Независимо от факта, че процесът на инсталиране на операционната система Windows 10 сам по себе си е възможно най-прост за потребителите и се извършва с помощта на съветника стъпка по стъпка, всичко става все едно, когато се опитате да инсталирате тази операционна система, възникват грешки и повреди, които пречат на процеса.

Причини за проблеми при инсталирането на Windows 10

Тъй като инсталацията на Windows 10 ще се провали с много грешки и просто е невъзможно да се опише всичко, би било правилно да се вземат предвид най-честите причини за неуспехи при инсталирането на системата и възможните решения на тези проблеми.

PC несъвместимост с изискванията на операционната система Windows

По принцип проблемите с инсталирането на нова операционна система възникват поради несъвместимостта на хардуерните ресурси с изискванията, необходими за инсталиране на Windows 10. Така официалният сайт на Microsoft описва следните изисквания за компютъра.

  • Скорост на часовника на процесора: най-малко 1 GHz;
  • Най-малко 1 GB RAM за 32-битова версия на продукта и поне 2 GB за 64-битова система;
  • Твърдият диск трябва да има поне 20 ГБ свободно пространство;
  • Разделителната способност на екрана е 800 x 600 или по-висока;
  • Поддръжка на графична карта DirectX 9 и наличие на WDDM драйвери;
  • Достъп до интернет.

Процес на инсталиране

Ако вашият компютър не отговаря на необходимите параметри, по време на инсталацията, системата ще ви каже кой критерий не е спазен. Продължавайки от това, проблемът от този тип се решава чрез заместване на неподходящия хардуерен компонент.

Проблеми с стартиращ носител или CD, DVD-устройство

Често грешката, че процесът на инсталиране на Windows 10 се провали, е, че дискът за зареждане или флаш устройството са повредени или са неправилно написани. Много неопитни потребители правят грешка при създаването на стартовия носител и го записват с нормално копиране, което води до факта, че зареждащото устройство не работи. Решението на този проблем е съвсем проста: проверете зареждащия носител и компактдиска, DVD устройството или направете стартиращо разпространение по правилния начин. За повече информация как да създадете стартов диск с Windows 10 вижте нашата статия:

Прочетете повече: Създаване на диск за зареждане с Windows 10

Настройки на BIOS

Причината за неизправността при инсталирането на Windows 10 може да бъде настройка на BIOS или по-скоро неправилно конфигуриран механизъм за задаване на приоритета за зареждане. За да инсталирате операционната система, трябва да се зададе приоритет на зареждане на DVD-ROM или флаш устройство.

Настройка на BIOS

Проблеми с твърдия диск

Windows 10 може да не е инсталиран на твърдия диск на персонален компютър или лаптоп, ако е повреден. В този случай, ако проблемът се прояви още преди да е настъпил процесът на форматиране на твърдия диск със старата операционна система, е необходимо диагностицирането на твърдия диск с помощта на специален софтуер:

Прочетете повече: Контрол на твърдия диск

В противен случай трябва да смените устройството или да го включите за поправка.

Проверка на диска

Липса на интернет връзка

Ако инсталирането на новата операционна система Windows 10 не е в самостоятелен режим, а като надстройка от по-стара версия на нова версия, тогава се появява инсталационна грешка, без да се свързвате с интернет. Опциите за решаване на проблема са: да се осигури достъп до компютъра в мрежата или да се инсталира операционната система в офлайн режим.

Ако никоя от тези опции не е в състояние да реши проблема, трябва да обърнете внимание на кода за грешка, който системата издава и да потърси решение на проблема на официалната страница на Microsoft за общността.