор има шанс да се справи с високочестотния си колега.

В зависимост от това колко добре играта може да използва изчислителни потоци, многоядрените могат да бъдат както плюс, така и минус. По време на написването на този материал "игри" могат да се считат за процесори, които имат от 4 ядра, по-добре с хипер-резба (виж по-горе). Тенденцията обаче е, че разработчиците все повече оптимизират кода за паралелни изчисления, а неядрените модели скоро ще станат безнадеждно остарели.

програми

Тук всичко е малко по-просто, отколкото с игри, тъй като можем да изберем "камък", за да работим в определена програма или пакет. Работните приложения също са еднониткови и многонишкови. Първото се нуждае от висока производителност на ядрото, а второто с голям брой изчислителни нишки. Например, многоядрените „проценти“ се справят по-добре с видео или 3D сцени, и Photoshop Необходими са 1 до 2 мощни ядра.

Работата на процесора в програмата Cinema 4D

Операционна система

Броят на ядрата влияе на скоростта на операционната система само ако е равна на 1. В други случаи системните процеси не зареждат процесора толкова много, че всички ресурси са включени. Ние не говорим за вируси или неуспехи, които могат да „сложат на ножовете“ всеки „камък“, а за редовната работа. Въпреки това, много програми за фон могат да се изпълняват заедно със системата, които също консумират CPU време и допълнителни ядра няма да бъдат излишни.

Показване на процесорни ядра в Windows 7 Task Manager

Универсални решения

Веднага отбелязваме, че няма многозадачни процесори. Има само модели, които могат да покажат добри резултати във всички приложения. Като пример могат да бъдат цитирани шест-ядрени процесори с висока честота i7 8700, Ryzen R5 2600 (1600) или повече подобни „камъни“, но дори те не могат да претендират, че са универсални, ако активно работите с видео и 3D паралелно с игри или стрийминг ,

заключение

Обобщавайки всичко написано по-горе, можем да направим следното заключение: броят на процесорните ядра е характеристика, показваща общата изчислителна мощност, но как ще се използва зависи от приложението. За игри, четириядреният модел ще се впише идеално, а за програми с висок ресурс е по-добре да изберете "камък" с голям брой нишки.