Компанията ASUS произвежда доста голям брой маршрутизатори с различни характеристики и функционалност. Всички те обаче са конфигурирани с помощта на същия алгоритъм, използвайки патентования уеб интерфейс. Днес ще се съсредоточим върху модела RT-N66U и в разширена форма ще обсъдим как самостоятелно да подготвим това оборудване за работа.

Предварителни стъпки

Преди да свържете маршрутизатора към електрическата мрежа, уверете се, че устройството е правилно разположено в апартамента или в къщата. Важно е не само да свържете маршрутизатора към компютър чрез мрежов кабел, но трябва да осигурите добър и стабилен сигнал от безжичната мрежа. За целта е необходимо да се избягват дебели стени и наличието на редица активни електрически уреди, което със сигурност предотвратява преминаването на сигнала.

След това запознайте се с задния панел на оборудването, на който са разположени всички бутони и съединители. Към WAN е свързан мрежови кабел, а всички останали (жълт) са за Ethernet. В допълнение към левия, има два USB порта, които поддържат подвижни устройства.

Заден панел на маршрутизатора ASUS RT-N66U

Не забравяйте за мрежовите настройки в операционната система. Две важни точки за получаване на IP и DNS трябва да бъдат настроени на "Получаване автоматично" , само след това след настройка, ще бъде осигурен достъп до интернет. Разширено за това как да настроите мрежа в Windows, прочетете другата ни статия в линка по-долу.

Мрежова конфигурация за ASUS RT-N66U рутер

Повече подробности: Настройки за мрежата на Windows 7

Конфигуриране на ASUS RT-N66U рутер

Когато сте разбрали напълно всички предварителни стъпки, можете да продължите директно към конфигурацията на софтуера на устройството. Както бе споменато по-горе, това се осъществява чрез уеб интерфейс, достъпен както следва:

 1. Стартирайте браузър и въведете 192.168.1.1 в адресната лента, след което натиснете Enter .
 2. Преход към уеб интерфейса на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 3. Във формуляра, който се отваря, попълнете двата реда за вход и парола, като въведете admin във всяка дума.
 4. Достъп до уеб интерфейса на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 5. Ще бъдете прехвърлени към фърмуера на маршрутизатора, където първо препоръчваме да промените езика на оптималния и след това да преминете към следващите инструкции.
 6. Променете езика на рутера на ASUS RT-N66U

Бърза настройка

Разработчиците предоставят възможност на потребителите да направят бърза корекция на параметрите на рутера, като използват помощната програма, вградена в уеб интерфейса. Докато работите с него, са засегнати само основните точки на WAN и безжичната точка. За да извършите този процес, както следва:

 1. В лявото меню изберете инструмента за бърза настройка на интернет .
 2. Преход към бърза настройка на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 3. Първо се променя администраторската парола за фърмуера. Трябва само да попълните два реда, след което преминете към следващата стъпка.
 4. Проверка на връзката в съветника за конфигуриране на ASUS RT-N66U рутер

 5. Помощната програма ще определи типа на вашата интернет връзка. Ако тя е избрала неправилно, кликнете върху "Internet Type" и изберете подходящия от дадените протоколи. В повечето случаи типът на връзката се определя от доставчика и можете да го намерите в договора.
 6. Избиране на типа връзка в бързата настройка на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 7. Някои интернет връзки изискват да въведете име и парола за да работят правилно, това се определя и от доставчика на услуги.
 8. Въвеждане на потребителско име и парола за мрежата в бързата настройка на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 9. Последната стъпка е да посочите името и ключа за безжичната мрежа. Протоколът за шифроване на WPA2 се използва по подразбиране, защото е най-добрият в момента.
 10. Конфигуриране на безжична мрежа в бързата конфигурация на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 11. След като приключите, ще трябва да се уверите, че всичко е настроено правилно и кликнете върху бутона "Напред" , след което промените ще влязат в сила.
 12. Приложете рутер за бързо настройване ASUS RT-N66U

Ръчна настройка

Както може би вече сте забелязали, по време на бързата конфигурация потребителят няма право да избира почти никакви параметри сам по себе си, така че този режим не е за всеки. Пълният достъп до всички настройки е достъпен, когато отидете в съответните категории. Нека да разгледаме всичко в ред, но да започнем с WAN връзка:

 1. Превъртете надолу малко и намерете подраздел "Интернет" в менюто отляво. В отворения прозорец задайте стойността на "тип на WAN връзката" , както е посочено в документацията, получена при сключването на споразумение с доставчика. Уверете се, че WAN, NAT и UPnP са активирани, а след това задайте IP и DNS авто-символите на "Yes" . Потребителското име, паролата и допълнителните редове се попълват според нуждите в съответствие със споразумението.
 2. Настройване на маршрутизатор за кабелна връзка ASUS RT-N66U

