Всеки човек поне веднъж в живота си се опитваше да играе видео игри. В крайна сметка, това е чудесен начин да се отпуснете, да избягате от ежедневието и просто да се забавлявате. Въпреки това, често има ситуации, когато играта по някаква причина не работи много добре. В резултат на това той може да замръзне, да намали кадрите в секунда и много други проблеми. Какво причинява тези проблеми? Как могат да бъдат фиксирани? Днес ще дадем отговори на тези въпроси.

Вижте също: Увеличете производителността на лаптопите в игрите

Причини за проблеми с производителността на компютърните игри

Като цяло, редица фактори влияят на производителността на игрите на вашия компютър. Това могат да бъдат проблеми с компютърните компоненти, висока температура на компютъра, лоша оптимизация на играта от страна на разработчика, отворен браузър по време на играта и т.н. Да се ​​опитаме да разберем всичко това.

Причина 1: Несъответствие на системните изисквания

Без значение как купувате игри, на дискове или дигитално, първото нещо, което трябва да направите, преди да купите е да проверите системните изисквания. Възможно е компютърът да е много по-слаб в производителността от този, който се изисква от играта.

Компанията-разработчик често преди пускането на играта (обикновено няколко месеца) публикува на дисплея приблизителни системни изисквания. Разбира се, на етапа на разработване те могат да се променят малко, но те няма да стигнат далеч от първоначалната версия. Затова отново, преди да закупите, трябва да проверите за какви графични настройки ще играете новост на компютъра и дали можете да го изпълните изобщо. Има различни опции за проверка на необходимите параметри.

При закупуване на CD или DVD проверка изискванията не са трудни. В 90% от случаите те са написани на кутията на гърба. Някои дискове предполагат наличието на вложки, там могат да бъдат написани системни изисквания.

Изисквания за възпроизвеждане на DVD

С други методи за тестване на приложения за компютърна съвместимост, прочетете нашата статия на следния линк.

Още подробности: Проверка на компютърните игри за съвместимост

Ако се интересувате от вашия компютър, който е в състояние да изпълнява всички нови игри във високи настройки без никакви проблеми, ще трябва да инвестирате значителна сума пари и да съберете игрален компютър. Прочетете подробно ръководство по тази тема.

Вижте също: Как да се изгради игрален компютър

Причина 2: Прегряване на части

Високите температури могат сериозно да повредят работата на компютъра. Тя засяга не само игрите, но и забавя всички действия, които изпълнява: отваряне на браузъра, папки, файлове, намаляване на скоростта на зареждане на операционната система и др. Можете да проверите температурата на отделните компоненти на компютъра, като използвате различни програми или помощни програми.

Проверка на температурата на компютъра

Още подробности: Измерваме температурата на компютъра

Тези методи ви позволяват да получите пълен отчет за много системни параметри, включително за общата температура на компютъра, видеокартата или процесора. Ако установите, че температурата се покачва над 80 градуса, трябва да решите проблема с прегряване.

Прочетете повече: Как да поправим прегряването процесор или видео карти

Трябва да се отбележи, че проблемите с термичната паста - един от най-често срещаните случаи по отношение на прегряването на компютъра. Термичната смазка може да бъде с лошо качество или, по-вероятно, да е изтекъл. За хора, които активно участват в компютърни игри, се препоръчва да сменяте термичната смазка на всеки няколко години. Подмяната му значително ще намали вероятността за прегряване на компютъра.

Още подробности: Как да нанасяме термична смазка на процесора

Причина 3: Инфекция с компютърен вирус

Някои вируси влияят на производителността на компютрите в игрите и могат да причинят замръзване. За да поправите това, трябва редовно да проверявате компютъра си за злонамерени файлове. Има доста програми за премахване на вируси, така че изборът на един от тях не е труден.

