В съвременния свят много хора са чували за такава концепция като видеокарта. Не много опитни потребители може да се чудят какво е това и защо се нуждаете от това устройство. Някой може да не придава специално значение на графичния процесор, но напразно. Ще научите за значението на видеокартата и функциите, които изпълнява в определени процеси в тази статия.

Защо се нуждаете от видеокарта

Видео картичките са връзката между потребителя и компютъра. Те прехвърлят информацията, обработена от компютър, на монитор, като по този начин улесняват взаимодействието между хората и компютрите. В допълнение към стандартното изображение, устройството извършва обработка и изчислителни операции, в някои случаи разтоварва процесора. Нека да разгледаме по-отблизо действието на видеокартата при различни условия.

Как работи видеокартата

Основната роля на видеокартата

Виждате изображението на вашия монитор поради факта, че видео картата е обработила графичните данни, ги е прехвърляла на видео сигнали и ги е показвала на екрана. Модерните графични карти (GPU) са автономни устройства, така че те разтоварват RAM и процесора (CPU) от допълнителни операции. Трябва да се отбележи, че сега графичните адаптери ви позволяват да свържете монитора чрез различни интерфейси, така че устройствата да извършват преобразуване на сигнала за активния тип връзка.

Интерфейс за свързване на монитора към видеокартата

Връзката чрез VGA постепенно става остаряла и ако този съединител все още се намира на видеокарти, липсва при някои модели монитори. DVI предава малко по-добро изображение, но не е в състояние да получава аудио сигнали, поради което е по-лошо от HDMI връзката, която се подобрява с всяко поколение. Най-прогресивният е интерфейсът DisplayPort, той е подобен на HDMI, но има по-широк канал за прехвърляне на информация. На нашия сайт можете да се запознаете със сравнението на интерфейсите, свързващи монитора с видео картата, и да изберете този, който ви е най-подходящ.

Повече подробности:
DVI и HDMI сравнение
Сравнение между HDMI и DisplayPort

Освен това трябва да обърнете внимание на вградените графични ускорители. Тъй като те са част от процесора, мониторът може да се свързва само чрез съединители на дънната платка. И ако имате дискретна карта, свържете екраните само чрез нея, така че няма да използвате вградената сърцевина и да получите отлична производителност.

Вижте също: Какво представлява дискретната графична карта

Ролята на видеокартата в игрите

Много потребители получават мощни графични карти изключително за изпълнение на съвременни игри. Графичният процесор поема основните операции. Например, за да се изгради рамка, която да се вижда от плейъра, да се правят видими обекти, осветление и обработка след добавянето на ефекти и филтри. Всичко това пада върху силата на GPU, а процесорът изпълнява само малка част от целия процес на създаване на изображението.

Графика в игрите

Вижте също: Какво прави процесорът в игрите?

От това се оказва, че колкото по-силна е видеокартата, толкова по-бързо се извършва обработката на необходимата визуална информация. Високата разделителна способност, подробностите и други графични настройки изискват голямо количество ресурси и време за обработка. Следователно, един от най-важните параметри в селекцията е количеството памет на GPU. За повече информация относно избора на карта за игра можете да прочетете в нашата статия.

Повече подробности: Избиране на подходяща графична карта за вашия компютър.

Ролята на видеокартата в програмите

Говори се, че за 3D моделиране в някои програми е необходима специална видеокарта, например серията Quadro от Nvidia. Това отчасти е вярно, че производителят конкретизира серията GPU за специални задачи, например серията GTX се представя перфектно в игрите, а специални компютри, базирани на графични процесори Tesla, се използват в научните и технически изследвания.

Видеокарта в програмите за моделиране

Всъщност обаче се оказва, че видео картата практически не участва в обработката на 3D сцени, модели и видео. Неговата мощност се използва главно за генериране на изображение в прожекционния прозорец на прозореца за преглед на редактора. Ако се занимавате с редактиране или моделиране, първо препоръчваме да обърнете внимание на мощността на процесора и размера на RAM.

Вижте също:
Избор на процесор за компютъра
Как да изберем памет за компютър

В тази статия разгледахме подробно ролята на видеокартата на компютър, разказана за нейната цел в игрите и специалните програми. Този компонент изпълнява важни действия, благодарение на GPU, получаваме красива картина в игрите и правилното показване на целия визуален компонент на системата.