DirectX - специални компоненти, които позволяват игри и графични програми да работят в операционни системи Windows. Принципът на операцията DX се основава на осигуряване на директен достъп до хардуера на компютъра или по-точно до графичната подсистема (видеокарта). Това ви позволява да използвате пълния потенциал на видео адаптера за изобразяване на изображението.

Прочетете още: Какво представлява DirectX?

Издания DX в Windows 7

Във всички операционни системи, като се започне с Windows 7 , горепосочените компоненти вече са вградени в разпределението. Това означава, че не е необходимо да ги инсталирате отделно. За всяко издание на операционната система има максимална версия на библиотеките на DirectX. За Windows 7 това е DX11.

Прочетете още: Как да актуализирате библиотеките на DirectX

За да подобри съвместимостта, в допълнение към най-новата версия, системата съдържа файлове от предишни версии. При нормални обстоятелства, ако DX компонентите не са повредени, игри, написани за десета и девета версии също ще работят. Но за да стартирате проект, създаден под DX12, ще трябва да инсталирате Windows 10 и нищо друго.

Графичен адаптер

Също така на коя версия на компонентите се използва в работата на системата, видеокартата се отразява. Ако адаптерът ви е доста стар, може би той може да поддържа само DX10 или дори DX9. Това не означава, че видеокартата не може да функционира правилно, но новите игри, които изискват по-нови библиотеки, няма да стартират или ще дадат грешки.

Прочетете повече:
Научете версията на DirectX
Определете дали графичната карта на DirectX 11 поддържа

игра

Някои игри проекти са проектирани по такъв начин, че те могат да използват файлове на нови и остарели версии. В настройките на тези игри има място за избор за редактиране на DirectX.

заключение

Въз основа на горното заключаваме, че не можем да изберем кои издания библиотеки да използват в операционната си система, това вече е направено за нас от разработчиците на Windows и производителите на графични ускорители. Опитите за инсталиране на нова версия на компонентите от сайтове на трети страни ще доведат само до загуба на време или до напълно неуспехи и грешки. За да използвате възможностите на свежия DX, трябва да промените графичната карта и / или да инсталирате нов Windows.