Модерен процесор е мощно изчислително устройство, което обработва огромно количество данни и всъщност е мозъкът на компютъра. Подобно на всяко друго устройство, процесорът има редица характеристики, които характеризират неговите характеристики и производителност.

Функции на процесора

При избора на “камък” за вашия компютър, ние сме изправени пред редица неразбираеми термини - “честота”, “ядро”, “кеш” и т.н. Често в картите на някои онлайн магазини, списъкът с характеристики е толкова голям, че само заблуждава неопитен потребител. След това ще говорим за това какво означават всички тези букви и цифри и как те определят силата на процесора. Всичко, което ще бъде написано по-долу, се отнася както за Intel, така и за AMD.

Вижте също: Избор на процесор за компютъра

Генериране и архитектура

Първият и може би най-важният параметър е възрастта на процесора и по-точно неговата архитектура. Новите модели, направени на базата на по-фини технологични процеси, имат по-малко топлина с увеличена мощност, подкрепа за нови инструкции и технологии, позволяват използването на бърза RAM.

Характеристики на генерирането и архитектурата на процесора Intel Core i7 9700K

Вижте също: Устройството е модерен процесор

Тук е необходимо да се определи какво е "новият модел". Например, ако имате Core i7 2700K, то преходът към следващото поколение (i7 3770K) няма да даде значително увеличение на производителността. Но между първото поколение i7 (i7 920) и осмото или деветото (i7 8700 или i79700K) разликата вече ще бъде доста забележима.

Сравняване на Core i7 процесори от старо и ново поколение

Можете да определите „свежестта“ на архитектурата, като въведете нейното име във всяка търсачка.

Търсете информация за архитектурата на процесора в търсачката на Yandex

Брой жила и нишки

Броят на ядрата на десктоп процесора може да варира от 1 до 32 в водещите модели. Въпреки това, едноядрените процесори сега са изключително редки и само на вторичния пазар. Не всички многоядрени са „еднакво полезни“, така че при избора на процесор по този критерий трябва да се ръководите от задачите, които са планирани с негова помощ. Като цяло „камъните” с голям брой ядра и нишки работят по-бързо, отколкото по-малко оборудвани.

Характеристики на броя на ядрата и процесорни изчислителни нишки

Още подробности: Какво влияят процесорните ядра

Честота на часовника

Следващият важен параметър е тактова честота на процесора. Той определя скоростта, с която се извършват изчисленията вътре в ядрата и информацията се предава между всички компоненти.

"width =

Колкото по-висока е честотата, толкова по-висока е производителността на процесора в сравнение с модела със същия брой физически ядра, но с нисък гигагерц. Параметърът „Безплатен множител“ показва, че моделът поддържа овърклок.

Още подробности: Какво влияе на честотата на процесора

скривалище

Кешът на процесора е свръхбързи, вградени в чипа. Тя позволява достъп до съхранените в нея данни при много по-висока скорост, отколкото при достъп до конвенционалната оперативна памет.

Характеристики на кеш паметта на различно ниво в централния процесор

L1, L2 и L3 са нива на кеша. Има процесори с L4 , изградени върху архитектурата на Broadwell. Ето едно просто правило: колкото по-високи са стойностите, толкова по-добре. Това е особено вярно за ниво L3 .

Вижте също: Процесори с цокъл за LGA 1150

оперативна памет

Скоростта на RAM засяга цялата система. Всеки модерен процесор има вграден контролер на паметта, който има свои собствени характеристики.

Характеристики на вградения контролер на паметта в централния процесор

Тук се интересуваме от вида на поддържаните модули, максималната честота и броя на каналите. Допустимото количество също е важно, но само ако се планира да се изгради мощна работна станция на платформа, способна да „изтегли“ това количество памет. Правилото "повече - по-добро" също работи във връзка с параметрите на RAM контролера.

Още подробности: Как да изберем RAM за вашия компютър

заключение

Останалите характеристики са по-показателни за характеристиките на даден модел, а не за неговата сила. Например, параметърът “Разсейване на топлината (TDP)” показва колко се загрява процесорът по време на работа и помага да се избере охладителната система.

Още подробности:
Как да изберем охладител за процесора
Висококачествено охлаждане на процесора

Внимателно изберете компоненти за техните системи, без да забравяте задачите и, разбира се, за бюджета.