Мощността на процесора зависи от много параметри. Една от основните е часовникът, който определя скоростта на извършване на изчисленията. В тази статия ще говорим за това как тази функция влияе на производителността на процесора.

Тактова честота на процесора

Първо, нека погледнем каква е честотата на часовника (PM). Самата концепция е много широка, но по отношение на CPU можем да кажем, че това е броят на операциите, които може да изпълни за 1 секунда. Този параметър не зависи от броя на ядрата, не се събира и не се умножава, т.е. цялото устройство работи на същата честота.

Горното не се отнася за процесори в архитектурата ARM, в които могат да се използват както бързи, така и бавни ядра.

PM се измерва в мега- или гигагерц. Ако на капака на централния процесор е посочен “3.70 GHz” , това означава, че може да изпълнява 3,700,000,000 действия в секунда (1 херц - една операция).

Часовата честота е показана на капака на процесора

Още подробности: Как да намерим честотата на процесора

Има и друг правопис - “3700 MHz” , най-често в продуктовите карти в онлайн магазините.

Определяне на основната тактова честота на процесора в картата на елемента

Какво влияе честотата на часовника

Тук всичко е много просто. Във всички приложения и във всички сценарии на употреба, стойността на PM влияе значително на производителността на процесора. Колкото повече гигагерци, толкова по-бързо работи. Например шестядрен “камък” с 3,7 GHz ще бъде по-бърз от подобен, но с 3,2 GHz.

Разликата в производителността на процесорите с различна тактова честота

Вижте също: Какво влияят процесорните ядра

Стойностите на честотата директно показват силата, но не забравяйте, че всяко поколение процесори има своя собствена архитектура. По-новите модели ще бъдат по-бързи със същите характеристики. Въпреки това, "oldies" може да бъде овърклокнат.

ускорение

Часовата честота на процесора може да бъде увеличена с помощта на различни инструменти. Вярно е, че това изисква няколко условия. Както "камъкът", така и дънната платка трябва да поддържат овърклок. В някои случаи, това е достатъчно просто овърклок "дънната платка", в настройките на която увеличава честотата на системната шина и други компоненти. На нашия сайт има доста статии, посветени на тази тема. За да получите необходимите инструкции, това е достатъчно начална страница въведете заявката за търсене "овърклок на процесора" без кавички.

Потърсете инструкции за овърклок на процесора на сайта soringpcrepair.com

Вижте също: Увеличете производителността на процесора

И двете игри и всички работни програми реагират положително на високите честоти, но не трябва да забравяме, че колкото по-висок е индикаторът, толкова по-висока е температурата. Това е особено вярно, когато се прилага овърклок. Струва си да помислим за намиране на компромис между отоплението и премиера. Не забравяйте за работата на охладителната система и качеството на термичната паста.

Още подробности:
Решете проблема с прегряването на процесора
Висококачествено охлаждане на процесора
Как да изберем охладител за процесора

заключение

Часовата честота, заедно с броя на ядрата, е основният индикатор за скоростта на процесора. Ако са необходими високи стойности, изберете модели с първоначално високи честоти. Можете да обърнете внимание на "камъните", които трябва да се овърклокнат, просто не забравяйте за възможно прегряване и се грижете за качеството на охлаждане.