Когато четете информация за компоненти за компютри, може да се натъкнете на такова нещо като дискретна видеокарта. В тази статия ще разгледаме какво е дискретна видеокарта и какво ни дава.

Характеристики на дискретна графична карта

Дискретната видеокарта е устройство, което идва като отделен компонент, т.е. може да бъде премахнато, без да се засяга останалата част от компютъра. Поради това е възможно да се замени с по-мощен модел. Дискретната видеокарта има собствена памет, която е по-бърза от RAM на компютъра и е оборудвана с графичен процесор, който изпълнява сложни операции за обработка на изображения. В допълнение, възможно е да свържете два монитора едновременно за по-удобна работа.

Този компонент се използва за игри и графична обработка, защото е по-мощен от интегрираната карта. В допълнение към дискретните графики има интегрирана графика, която обикновено върви като чип, свързан към дънна платка или част от централен процесор. Компютърната RAM се използва като памет и централният процесор на компютъра се използва като графичен процесор, което значително влияе на производителността на компютъра. Процесорът изпълнява и други задачи в игрите. Прочетете повече за това на нашия уебсайт.

Видеокарта за лаптоп

Вижте също: Какво прави процесорът в игрите?

Основните разлики на дискретната карта от интегрираната

Съществуват редица разлики между интегрирани и дискретни видео карти, поради които те се изискват от различни потребители по различни начини.

продуктивност

Дискретните видео карти обикновено са по-мощни от интегрираните поради наличието на собствена видео памет и графичен процесор. Но сред дискретните видеокарти има слаби модели, които могат да се справят със същите задачи много по-лошо от интегрираните. Сред интегрираните такива има мощни и модели, които могат да се конкурират със средната игра, но въпреки това тяхната производителност е ограничена от честотата на часовника на CPU и размера на RAM.

Вижте също:
Програми за показване на FPS в игрите
Програми за увеличаване на FPS в игрите

цена

Дискретните видео карти са по-скъпи от интегрираните, тъй като цената за последните е включена в цената на процесора или дънната платка. Например, най-популярната видео карта Nvidia GeForce GTX 1080 TI струва около $ 1000, а това се равнява на цената на средния компютър. В същото време процесор AMD A8 с интегрирана графична карта Radeon R7 струва около $ 95. Въпреки това, точно определяне на цената на интегрирана видеокарта отделно няма да работи.

GTX 1080TI видеокарта

Възможност за замяна

Поради факта, че дискретната графична карта идва като отделна такса, няма да е трудно по всяко време да я замените с по-мощен модел. Интегрираните неща са различни. За да го промените на друг модел, трябва да подмените процесора, а понякога и дънната платка, което добавя допълнителни разходи.

Въз основа на горепосочените разлики можете да направите заключение за избора на видеокарта, но ако искате да се захванете с темата, препоръчваме да прочетете една от нашите статии.

Прочетете още: Как да изберем видеокарта за компютър

Определяне на вида на инсталираната видеокарта

Има няколко начина да определите коя графична карта е инсталирана. Ако не разбирате компютъра много добре и се страхувате да извършите манипулации с него, можете да погледнете задния панел на системния модул. Намерете проводника от системното устройство към монитора и вижте как се намира входът от системния модул. Ако се намира вертикално и се намира в горната част на блока, тогава имате интегрирана графика, а ако е разположена хоризонтално и някъде под средата, то е дискретно.

Определяне на инсталираната видеокарта

Всеки, който дори знае малко PC, може лесно да махне капака на корпуса и да провери системния модул за наличието на дискретна видеокарта. Ако липсва отделен графичен компонент, GPU е интегриран. Определянето на това на лаптопите ще бъде много по-трудно и това трябва да се даде отделна статия.

Вижте също:

Овърклок на NVIDIA GeForce
Овърклок на AMD Radeon

Затова разбрахме каква дискретна графична карта. Надяваме се, че разбирате какво представлява и ще използва тази информация при избора на компоненти за компютър.