Проверка на системата за вируси с помощта на Kaspersky Anti-Virus

Още подробности: Борба срещу компютърни вируси

Причина 4: Зареждане на процесора

Някои програми зареждат процесора много повече от други. Можете да идентифицирате проблемните области чрез диспечера на задачите в раздела "Процеси" . Вирусите също могат да повлияят на натоварването на процесора, увеличавайки процента на зареждане почти до максимум. Ако се сблъскате с такъв проблем, трябва да намерите източника на неговото възникване и незабавно да го елиминирате, използвайки наличните средства. Подробни указания по тази тема можете да намерите в другите ни материали на следните връзки.

Завършете процесите чрез специална програма.

Още подробности:
Решаване на проблеми с безпричинно използване на процесора
Намалете натоварването на процесора

Причина 5: Остарели драйвери

Остарелият PC софтуер, по-специално, говорим за драйвери, които могат да причинят зависвания в игрите. Можете да ги актуализирате сами, търсейки тези, които ви трябват в интернет, и с помощта на специални програми и помощни програми. Бих искал да се съсредоточа върху графичните драйвери. Инструкциите за актуализирането им са в отделните ни материали по-долу.

Актуализирайте графичния драйвер

Още подробности:
Актуализиране на драйвери за видеокарти на NVIDIA
AMD Radeon графична карта актуализация на драйверите

Драйверът на процесора често не се нуждае от актуализация, но все още има известно количество софтуер, необходим за правилното функциониране на игрите.

Още подробности: Разберете кои драйвери трябва да бъдат инсталирани на вашия компютър.

Ако не искате самостоятелно да търсите драйвери, препоръчително е да използвате специални програми. Такъв софтуер ще сканира самостоятелно системата, ще намери и инсталира необходимите файлове. Вижте списъка му по-долу.

Още подробности: Най-добър софтуер за инсталиране на драйвери

Причина 6: Неправилни графични настройки

Някои потребители не разбират колко мощно е монтирането на компютъра, така че те винаги отвиват максимално графичните настройки в играта. Що се отнася до видеокартата, тя изпълнява основната роля в обработката на изображения, така че намаляването на почти всеки графичен параметър ще доведе до увеличаване на производителността.

Опции за графики в игри

Още подробности: Защо ви е необходима видео карта

С процесора ситуацията е малко по-различна. Той обработва потребителски команди, генерира обекти, работи с околната среда и управлява присъстващите в приложението NPC. В нашата друга статия проведохме експеримент с променящите се графични настройки в популярните игри и открихме кой от тях е най-разтоварващия процесор.

Още подробности: Какво прави процесорът в игрите

Причина 7: Лоша оптимизация

Не е тайна, че дори игри от клас ААА често имат много грешки и недостатъци на изхода, тъй като често големите компании пускат конвейер и си поставят за цел да освобождават една част от играта годишно. Освен това, начинаещите разработчици не знаят как да оптимизират продукта си, поради което такива игри възпрепятстват дори самия хардуер. Решението тук е едно - изчакайте за по-нататъшни актуализации и се надявайте, че развитието все още ще доведе до ума им. За да сте сигурни, че играта има лоша оптимизация, ще ви помогнат прегледи от други купувачи на същите търговски етажи, например пара ,

В допълнение, потребителите се сблъскват с проблемите на понижаване на производителността не само в игрите, но и в операционната система. В този случай може да се наложи да се увеличи производителността на компютъра, за да се отървете от всички досадни забавяния. Разширено за това написано в другия ни материал.

Още подробности: Как да подобрите производителността на компютъра

Овърклокът на компонентите ви позволява да повишите цялостната производителност с няколко десетки процента, но трябва да направите това само ако имате съответните познания или просто следвайте намерените инструкции. Неправилните настройки на усилването често водят не само до влошаване на компонента, но и до пълно повреждане без възможност за по-нататъшен ремонт.

Вижте също:
Овърклок на процесора Intel Core
Овърклок на видеокарти AMD Radeon / Nvidia geforce

Поради всички тези причини игрите могат, и най-вероятно, ще висят на вашия компютър. Най-важният момент при активното използване на персонален компютър е редовна поддръжка, почистване и периодично сканиране за сривове и вируси.