Разработването и производството на първите прототипни модели видеокарти са известни на много компании AMD и NVIDIA, но само малка част от графичните ускорители от тези производители навлизат в основния пазар. В повечето случаи партньорските компании, които променят външния вид и някои детайли на картите, както сметнат за подходящи, влизат в работата. Поради това, един и същи модел, но от различни производители работи по различен начин, в някои случаи, по-нагрята или шума.

Популярни производители на видеокарти

Сега пазарът вече е твърдо зает от няколко компании от различни ценови категории. Всички те предлагат един и същ модел карти, но всички те се различават леко по външен вид и цена. Да разгледаме по-отблизо няколко марки, да идентифицираме предимствата и недостатъците на графичните ускорители за тяхното производство.

Asus

Asus не взима цените на своите карти, те попадат в средния ценови диапазон, ако вземем предвид този сегмент. Разбира се, за да се постигне такава цена, е било необходимо да се спести нещо, така че тези модели нямат нищо свръхестествено, но вършат отлична работа с работата си. Повечето от топ моделите са оборудвани със специално охлаждане на системата, което има на борда няколко вентилатора с четири входа, както и топлинни тръби и плочи. Всички тези решения ви позволяват да направите картата като студена и не много шумна.

Asus видеокарта

Освен това Asus често експериментира с появата на своите устройства, променяйки дизайна и добавяйки акценти от различни цветове. Понякога те въвеждат и допълнителни функции, които позволяват на картата да стане малко по-продуктивна дори без овърклок.

Gigabyte

Gigabyte произвежда няколко линии видеокарти с различни характеристики, дизайн и форм фактор. Например, те имат Mini ITX модели с един вентилатор, което би било изключително удобно за компактни случаи, защото не всеки може да побере карта с два или три охладителя. Повечето модели обаче все още са оборудвани с два вентилатора и допълнителни охлаждащи елементи, което прави моделите от тази компания практически най-студената от всички на пазара.

Графична карта Gigabyte

В допълнение, Gigabyte се занимават с фабрично овърклокване на своите графични карти, като увеличават мощността си с около 15% от акциите. Тези карти включват всички модели от серията Extreme Gaming и някои от Gaming G1. Техният дизайн е уникален, цветовете на марката се поддържат (черен и оранжев). Задните модели са изключение и рядкост.

MSI

MSI е най-големият производител на карти на пазара, но те не са спечелили успех от потребителите, тъй като те имат леко завишени цени, а някои модели са шумни и нямат достатъчно добро охлаждане. Понякога в магазините има модели на някои видеокарти с голяма отстъпка или по-ниска цена, отколкото другите производители.

MSI графична карта

Бих искал да обърна специално внимание на серията Sea Hawk, тъй като нейните представители разполагат с доста добра система за водно охлаждане. Съответно, моделите от тази серия са изключително на върха и с отключен множител, което увеличава нивото на освобождаване на топлина.

Palit

Ако някога сте срещнали видеокарти от Gainward и Galax в магазините, можете безопасно да ги приписвате на Palit, тъй като тези две компании вече са под-марки. В момента няма да намерите модели Palit Radeon, през 2009 г. тяхното освобождаване спря, а сега се прави само GeForce. Що се отнася до качеството на видеокартата, всичко тук е доста противоречиво. Някои модели са доста добри, докато други често се разпадат, загряват и правят много шум, така че преди да купите, внимателно прочетете отзивите за необходимите в различни онлайн магазини.

Видеокарта от Palit

Inno3D

Inno3D видео карти ще бъде най-добрият избор за тези, които искат да купят голяма и масивна видеокарта. Моделите на този производител имат 3, а понякога и 4 големи и висококачествени фенове, поради което размерите на ускорителя са толкова големи. Тези карти няма да се поберат в малки кутии, така че преди да купите, уверете се, че системният ви елемент има необходимия форм фактор.

Видеокарта от Inno3D

Вижте също: Как да изберем компютър

AMD и NVIDIA

Както беше казано в началото на статията, някои видеокарти се пускат директно от AMD и NVIDIA, ако става въпрос за някои нови продукти, тогава това е най-вероятно прототип, който има слаба оптимизация и изисква подобрения. Няколко партиди навлизат на пазара на дребно, а само тези, които искат да получат картата по-бързо от другите, които ги купуват. В допълнение, моделите от висок клас на AMD и NVIDIA също произвеждат самостоятелно, но обикновените потребители почти никога не ги купуват поради високата цена и безполезност.

Графична карта NVIDIA

В тази статия разгледахме няколко от най-популярните производители на видеокарти от AMD и NVIDIA. Недвусмислен отговор не може да бъде даден, защото всяка компания има своите предимства и недостатъци, затова силно препоръчваме да определите каква цел купувате компоненти и въз основа на това да сравните прегледите и цените на пазара.

Вижте също:
Избор на графична карта под дънната платка
Избиране на подходяща графична карта за вашия компютър.