 3. Понякога доставчикът на интернет услуги изисква от вас да клонирате MAC адрес. Това се прави в една и съща секция "Интернет" на дъното. Въведете необходимия адрес, след което кликнете върху "Прилагане" .
 4. Конфигурирайте клонирането на MAC адрес на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 5. Трябва да се обърне внимание на менюто "Port Forwarding" за отваряне на портове, което се изисква при използване на различен софтуер, например, Utorrent или Skype , Подробни указания по тази тема можете да намерите в другата ни статия в линка по-долу.
 6. Прехвърляне на порт на ASUS RT-N66U маршрутизатор

  Вижте също: Ние отваряме пристанища на рутер

 7. Динамичните DNS услуги се предоставят от доставчиците, а също така се поръчват от тях срещу заплащане. Ще ви бъдат дадени съответните данни за вход, които ще трябва да въведете в менюто "DDNS" в уеб интерфейса на ASUS RT-N66U, за да активирате нормалната работа на тази услуга.
 8. Настройване на динамичен DNS рутер ASUS RT-N66U

Това завършва настройките на WAN. Кабелната връзка трябва да работи без никакви неуспехи. Да създадем и отстраните грешки в точката за достъп:

 1. Отворете категорията "Безжична мрежа" , изберете раздела "Общи" . Тук в полето "SSID" задайте името на точката, с която ще се показва в търсенето. След това трябва да вземете решение за метода за удостоверяване. Най-доброто решение е протоколът WPA2 и можете да го оставите шифрован по подразбиране. Когато приключите, кликнете върху "Прилагане" .
 2. Общи настройки на безжичната мрежа на рутера ASUS RT-N66U

 3. Придвижете се до менюто "WPS", където е конфигурирана тази функция. Тя ви позволява бързо и безопасно да създадете безжична връзка. В менюто за настройки можете да активирате WPS и да промените ПИН кода за удостоверяване. Всички подробности по-горе, прочетете другите ни материали на следната връзка.
 4. Безжичните настройки на WPS на рутера на ASUS RT-N66U

  Повече подробности: Какво е WPS на рутер и защо?

 5. Последно в секцията "Безжична мрежа" бих искал да отбележа раздела "MAC Address Filter" . Тук можете да добавите максимум 64 различни MAC адреса и за всяко от тях да изберете едно правило - да приемете или отхвърлите. По този начин можете да контролирате връзките с вашата точка за достъп.
 6. Настройване на MAC адреса на безжичната мрежа на маршрутизатора ASUS RT-N66U

Да преминем към параметрите на локалната връзка. Както бе споменато по-рано и може да сте забелязали това в предоставената снимка, маршрутизаторът ASUS RT-N66U има четири LAN порта на задния панел, които ви позволяват да свържете различни устройства, за да създадете една цяла локална мрежа. Конфигурацията му е, както следва:

 1. В менюто "Разширени настройки" отидете в подраздел "Локална мрежа" и изберете раздела "LAN IP" . Тук можете да редактирате маската на адреса и подмрежата на вашия компютър. В повечето случаи стойността по подразбиране е оставена, обаче, по искане на системния администратор, тези стойности се променят на съответните.
 2. Промяна на LAN IP рутера ASUS RT-N66U

 3. Автоматичното придобиване на IP адреси на локалните компютри се дължи на правилната конфигурация на DHCP сървъра. Можете да го конфигурирате в съответния раздел. Тук е достатъчно да зададете името на домейна и да въведете обхвата на IP адресите, за които ще се използва съответният протокол.
 4. Конфигуриране на DHCP на рутера ASUS RT-N66U

 5. IPTV услугата се предоставя от много доставчици. За да го използвате, ще бъде достатъчно да свържете конзолата с маршрутизатора чрез кабел и да редактирате параметрите в уеб интерфейса. Тук можете да изберете профила на доставчика на услуги, да посочите допълнителни правила, указани от доставчика, да зададете използвания порт.
 6. Настройване на IPTV услуга на маршрутизатора ASUS RT-N66U

защита

С връзката сме напълно подредени по-горе, сега ще разгледаме по-отблизо осигуряването на мрежата. Нека да разгледаме няколко основни точки:

 1. Отворете категорията "Защитна стена" и в отворения раздел проверете дали е активирана. Освен това можете да активирате заявки за сигурност на DoS и пинг от WAN.
 2. Активирайте защитната стена на маршрутизатора на ASUS RT-N66U

