Почти всички потребители прибягват до селективна или пълна настройка на BIOS. Поради това е важно много от тях да знаят за значението на една от опциите - "Заредете оптимизирани по подразбиране" . Какво е и защо е необходимо, прочетете по-нататък в статията.

Целта на опцията "Зареждане на оптимизирани по подразбиране" в BIOS

Рано или късно мнозина от нас се нуждаят от участие в работата на BIOS, като приспособяват някои от параметрите си според препоръките на статиите или въз основа на независими познания. Но такива настройки далеч не са успешни - в резултат на това някои от тях могат да причинят неправилното функциониране на компютъра или да спрат да работят напълно, без да се излиза извън скрийн сейвъра на дънната платка или на POST екрана. При ситуации, при които някои стойности се избират неправилно, има възможност за пълно възстановяване на данните и в два варианта наведнъж:

 • "Заредете неизправности по подразбиране" - използвайки фабричната конфигурация с най-безопасните параметри в ущърб на производителността на компютъра;
 • "Натоварване на оптимизираните настройки по подразбиране" (наричано още "Зареждане на настройките по подразбиране" ) - задаване на фабричните настройки, които идеално пасват на вашата система и гарантират най-добро и стабилно функциониране на вашия компютър.

В модерния AMI BIOS, той се намира в раздела "Запазване и излизане" , може да има горещ клавиш ( F9 в примера по-долу) и изглежда подобен:

Пример за оптимизирани натоварвания по подразбиране в AMI BIOS

В остарялата опция за награда се намира малко по-различно. Той се намира в главното меню, наричано също така с клавишна комбинация - например в екранната снимка по-долу можете да видите, че F6 е присвоен на него. Може да имате F7 или друг ключ или може да отсъства съвсем:

Пример за оптимизирана натоварване по подразбиране в "Награда BIOS"

След всичко казано по-горе, няма смисъл да се използва тази опция без причина, тя е от значение само ако има някакви проблеми в работата. Ако обаче не можете дори да влезете в BIOS, за да възстановите настройките до оптимално, ще трябва да ги премахнете напълно предварително, като използвате други методи. Можете да научите за тях от нашата отделна статия - Методи 2, 3, 4 ще ви помогнат.

Повече подробности: Нулиране на настройките на BIOS

Изглед на съобщението "Оптимизиране на зареждането по подразбиране" в UEFI Gigabyte

Собствениците на дънни платки от гигабайти могат постоянно да виждат диалогов прозорец, който носи следния текст:

BIOS has been reset - Please decide how to continue

Заредете оптимизираните по подразбиране, след това обувка
Заредете оптимизираните по подразбиране и след това рестартирайте
Въведете BIOS

Gigabyte UEFI DualBIOS оптимизиран по подразбиране диалогов прозорец

Това означава, че системата не може да стартира с текущата конфигурация и иска от потребителя да зададе оптималните BIOS настройки. Тук изборът на вариант 2 е за предпочитане - "Заредете оптимизираните по подразбиране, след това рестартирайте" , но това не винаги води до успешно зареждане и може да има няколко причини в този случай, най-често те са хардуер.

 • Батерията на дънната платка седна. Най-често проблемът се характеризира с това, че компютърът се зарежда, започвайки след избора на оптимални параметри, но след като е изключен и след това включен (например на следващия ден), картината се повтаря. Това е най-лесно решен проблем, който решава да закупи и инсталира нов. По принцип компютърът може дори да работи по този начин, но при всяко следващо захранване след неактивно време, поне няколко часа ще трябва да направят описаните по-горе стъпки. Дата, час и всякакви други настройки на BIOS ще бъдат възстановени по подразбиране всеки път, включително тези, които са отговорни за овърклок на видеокартата.

  Можете да го замените в съответствие с инструкциите на нашия автор, който описва този процес, започвайки от момента, в който е избрана нова батерия.

 • Повече подробности: Смяна на батерията на дънната платка

 • Проблеми с RAM. Неизправностите и грешките в RAM може да са причината, поради която ще получите прозорец с опции за зареждане от UEFI. Можете да я изпробвате радикално - като инсталирате други дюзи на дънната платка или програмно, като използвате статията ни по-долу.
 • Повече подробности: Как да проверите RAM за производителност

 • Неправилно захранване. Слабото или неправилно работещо захранване също често се превръща в източник на постоянен външен вид на изискването за зареждане на оптимални BIOS параметри. Неговата ръчна проверка не винаги е толкова просто, колкото RAM, а не всеки потребител може да го направи. Затова препоръчваме да се свържете със сервизния център за диагностика или да имате достатъчно познания и свободен компютър, да проверите устройството на друг компютър и също да свържете захранващия блок на втория компютър с вашия компютър.
 • Неактуална версия на BIOS. Ако съобщението се появи след инсталирането на нов компонент, обикновено модерен модел, текущата версия на BIOS може да е несъвместима с този хардуер. В такава ситуация ще трябва да актуализирате фърмуера си до най-новото. Тъй като това не е лесна операция, трябва да внимавате при извършването на действията. Освен това препоръчваме да прочетете статията ни.
 • Повече подробности: Актуализираме BIOS на дънната платка Gigabyte

  В тази статия научихте какво означава опцията "Натоварване на оптимизираните по подразбиране" , кога да я приложите и защо тя се показва като диалогов прозорец на UEFI за потребителите на дънни платки на Gigabyte.