SSD

Един от начините за подобряване на производителността на ноутбуците е да се замени механичен твърд диск със SSD (SSD). Нека се опитаме да разберем как да направим правилния избор на такова устройство за съхранение.

Предимствата на твърдия диск за лаптоп

  • Висока степен на надеждност, по-специално устойчивост на удари и широк температурен диапазон на работа. Това важи особено за лаптопите, при които условията на охлаждане оставят нещо желано;
  • Ниска консумация на енергия;
  • Високо ниво на производителност.

Функции за селекция

Първо трябва да решите каква е целта на SSD, независимо дали ще бъде използвана само като система или също така ще съхранява големи файлове, модерни игри с 40-50 GB. Ако в първия случай ще има достатъчно обем в 120 GB, тогава във втория трябва да се обърне внимание на моделите с по-голям капацитет. Най-добрият избор тук може да бъде дискът от 240-256 GB.

След това определяме мястото на инсталиране, като са възможни следните опции:

  • Инсталиране вместо оптично устройство. За да направите това, имате нужда от специален адаптер, избор, от който трябва да знаете височината (обикновено 12,7 мм). В някои случаи можете да намерите устройство с 9,5 мм;
  • Подмяна на главния HDD.

След това можете вече да направите избор по другите параметри, които са подходящи да разгледате по-нататък.

Тип памет

На първо място, когато избирате, трябва да обърнете внимание на вида на използваната памет. Известни са три типа - това са SLC, MLC и TLC, а всички останали са техните производни. Разликата е, че в SLC се записва една част от информацията в една клетка, а в MLC и TLC - съответно два и три бита.

тип памет в SSD

Тук се изчислява ресурсът на диска, който зависи от количеството на пренаписаните клетки с памет. Работното време на TLC паметта е най-ниското, но все пак зависи от типа контролер. Същевременно дисковете на такива чипове показват най-добри резултати за скоростта на четене.

Повече подробности: Сравнение на типовете флаш памети NAND

Интерфейс на формата фактор

Най-често срещаният SSD формат е 2,5 инча. Също така са известни mSATA (mini-SATA), PCIe и M.2, които се използват в компактни лаптопи и ултрабуси. Основният интерфейс, чрез който се извършват операциите за прехвърляне / приемане на данни, е SATA III, където скоростта може да достигне до 6 Gbit / s. На свой ред, в М.2, информацията може да бъде обменяна чрез стандартна CATA или PCI-Express шина. Във втория случай се използва съвременният NVMe протокол, специално разработен за SSD, с който се осигурява скорост до 32 Gbps. Задвижванията от mSATA, PCIe и M.2 са разширителни карти и заемат малко място.

SSD-формата фактори

Въз основа на това можем да кажем, че преди да купите, трябва да се запознаете с техническата документация за лаптоп на уеб сайта на производителя и да проверите наличието на горните конектори. Например, ако в ноутбука има M.2 конектор с поддръжка на протокола NVMe, се препоръчва да закупите съответното устройство, тъй като скоростта на трансфер на данни ще бъде по-висока от тази на SATA контролера.

контрольор

Параметри като скорост на четене / запис и ресурс на диска зависят от контролния чип. Производителите включват Marvell, Samsung, Toshiba OCZ (Indilinx), Silicon Motion, Phison. Освен това първите два от списъка произвеждат контролери с висока скорост и надеждност, така че те се използват главно в решения за сегмента на средни и бизнес потребители. Samsung също има функция за шифроване на хардуер.

контролер за маруел

Silicon Motion, Fison контролерите имат добра комбинация от цена и производителност, но продуктите, базирани на тях, имат недостатъци като ниски честоти на четене / четене и спад в общата скорост, когато дискът е пълен. Те са предназначени предимно за бюджета и средните сегменти.

SSD могат да се появят и на много популярни чипове SandForce, JMicron. Обикновено те показват добри резултати, но движенията, базирани на тях, имат относително нисък ресурс и са представени главно в бюджетния сегмент на пазара.

Карам рейтинг

Основните производители на дискове са Intel, Patriot, Samsung, Plextor, Corsair, SanDisk, Toshiba OCZ, AMD. Помислете за няколко диска, които са най-добрите в тяхната категория. И като критерий за избор изберете силата на звука.

Забележка: Списъкът по-долу взема средните цени към момента на написването: март 2018 г.

Кара до 128 ГБ

Samsung 850 120GB се представя във формат 2.5 "/M.2/mATA. Средната цена на диска е 4090 рубли. Характеристиките му са най-добрите в класа изпълнение и 5 години гаранция.

Опции:
Поредно четене: 540 MB / сек
Последователен запис: 520 MB / сек
Износоустойчивост: 75 TBW
Тип на паметта: Samsung 64L TLC

ADATA Ultimate SU650 120GB има най-добрата цена в класа, за да бъде точно 2,870 рубли. Възможно е да се разграничи един уникален SLC-кеширащ алгоритъм, за който е разпределено цялото налично пространство на фърмуера. Това гарантира добра средна производителност. Моделите са достъпни за всички основни форм-фактори.

Опции:
Поредно четене: 520 MB / сек
Сериен запис: 320 MB / сек
Износоустойчивост: 70 TBW
Тип на паметта: TLC 3D NAND

Устройства от 128 до 240-256 GB

Samsung 860 EVO (250GB) е най-новият модел от същата компания за 2,5 "/ M2 / mSATA. В началото на продажбите е 6000 рубли. Според тестовете дискът има най-добра износоустойчивост в класа, чиято стойност нараства с увеличаване на обема.

Опции:
Последователно отчитане: 550 MB / сек
Последователен запис: 520 MB / сек
Износоустойчивост: 150 TBW
Тип на паметта: Samsung 64L TLC

SanDisk Ultra II 240 GB - въпреки факта, че производителят е придобит от Western Digital, моделите под тази марка често се продават. Такъв е SanDisk Ultra II, който използва контролер Marvell, който в момента се продава на около 4 600 рубли.

Опции:
Последователно отчитане: 550 MB / сек
Сериен запис: 500 MB / сек
Износоустойчивост: 288 TBW
Тип на паметта: TLC ToggleNAND

Дискове с капацитет от 480 GB

Intel SSD 760p 512GB е представител на новата линия SSD от Intel. Предлага се само във формата M.2, има висока скорост. Цената традиционно е доста висока - 16 845 рубли.

Опции:
Поредно четене: 3200 MB / сек
Сериен запис: 1670 MB / сек
Износоустойчивост: 288 TBW
Тип на паметта: Intel 64L 3D TLC

Цената на SSD Crucial MX500 1 TB е 15 200 рубли, което го прави най-достъпният диск в тази категория. Понастоящем е налице само във формат SATA 2.5, но производителят вече е обявил модели за M.2.

Опции:
Поредно четене: 560 MB / сек
Последователен запис: 510 MB / сек
Износоустойчивост: 288 TBW
Тип на паметта: 3D TCL NAND

заключение

По този начин прегледахме критериите за избор на SSD за лаптоп, запознахме се с няколко модела, които се предлагат на пазара днес. По принцип инсталирането на система на SSD има добър ефект върху нейната производителност и надеждност. Най-бързите задвижвания са форм-факторът M.2, но трябва да се обърне внимание дали има такъв конектор в лаптопа. Въпреки факта, че почти всички нови модели са изградени на чипове TLC, препоръчително е да се вземат предвид и модели с MLC памет, в които ресурсът е много по-висок. Това е особено вярно при избора на системен диск.

Вижте също: Избор на SSD за вашия компютър