 3. Придвижете се до раздела Филтър на URL адресите . Активирайте тази функция, като поставите маркер до съответния ред. Създайте собствен списък с ключови думи. Ако се показват в връзка, достъпът до такъв сайт ще бъде ограничен. След завършване не забравяйте да кликнете върху "Прилагане" .
 4. Активирайте филтъра на URL адреса на маршрутизатора на ASUS RT-N66U

 5. Приблизително същата процедура се извършва с уеб страници. В раздела "Филтър на ключови думи" можете също да създадете списък, но блокирането ще се извършва по имена на сайтове, а не като връзки.
 6. Активирайте филтъра за ключови думи на рутера на ASUS RT-N66U

 7. Обърнете внимание на родителския контрол, ако искате да ограничите времето, през което децата да останат в Интернет. Чрез категорията "Общи" отидете в подраздел "Родителски контрол" и активирайте тази функция.
 8. Активирайте родителския контрол върху маршрутизатора на ASUS RT-N66U

 9. Сега трябва да изберете имената на клиентите от вашата мрежа, чиито устройства ще бъдат под контрол.
 10. Изберете адрес от списъка за родителски контрол на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 11. След като направите своя избор, кликнете върху знака плюс.
 12. Добавете адреса в списъка с настройки за родителски контрол ASUS RT-N66U

 13. След това продължете да редактирате профила.
 14. Редактирайте записа в настройките на родителския контрол на рутера ASUS RT-N66U

 15. Маркирайте дните от седмицата и часовете, като кликнете върху съответните редове. Ако са отбелязани в сиво, това означава, че достъпът до интернет през този период от време ще бъде предоставен. Потвърдете действията си, като кликнете върху "OK" .
 16. Програмирайте мрежата за router за родителски контрол ASUS RT-N66U

USB приложение

Както вече бе споменато в началото на статията, рутерът ASUS RT-N66U има два USB конектора за сменяеми дискове. Може да се използва от модеми и флаш устройства. Конфигурацията 3G / 4G е, както следва:

 1. В секцията "USB приложение" изберете "3G / 4G" .
 2. Отваряне на 3G 4G модема за настройка на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 3. Активирайте функцията за модема, задайте името на акаунта, паролата и местоположението си. След това кликнете върху "Прилагане" .
 4. Конфигурирайте 3G 3G модем на ASUS RT-N66U рутер

Сега нека да поговорим за работа с файлове. Споделеният достъп до тях се показва чрез отделно приложение:

 1. Кликнете върху "AiDisk", за да стартирате съветника за настройка.
 2. Преход към настройване на споделянето на файлове на ASUS RT-N66U рутер

 3. Ще видите добре дошли прозорец, можете да отидете директно на редактиране, като кликнете върху "Go" .
 4. Стартирайте съветника за инсталиране на споделяне на файлове на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 5. Посочете една от опциите за споделяне и продължете.
 6. Изберете типа споделяне на рутера ASUS RT-N66U

Следвайте показаните указания и задайте подходящи правила за работа с файлове на сменяемо устройство. Непосредствено след излизането от съветника конфигурацията автоматично се актуализира.

Пълна настройка

При това процедурата за отстраняване на грешки на разглеждания маршрутизатор е почти завършена, остава само няколко действия, след което можете да започнете работа:

 1. Отидете на "Администриране" и в раздела "Работен режим" изберете един от подходящите режими. Прочетете описанието им в прозореца, което ще ви помогне да решите.
 2. Изберете режима на работа на маршрутизатора ASUS RT-N66U

 3. В секцията "Система" можете да промените потребителското име и паролата за достъп до уеб интерфейса, ако не искате да оставите тези стойности по подразбиране. Освен това се препоръчва да зададете точната часова зона, така че маршрутизаторът да събира правилно статистическите данни.
 4. Промяна на часовата зона и паролата на потребителския рутер ASUS RT-N66U

 5. В "Управление на настройките" запазвате конфигурацията на файл като резервно копие, тук можете да се върнете към фабричните настройки.
 6. Запазете настройките на маршрутизатора на ASUS RT-N66U

 7. Преди издаването можете да проверите интернет за оперативност, като запишете указания адрес. За да направите това, в "Мрежови услуги" въведете цел в реда, т.е. подходящ уебсайт за извършване на анализ, например google.com , а също така посочете метода "Ping" , след това кликнете върху "Диагностициране" .
 8. Поддръжка на ASUS RT-N66U рутер

При правилна конфигурация на маршрутизатора кабелният интернет и точката за достъп трябва да функционират правилно. Надяваме се, че предоставените от нас указания ви помогнаха да разберете безпроблемно настройката на ASUS RT-N66U.